Hlavní obsah

Vědci z Mendelovy univerzity budou analyzovat daňové úniky

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně budou analyzovat způsoby, jakým se firmy vyhýbají placení daní. Připojí se k mezinárodnímu projektu, který se zabývá daňovými úniky v zemích visegrádské čtyřky a v Srbsku.

Článek

Jeho cílem je umožnit státům úniky lépe odhalit a účinněji se jim bránit. Univerzita o tom informovala v tiskové zprávě.

Podle vědců přichází státní rozpočet kvůli daňovým únikům každoročně o miliardy, nejčastěji kvůli dani z přidané hodnoty. „Dostupná data ale ukazují, že problémy jsou i v jiných oblastech. Příkladem jsou takzvaná nehmotná aktiva, dalším pak převodní ceny, které souvisí s oceněním transakcí, zejména mezi firmami jedné skupiny. Převodní ceny jsou významným nástrojem daňového plánování ovlivňujícím výslednou efektivní sazbu nadnárodních společností,“ uvedla Veronika Solilová z Ústavu účetnictví a daní PEF Mendelovy univerzity v Brně.

S kolegy se bude zabývat také daňovými úniky ve finančních transakcích a dluhových službách, kterých se často dopouštějí nadnárodní korporace. Právě proto je podle ní koordinace více států klíčová.

Vědci chtějí podrobně zmapovat metody a postupy agresivního daňového plánování firem, které ve výsledku vedou k vyhýbání se daňovým povinnostem. „Sledování tendencí a vývoje v této oblasti, rychlejší detekce daňových úniků či agresivního daňového plánování a následné potírání těchto praktik včetně preciznějšího koordinovaného řešení vede k proaktivní a účinné ochraně fiskálních zájmů a zlepšení stavu veřejných rozpočtů. To má samozřejmě v době pandemie a rostoucích deficitů veřejných rozpočtů velký význam,“ upozornila Solilová.

Poté, co odborníci postupy firem zmapují, navrhnou změny v zákonech i daňových předpisech tak, aby bylo možné takové chování firem eliminovat.

Podle Solilové se v České republice daří odhalovat stále více daňových úniků. Stát zavádí také obranné mechanismy, které mají jejich počet snižovat, jedním z nich je EET. Kromě toho v Česku funguje také daňová Kobra, což je společný tým Národní centrály proti organizovanému zločinu, Generálního finančního ředitelství a Generálního ředitelství cel, která loni uchránila majetek ve výši 822 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované