Hlavní obsah

Velká pardubická ze zákulisí. Legendární dostih vyhrál Charme Look

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Zákulisí letošní Velké pardubické (videoreportáž: Jaroslav Brousil, Vojtěch Nix).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Sledovali jsme 126. ročník nejslavnějšího dostihového závodu ve střední Evropě.

Článek

Vítězem 126. ročníku Velké pardubické se stal devítiletý kůň Charme Look s žokejem Janem Faltejskem. Trenérem letošního premianta je Martina Růžičková.

Pro Faltejska dnešní výhra znamená čtvrtý triumf v tomto dostihu. Vítězné stáji patří dva miliony korun z celkové pětimilionové dotace.

Všechno bylo, jak má být: Napínavé rámcové dostihy před hlavním závodem, dámy v kloboucích na tribunách i nervózní trenér Josef Váňa, kterého neuklidnil ani sobotní úspěch v senátních volbách na Karlovarsku.

V tradičních kulisách se v Pardubicích odehrávala nejslavnější steeplechase, dostih, který vždy druhou říjnovou neděli učiní ze stovek tisíc Čechů na jeden den příznivce dostihového sportu.

Na start hlavního závodu, kde na trati dlouhé 6900 metrů prověřilo koně 31 překážek, především Velký Taxisův příkop, se postavilo jen patnáct koní, nejméně za posledních pět let. Do cíle jich dojelo jedenáct.

Josef Váňa starší, osminásobný vítěz Velké, sice poslal do dostihu svého syna v roli žokeje, ale jeho kůň hned na startu odmítl poslouchat a vůbec neodstartoval.

Rekordy Velké pardubické

• Jedinému koni se podařilo vyhrát Velkou čtyřikrát, Železníkovi. V jeho sedle vždy seděl Josef Váňa.

• V roce 1909 dostih nedokončil žádný kůň.

• V roce 1920 byl dostih ukončen bez vítěze. Jediný Jonathan, který doběhl do cíle, byl diskvalifikován pro překročení daného časového limitu.

• Nejmladším vítězem se stal Josef Vavroušek roku 1956. V sedle Letce.

• Nejstarším vítězem je amatér Vladimír Hejmovský, který vyhrál ve věku 59 let na koni Salvátor.

• Jediným osminásobným vítězem je Josef Váňa starší.

• Jedinou ženou, která zvítězila ve Velké pardubické, byla Lata Brandisová - stalo se tak v roce 1937 a jela v sedle klisny Normy.

Po měsících trvajícím suchu vyvolávajícím obavy z příliš tvrdé dráhy čekal nakonec na jezdce těžký, místy blátivý, labyrint. Největší favorit dostihu Nikas s věčným smolařem Velké Markem Stromským skončil krátce po Velkém Taxisu pádem, kdy už se zdálo, že tuto překážku překonal.

Pusťte si rozhovor se spolumajitelem Dostihového spolku Pardubice, pořadatelem Velké (byl pořízen před startem letošního ročníku):

Reklama

Doporučované