Hlavní obsah

Velký bratr na poli. Traktory bez řidiče a obilí zaseje počítač

Chytrá farma v praxi: přehled o pohybu traktorů, spotřebě paliva i osiva a polní navigace pro řidiče traktorů a kombajnů.Video: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

 

Reklama

Továrny už své roboty mají. Teď změna čeká zemědělce.

Článek

Fungovat začali už za tvrdé totality. Dnes ale patří k těm pokrokovějším v zemi.

Zemědělské družstvo Březina nad Jizerou hospodaří s 1 750 hektary půdy, má asi tisíc krav, 120 tisíc brojlerů a přes padesátku zaměstnanců.

Kvůli suchu ale tlačí poslední roky náklady tak nízko, jak to jen jde. Vysoké teploty a vyprahlá půda připravily zemědělce o značnou část výnosů – jak těch z plodin, tak finančních.

Pány situace přitom příliš nejsou.

Způsobů, jak suchu čelit, moc nemají a nemohou si ani určit, za kolik budou obilí, mléko nebo jiné potraviny prodávat.

„Obilí se jede podle světových cen, u mléka je to o tom, co nám nadiktuje mlékárna a u drůbeže rozhodují smlouvy o cenách s obchodními řetězci,“ vysvětluje předseda družstva Petr Tvaroh.

Přitom peníze jsou v boji proti suchu pro zemědělce klíčové. Horka v posledních letech udeřila ve velkém. Náklady na jakýkoli zavlažovací systém pro družstvo o téhle velikosti by ale byly astronomické, takže potřeba je špičková technika, která dopady horkého počasí dokáže aspoň trochu zachránit.

I na tu je ale těžké dosáhnout. Družstvo proto dělá alespoň dílčí kroky, jak svoji práci zjednodušit, zrychlit, a tím také zlevnit.

Chytrá farma

V Březině si proto pořídili systém pro chytrou farmu, jehož základ je vcelku jednoduchý – stačí připevněný GPS čip.

Agronom, který každodenní chod družstva organizuje, má tak v telefonu nebo tabletu neustálý přehled o tom, co se v něm v každý okamžik děje: od toho, jaký řidič sedí v jakém traktoru, přes hmotnost čerstvě posekané plodiny, která se zrovna zaváží do skladu nebo sila, až po spotřebu paliva, nebo dokonce otáčky motoru stroje. Může tak kontrolovat, jestli se vozový park zbytečně neničí.

Aplikace slouží z druhé strany i pro řidiče traktorů – vede je třeba po poli tak, aby neosívali nebo nepráškovali stejný kus dvakrát, zároveň v ní vidí hranice pozemku, kolik toho už udělali i co ještě zbývá.

A ještě dvě moderní technologie v Březině používají – z obilí v sýpkách například trčí teplotní senzory, které nepřetržitě sledují teplotu uvnitř hromady, aby zemědělce varovaly, že jim část sklizené úrody tlí nebo plesniví, a pokrokovou pak mají také meteostanici, která už není jen o měření aktuální teploty a vlhkosti.

Moderní meteostanice už totiž pracuje pomocí cloudových technologií a umí počasí velmi přesně předpovídat.

Nejde jen o výpočet teploty nebo dešťových srážek na pár dnů dopředu, ale především o chytrou metriku, kterou sama aplikuje – vychází z dostupných historických dat, spojuje je s aktuálními odhady vývoje počasí, a varuje tak zemědělce, co přesně ho v příštích dnech na konkrétním kousku pole, kde je meteostanice usazená, čeká, a doporučuje, jak by měl porost zabezpečit.

Zemědělství 4.0

Zatímco průmysl už svoji moderní technologickou revoluci 21. století prodělal nebo jí v současné chvíli prochází, zemědělství to teprve čeká.

Chytrá technologie, kterou používají v Březině, je jen špička ledovce. Jde zatím jen o pár senzorů, které zemědělcům ulehčují život i rozhodování, jak pracovat.

Zemědělství 4.0 (po vzoru Průmysl 4.0) bude vypadat úplně jinak – bude energeticky nezávislé, do velké míry autonomní a postavené na cloudových technologiích.

Na Farmě 4.0 tak elektrické traktory nebude řídit člověk, ale po poli budou jezdit samy, osevní postup nebude zadávat agronom, ale nejvýnosnější řešení pro farmu vymyslí počítač. K ruce si vezme detailní satelitní snímky, historické záznamy o výnosech jednotlivých polí v družstvu, údaje o počasí i předpovědi pro aktuální rok a sám navrhne, co kde pěstovat. Nikoli ovšem pole po poli, ale prakticky semínko po semínku – na jedné ploše tak porostou různé plodiny, aby půda měla co nejlepší výnos. Samozřejmě chytrá technika zvládne pole podle výpočtů správně osít.

To všechno je samozřejmě budoucnost, ale ne tak vzdálená, jak by se mohlo zdát. Řada technologií už je zemědělcům dostupná teď. Problémem zůstává ale jejich cena i složitá implementace, protože každá farma má svá specifika, zaběhlé postupy a smlouvy na dotace nebo plodiny, které se mění jen složitě.

Na to, jak chytře svoje hospodářství řídí v Březině, se podívejte ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované