Hlavní obsah

Velký svátek v USA: Super Bowl je tady, vrátí se sledovanost na dřívější čísla?

Oblíbenost amerického fotbalu v USA klesá, zachrání to nedělní Super Bowl? Rozhovor s redaktorem České televize Jiřím Kalembou.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Je tady první únorová neděle a ta se ve Spojených státech nese ve znamení největšího sportovního svátku. Slavný Super Bowl letos svedl proti sobě tradičního favorita New England Patriots proti omlazenému týmu Los Angeles Rams.

Článek

Finálový zápas Národní ligy amerického fotbalu je celosvětovým fenoménem. V tabulce dvaceti nejsledovanějších televizních přenosů ve Spojených státech drží Super Bowl devatenáct příček včetně té nejvyšší z roku 2015, kdy finále mezi Seattlem Seahawks a New England Patriots sledovalo téměř 115 milionů Američanů.

Od té doby ale divácká čísla klesají. Loňské finále vidělo „jen” 103 milionů lidí. Úpadek zapříčinila i kauza kolem bývalého rozehrávače San Francisca 49ers Colina Kaepernicka, který na protest proti policejní brutalitě prováděné na rasových menšinách poklekl při zpěvu státní hymny. Aféra stará tři roky rozdělila Ameriku a do sporu se vložil i prezident Donald Trump.

Ten Kaepernickovy klečící stoupence označil za vlastizrádce. Ligu svým apelem donutil, aby takto protestující hráče trestala a svým tvrzením o nedostatku hráčského respektu k ozbrojeným složkám pokládajícím za Ameriku život popudil některé fanoušky k odvrácení se od tolik oblíbeného sportu.

Super Bowl s sebou přináší také nejlukrativnější a nejdražší vysílací čas v televizi. S cenou reklam ale mírný pokles sledovanosti nezamával, ba naopak. Cena třicetivteřinového reklamního spotu letos znovu narostla, a to na 5 a čtvrt milionů dolarů.

Spor prezidenta Trumpa s ligou ovlivnil letos i hlavní nesportovní část večera – populární Halftime show, během níž v minulosti zazpívala taková esa jako Madonna, Michael Jackson, Beyoncé či Justin Timberlake. Svou účast odřekla zpěvačka Rihanna. Celý postoj ligy vůči aféře okolo Colina Kaepernicka vzala zpěvačka jako rasový problém a lukrativní nabídku odmítla.

Namísto zpěvačky známých hitů Diamonds či Umbrella tak v přestávce mezi oběma poločasy vystoupí skupina Maroon 5, raper Travis Scott a člen dua Outcast Big Boy. Všichni zmínění ale na sociálních sítích nenašli po oficiálním oznámení jen kladné reakce. Někteří lidé si účast na Halftime show vyložili tak, že zpěvákům vlastně ona policejní brutalita nevadí. Obměkčit by fanoušky mohlo gesto skupiny i rapera, kteří darovali půl milionu dolarů na charitu spojenou se zmíněnými problémy.

V Super Bowlu se znovu objeví New England Patriots, už potřetí za sebou a podeváté od přelomu tisíciletí. Dominance dua Tom Brady – Bill Bellichick určovala tempo i v letošním ročníku, a zatímco v loňském finále to nakonec nevyšlo, letos by se Patriotům mohl útok na šestý titul vydařit. Proti nim se postaví tým s mladým rozehrávačem i mladým trenérem Los Angeles Rams.

Zatímco Patriots zvládli ve všech směrech vyrovnané utkání na Arrowhead Stadium v Kansasu, Rams postoupili také na základě vůbec nejkontroverznějšího rozhodnutí sudích za poslední roky. Proti New Orleans Saints totiž rozhodčí v klíčovém momentu minutu před koncem neodpískali očividný faul proti obránci Beranů.

Amerika pak tento „No call“ (ve volném překladu „neodpískání“) zařadila na čtvrté místo nejhorších situací ve sportovní historii z pohledu chybných rozhodnutí sudích. První místo v této tabulce drží „Třívteřinový chaos“ z olympijského basketbalového finále v roce 1972, na druhém místě je pak pověstná Maradonova ruka. V NFL se ale rozhodnutí, nebo v tomto případě nerozhodnutí sudích nedají přezkoumávat na videu, a tak do finále postoupil tým ze slunné Kalifornie.

Rams, tehdy ještě jako St. Louis, se mohou pyšnit jediným Super Bowlem, a to z roku 1999. Ve finále se objevili i o dva roky později, v něm ale prohráli právě s Patriots. Mírným favoritem zápasu je tým ze státu Massachusetts, v loňském ročníku je ale dokonale dokázala zaskočit Philadelphie. Jak zmínil ve studiu Seznamu expert na americký fotbal Jiří Kalemba, Rams by mohli dostat ofenzívu Patriots pod tlak tím, že by dlouho drželi míč a Toma Bradyho nepouštěli příliš do akce.

Zápas startuje třicet minut po nedělní půlnoci, vítěz bude znám nad ránem.

Reklama

Související témata:

Doporučované