Hlavní obsah

EU rozhodne o odkladu brexitu až příští týden. Počká, jestli si v Británii odhlasují předčasné volby

Šéfkomentátor Jiří Hošek o předčasných volbách.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Velvyslanci EU měli dnes rozhodnout o britské žádosti o odklad brexitu do 31. ledna 2020. Podle televize Sky News se shodli na potřebě odkladu. Konečné rozhodnutí o jeho podobě ale odložili na příští týden. Hlavní brexitový vyjednavač EU Michel Barnier dnes uvedl, že velvyslanci se nemohou na dalším postupu shodnout kvůli pondělnímu hlasování v britském parlamentu o vypsání předčasných voleb na 12. prosince.

Článek

EU tak zřejmě o odkladu rozhodne až bude znát výsledek britského hlasování.

Nejhlasitějším odpůrcem tříměsíčního odkladu brexitu byla ještě před dnešním jednáním Francie. Francouzská státní tajemnice pro evropské záležitosti Amélie de Montchalinová řekla, že situaci nelze „prodlužovat do nekonečna" a že je třeba, aby Británie nejprve přišla s politickým rozhodnutím. Prezident Emmanuel Macron podle Guardianu řekl, že odklad má smysl pouze v případě, že v Británii budou předčasné volby.

Předčasné volby mají vyřešit neudržitelnou situaci v Dolní sněmovně, která se neshodne v podstatě na ničem kromě toho, že nechce brexit bez dohody.

Premiér Boris Johnson ve čtvrtek poprvé přiznal, že nedodrží svůj velký slib a nevyvede Spojené království z Velké Británie k 31. říjnu. O odklad brexitu do 31. ledna 2020 požádal Evropskou unii už v sobotu.

Ve čtvrtek Johnson rovněž oznámil, že parlamentu předloží návrh na uspořádání předčasných voleb 12. prosince. Pokud na vypsání voleb poslanci přistoupí, budou mít podle Johnsona dostatek času projednat prováděcí zákon o brexitu, který se tento týden vláda neúspěšně snažila prosadit v rychlém harmonogramu.

Dopady brexitu na české firmy.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

Jak dopadne hlasování o volbách?

Hlasování o volbách je v plánu na pondělí a zásadní vliv na jeho výsledek bude mít právě dnešní rozhodnutí velvyslanců Evropské unie.

K vypsání voleb totiž Johnson potřebuje hlasy opozičních labouristů, jejichž lídr Jeremy Corbyn už několikrát zopakoval, že dokud existuje riziko brexitu bez dohody, budou labourističtí poslanci hlasovat proti volbám. Vzhledem k tomu, že dnes rozhodnutí nepadlo, Corbyn velmi pravděpodobně vypsání voleb nepodpoří, pokud zcela nezmění názor.

Labouristům by k hlasování pro volby koneckonců nemusel stačit ani souhlas EU s odkladem. Corbyn chce totiž záruku, že k tvrdému brexitu nedojde, přímo od vlády.

Premiér místo toho Corbyna vyzývá, aby nebyl zbabělý a nechal rozhodnout voliče. „Upřímně se domnívám, že nastal čas, aby opozice sebrala odvahu a předstoupila před našeho společného šéfa, jímž jsou občané Spojeného království," prohlásil Johnson v rozhovoru pro BBC po zasedání vlády. Corbynovi v dopise pak napsal, že předpokládá, že opozice bude spolupracovat, aby mohla být ratifikována dohoda a Británie mohla odejít „s touto dohodou spíše než bez dohody".

Dnes Johnson prohlásil, že pokud opozice v pondělí volby nepodpoří, vláda je bude navrhovat „znovu a znovu".

Termín brexitu 31. října zůstává. Bez rozhodnutí o odkladu už by tedy Velká Británie za týden nebyla členskou zemí EU.

Reklama

Doporučované