Hlavní obsah

Vepřín v Letech může koupit stát, rozhodl majitel. Cena je zatím tajná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Akcionáři firmy AGPI povolili převod vepřína v Letech na stát.

 

Reklama

Areál leží nedaleko památníku romského holokaustu.

Článek

Valná hromada zemědělské společnosti AGPI odsouhlasila převod areálu vepřína v Letech v okrese Písek u památníku romského holokaustu na stát. Částku, kterou by stát měl zaplatit, firma neuvedla. Neřekla ji ani na dotaz akcionářů s odkazem na to, že jednání s vládou se vedou v utajeném režimu. Místopředseda představenstva firmy Jan Čech řekl, že záleží na tom, jaké podmínky nabídne stát. Sumu AGPI zveřejní v případě, že se s vládou dohodne.

"Je to další významný krok k vyřešení letitého problému kolem vepřína v Letech. Vláda bude tento materiál pravděpodobně projednávat na přelomu srpna a září," vyjádřil se k rozhodnutí společnosti ministr kultury Daniel Herman.

Pro převod provozu v Letech hlasovalo podle konečných údajů 88 procent přítomných akcionářů, proti bylo 11 procent. Valné hromady ve Vrcovicích na Písecku se zúčastnily necelé dvě desítky akcionářů. Ve zdůvodnění usnesení společnost uvedla, že o situaci vepřína v místě romského tábora z doby druhé světové války se jedná přes 20 let a vláda deklaruje prioritní zájem o jeho odstranění. „Vše závisí na konkrétní nabídce, ale ta zatím není,” uvedlo vedení firmy.

Jan Čech na valné hromadě řekl, že vedení AGPI ministrům sdělilo, jakou má představu o ceně. Vláda má podle Čecha dva posudky, jakou cenu areál má, AGPI si nechalo zpracovat studii, kolik peněz by stálo postavit nový areál vepřína. Na dotaz jednoho akcionáře Čech řekl, že vepřín by mohlo pravděpodobně koupit Muzeum romské kultury nebo Ústav pro zastupování státu ve věcech majetkových. „Vláda má eminentní zájem to řešit, v návrzích žádná jiná vláda nedošla tak daleko. Ještě ale nemáme cenu ani podmínky,” řekl Čech na valné hromadě. Zdůraznil, že areál by firma na stát převedla bez zvířat a zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Doporučované