Hlavní obsah

Vesmírná podívaná. Z Nového Zélandu odstartovala raketa, vynesla satelity pro sledování počasí

Video ukazuje, jak se postupně z rakety oddělují stupně a části, než se dostane na oběžnou dráhu.Video: Šimon Trantina, AP

 

Reklama

Raketa Electron společnosti Rocket Lab v neděli po dlouhých průtazích odstartovala ze střediska na novozélandském poloostrově Mahia. Na oběžnou dráhu vynesla satelity pro sledování počasí nebo řízení vodní a letecké dopravy, jde tak o první výdělečnou misi společnosti.

Článek

Electron odstartoval jako raketa složená ze dvou částí, druhá dostala jméno Curie. Ta se od těla Electronu oddělila 9 minut po startu ze Země a motory zažehla o 42 minut později. Dostala se tak do výšky 500 kilometrů nad Zemí, kde vypustila šest malých satelitů.

Dva z nich představují CubeSaty Lemur-2, které dokážou z povrchu planety sbírat a analyzovat data o letecké i lodní dopravě. CubeSaty jsou satelity tvaru kostky, které váží méně než 1,3 kilogramu a nepřekračují rozměry 113×100×100 mm.

Dalším typem je Cicero-10, který zkonstruovala firma Tyvak Nano-Satellite Systems, jehož misí bude sběr dat o podnebí v atmosféře. Další z CubeSatů vynesených na oběžnou dráhu, IRVINE01, vyvinuli středoškolští studenti ze Severní Karolíny.

Mise Electron byla původně naplánována na duben, zpomalily ji však technické problémy. Kvůli poruchovosti motoru ji Rocket Lab přesunula na červen, potíže se však objevily znovu, spuštěna tak byla až v neděli 11. listopadu.

„Jsme moc šťastni, že se nám podařilo dostat se na špičku satelitového byznysu. Náš celý tým zajistil, že celá mise proběhla hladce a s naprostou přesností,” napsal výkonný ředitel Rocket Labu Peter Beck v prohlášení po úspěšném startu Electronu.

Reklama

Související témata:

Doporučované