Hlavní obsah

Více než dva miliony lidí čelí kvůli suchu vyhladovění. V Angole má pršet až v říjnu

Kvůli suchu jsou v Angole ohroženy na životech více než dva miliony lidí.Video: Martin Zíta, Reuters

 

Reklama

Množství deště zůstává v Angole hluboko za očekáváním a už od ledna platí v zemi kvůli suchu stav ohrožení. Pršet ale v jihoafrické zemi nebude dalších až pět měsíců.

Článek

Angola bojuje se silným suchem a nedostatek srážek s sebou přináší také nedostatek potravy. Podle zprávy Organizace spojených národů hrozí více než dvěma milionům Angolanů vyhladovění, pokud se jim nedostane pomoci. Tisíce dětí jsou podle zprávy už nyní v důsledku sucha podvyživené.

Podle africké mutace čínské televizní stanice CGTN v zemi už od ledna platí stav ohrožení, který vyhlásil prezident João Lourenço. „Strach máme především z příštích čtyř pěti měsíců. Pršet by mělo začít zase v říjnu. Do té doby se bude situace, kterou v zasažených oblastech vidíme, jen zhoršovat,“ řekl Lourenço.

Podle angolského prezidenta obyvatelé jeho země pomoc třetí strany skutečně potřebují.

Podle televize Al Jazeera je letošní sucho jedním z nejhorších v posledních dvaceti letech. Farmáři tak kvůli nedostatku vody nezvládají uživit svá hospodářská zvířata, která by jim ve standardních podmínkách zajistila obživu. Zvířata namísto toho hynou.

Kvůli nedostatku jídla a vody se tak někteří obyvatelé západních provincií Namib a Cunene podle Al Jazeery obrátili ke sběru divoce rostoucího ovoce. Ani tomu se ale kvůli nezvykle dlouhému suchu nedaří.

Reklama

Související témata:

Doporučované