Hlavní obsah

Viceguvernér ČNB Hampl: Kryptoměny nejsou měny. Bitcoinu by ale měl centrální bankéř rozumět povinně

Rozhovor s viceguvernérem ČNB Mojmírem Hamplem.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Viceguvernér České národní banky (ČNB) Mojmír Hampl vystoupil na pražské krypto-bankovní konferenci. Jeho přednáška o tom, proč nejsou bitcoin a spol. opravdovými měnami, byla zároveň jeho posledním vystoupením ve funkci člena bankovní rady. V centrální bance totiž s koncem listopadu po dvanácti letech končí.

Článek

Sálu, kde v publiku převažovali lidé, kteří v technologiích na základě blockchainu vidí budoucnost, Hampl vysvětloval, proč podle něj kryptoměny dnešní peníze nemůžou nahradit. Své teze poté rozebíral i v rozhovoru pro Televizi Seznam.

Peníze v dnešní podobě podle něj zkrátka stále fungují lépe proto, že je lidé používají a mají v ně důvěru. Což se podle viceguvernéra ČNB o kryptoměnách zkrátka říci nedá. „Nenaplňují žádnou ze tří dobrých charakteristik peněz. Není to ani uchovatel hodnoty, ani nástroj jednoduchého placení ani účetní jednotka,“ je přesvědčen viceguvernér.

Pro svou vysokou volatilitu se podle Hampla nehodí bitcoin ani jako devizová rezerva.

Kvůli tomu se i Hampl místy vyhýbal termínu kryptoměny a místo něj používal univerzálnější „kryptoaktiva“. Ani jedna z hlavních vlastností blockchainu a kryptoměn – tedy decentralizace – podle něj není pro peníze to nejlepší řešení.

„I okolo bitcoinu padají rozhodnutí na základě hlasování, například o takzvaných forcích a dalším vývoji. To je také politika. Ale v tom pseudonymním světě nevíte, kdo za rozhodnutími stojí,“ říká Mojmír Hampl a dodává, že transparentnější je podle něj systém, kdy „víte, kdo je těch sedm centrálních bankéřů, kterým můžete nadávat“.

Zároveň ale Hampl několikrát během přednášky i rozhovoru filosofii i technologie stojící za bitcoinem a spol. ocenil a vyzdvihl. „Původní dokument Satoshi Nakamota je velmi zajímavý a je v něm spousta věcí, které člověka intelektuálně stimulují. Znát tyto věci by mělo být téměř povinnou výbavou centrálního bankéře,“ uvedl například na adresu konceptu bájného stvořitele bitcoinu.

Celý rozhovor s Mojmírem Hamplem si můžete pustit ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované