Hlavní obsah

Vichr zasáhl Česko. Na kočárek spadl kus stromu

Foto: HZS Zlínského kraje

Sobotní snímek z likvidace následků vichru ze Zlínského kraje.

Reklama

aktualizováno •

Vichr, který v sobotu zasáhl především Moravu, stojí zřejmě i v pozadí neštěstí, k němuž došlo v Brně. Na kočárek tam spadla část stromu, dítě předali záchranáři do nemocnice v kritickém stavu.

Článek

V Brně-Soběšicích spadla v sobotu na kočárek s dítětem část stromu, záchranáři předali dítě do nemocnice v kritickém stavu. Uvedla to mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová. Podle ní záchranáři ošetřili s odřeninami a pohmožděninami také ženu, která kočárek vezla. „Dítě jsme za stálé resuscitace na řízené ventilaci předali v kritickém stavu k další péči na ARO Dětské nemocnice v Brně,“ uvedla Bothová. Ženu odvezla sanitka do Vojenské nemocnice v Brně.

Silný vítr, který shazoval větve i celé stromy na elektrické vedení, přerušil v sobotu večer a v noci také dodávky proudu tisícům odběratelů v Česku. Společnost ČEZ evidovala kolem 20:00 přibližně 12 000 odběratelů bez elektřiny, distributor E.ON zhruba 500. Výpadky postihly hlavně Moravu a severovýchodní část Čech.

Na severu Moravy a ve Slezsku hrozí v neděli vzestup řek na první, tedy nejnižší povodňový stupeň. Na menších tocích ale nelze vyloučit krátkodobé dosažení druhého stupně.

ČEZ v sobotu večer evidoval 21 poruch na vedení vysokého napětí, zejména v Olomouckém kraji. Podle mluvčí společnosti Soni Holingerové bylo nejvíc odběratelů bez proudu na Jesenicku, Vsetínsku, Rychnovsku a v okrese Ústí nad Orlicí. Nejčastější příčinou poruch byl podle mluvčí pád stromů a větví do vedení. Silný vítr navíc trhal vodiče a lámal izolátory.

Snímky hasičů ze sobotního večera:

+2

Kolem sobotních 16:00 bylo na distribučním území společnosti ČEZ přes 9000 odběratelů bez proudu, o hodinu později jejich počet klesl na 5500. Vpodvečer se ale začal opět zvyšovat. Kdy budou poruchy opraveny, bude podle Holingerové záviset na dalším vývoji počasí.

Naopak výrazný pokles poruch zaznamenal vpodvečer distributor E.ON. Ještě kolem 17:30 měla firma bez proudu na 4000 domácností, před 20:00 už jich bylo jen 500. „Nejvíce domácností bez dodávek energií je v okolí Kroměříže a Zlína,“ uvedl za firmu Roman Šperňák.

Podívejte se na záběry zlínských a olomouckých hasičů ze sobotního odpoledne:

+7

Hasiči ve Zlínském kraji měli kvůli silnému větru na kontě během soboty desítky zásahů. Odklízeli především popadané stromy. Nejčastěji zasahovali na Vsetínsku. „Vyzýváme, aby lidé nejezdili především v tomto okrese do lesa a vyhnuli se i lesním cyklostezkám, i odtamtud odstraňují popadané stromy,“ řekl v sobotu odpoledne mluvčí hasičů Roman Žemlička.

„Veškerá technika i veškeré síly jsou v terénu, kdo má ruce, nohy, tak jezdí, je toho opravdu hodně. Dosud máme nahlášeno 67 událostí,“ dodal.

Po Vsetínsku nejčastěji zasahovali na Uherskohradišťsku, výjezdy však zaznamenali i na Zlínsku a Kroměřížsku. „Nejvíce bylo událostí, kde stromy a větve blokovaly provoz na místních komunikacích, na cyklostezkách a silničních komunikacích všech tříd. V několika případech stromy spadly i na nadzemní vedení elektrického napětí,“ doplnil mluvčí hasičů.

V Krásnu nad Bečvou spadla velká větev na zaparkovaný automobil značky Kia. Větev promáčkla střechu a poškodila pravý bok automobilu. Ve Vsetíně v místní části Jasenice na ulici Zbrojovácká došlo k uvolnění pásu střechy. Část střechy spadla na zaparkovaný automobil.

Tato interaktivní mapa ukazuje sílu větru v Česku:

Silný vítr od brzkého sobotního rána lámal stromy také v Moravskoslezském kraji. Profesionální i dobrovolní hasiči kvůli počasí měli desítky zásahů. Nejhorší byla situace na Frýdecko-Místecku. Sdělil to mluvčí hasičů Petr Kůdela.

„Polovina výjezdů se dosud odehrála v okrese Frýdek-Místek, celkem 25 v okrese Nový Jičín, ale ve zbývajících čtyřech okresech vždy méně než deset. Pády stromů si zatím nevyžádaly žádná zranění osob ani vyšší škody, pokud nepočítám pád stromu na zaparkovaný osobní automobil ve Frenštátu pod Radhoštěm a několik poškození drátů elektrického vedení,“ uvedl Kůdela.

Kromě popadaných stromů museli hasiči provizorně opravovat i střechy, hlavně plechové.

Na severu Moravy a ve Slezsku hrozí v neděli vzestup řek na první, tedy nejnižší povodňový stupeň. Na menších tocích ale nelze vyloučit krátkodobé dosažení druhého stupně. Důvodem je nasycenost půdy vodou a očekávané noční srážky. Varování s nízkým stupněm nebezpečí v sobotu vydal Český hydrometeorologický ústav.

Tato mapa sleduje v reálném čase postup srážek Českem:

Varování před vzestupem hladin platí pro sever Moravy a Slezsko do nedělních 15:00. Meteorologové očekávají, že v noci v regionu spadne 15 až 40 litrů vody na metr čtvereční. Ojediněle se mohou vyskytnout bouřky. „Situaci na tocích mohou komplikovat popadané stromy v důsledku silného větru, který během noci na neděli a nedělního rána bude zvolna slábnout,“ uvádí ČHMÚ.

Před silným jihovýchodním až jižním větrem varovali meteorologové v pátek. V nárazech foukalo rychlostí až 90 kilometrů v hodině, místy mohou poryvy dosáhnout i 110 kilometrů v hodině.

Výstraha před velmi silným větrem platí do nedělních 08:00 pro všechny moravské kraje, celou Vysočinu, Pardubický i Královéhradecký kraj a dále pro východní okresy v Jihočeském, Středočeském a Libereckém kraji. Vysoký stupeň nebezpečí hrozí hlavně v Jizerských horách, Krkonoších, Jesenících a na Českomoravské vrchovině.

„Lidé by podle meteorologů neměli sílu větru podceňovat. Jsou očekávána poškození stromů a lesních porostů, škody na majetku a některých budovách,“ uvádí ČHMÚ. Vítr také může přerušit dodávky proudu.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Zelené regiony by měly zůstat ušetřeny, žlutá barva varuje před nízkým nebezpečím, oranžová pak před vysokým.

Výstraha před silným větrem s vysokým stupněm nebezpečí platí až do neděle pro několik okresů ze sedmi krajů. V horských regionech Libereckého, Královéhradeckého, Olomouckého a Moravskoslezského kraje meteorologové očekávají vítr s nárazy o rychlosti 70 až 90 kilometrů za hodinu, místy až kolem 110 kilometrů za hodinu. Do 90 kilometrů za hodinu může mít rychlost i nárazový vítr ve Středočeském, Pardubickém a Jihočeském kraji.

Meteorologové varují před tím, že vítr může poškodit stromy, způsobit škody na budovách nebo přerušit elektrické vedení. Lidé by měli být při pobytu venku obezřetní, neměli by například chodit do lesa nebo na vysokohorské túry. Řidiči by měli počítat s neprůjezdnými silnicemi.

Meteorologové dále radí: „Zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky. Omezit pohyb venku i jízdu autem. Nezdržovat se a neparkovat zejména v okolí starších budov, v blízkosti větších stromů a vysokých stožárů. Nechodit do lesa a nepřibližovat se ke spadlým drátům elektrického vedení. V případě nutnosti jízdy jet maximálně opatrně a pomalu. Na horách omezit vycházení a nevydávat se na túry. Dodržovat pokyny horské služby.“

Reklama

Doporučované