Hlavní obsah

„Viděli jsme i kopie občanek,“ říká obchodník o úniku dat z realitky

Foto: M&M reality

Majitel M&M reality Petr Morcinek řeší ve své společnosti problém s bezpečností osobních dat klientů.

Reklama

Smlouvy, biometrické podpisy, kopie občanek, adresy, kontakty a další osobní údaje klientů. Ke všem těmto osobním datům uloženým v interním systému velké realitky M&M reality získali zvenčí přístup prodejci směnek skupiny Arca.

Článek

Problém přední tuzemské realitní kanceláře M&M reality s únikem dat k obchodníkům se směnkami nezahrnuje jen excelové tabulky s osobními údaji klientů. Prodejci směnek skupiny Arca minulý rok získali dokonce neomezený přístup do interního informačního systému Stormm této velké realitky. Vyplývá to z ověřených informací a svědectví, která redakce SZ Byznys získala.

V aplikaci Stormm se nachází celá plejáda osobních dat klientů realitky. Od smluv a biometrických popisů přes adresy a kontakty až po kopie občanek. Cílem bylo nabízet klientům M&M reality směnky a dluhopisy skupiny Arca.

Zvláště těm, kteří v posledních měsících prodali nemovitost a měli hotovost. To vše se dělo v době, kdy už byla Arca Investments těsně před krachem.

„Z M&M reality jsme dostali celé excelové soubory s daty o klientech. Měli jsme také kompletní přístup do interní aplikace M&M reality Stormm, v níž byly další osobní údaje klientů. Mohli jsme tam vniknout úplně všude. Viděli jsme i kopie občanek,“ popsal pod podmínkou anonymity člověk, který v systému prodeje směnek Arcy zastával významnou manažerskou pozici.

Ve zveřejněných podmínkách ochrany osobních údajů M&M reality holding je uvedeno, že klient dává realitce souhlas s předáním osobních údajů včetně kopie občanského průkazu také jiným subjektům spolupracujícím s M&M reality.

Ovšem jen tehdy, pokud to bude nezbytné pro plnění smluv s firmami ze skupiny M&M reality. Prodejci směnek Arky do koncernu nepatřili.

Nikdy jsme žádná data ani za peníze ani bezúplatně neposkytli a ani to nikdy neuděláme.
Petr Morcinek, většinový majitel M&M reality holding

Představitelé M&M reality informace o přístupech zvenčí do svého informačního systému nekomentovali. Odkázali jen na dřívější prohlášení ohledně podezření na únik dat z firmy.

„Nikdy jsme žádná data ani za peníze ani bezúplatně neposkytli a ani to nikdy neuděláme,“ sdělil na začátku komunikace majitel realitky Petr Morcinek. Po konfrontaci s informacemi redakce SZ Byznys ale společnost podala hlášení o takzvaném bezpečnostním incidentu Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Jedním z hlavních distribučních kanálů směnek Arcy byla společnost Deluvis, ve které měla Arca podíl. Spolumajitel Deluvisu Juraj Dvořák byl v té době zároveň členem představenstva společnosti Arca Investments, mateřské firmy celého koncernu Arca.

Dvořák měl blízko k majiteli M&M reality Petru Morcinkovi. Společně na začátku roku 2020 domlouvali vstup Arcy do této realitní kanceláře.

Avšak v době, kdy obchodníci Deluvisu získali přístup ke klientským datům z M&M reality, tak plánovaná transakce neměla ještě ani posvěcení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Navíc kvůli potížím Arcy nakonec z transakce sešlo. Arca získala jen menšinový podíl v M&M reality do zástavy.

Vše podle pokynů

Byl to právě Juraj Dvořák, kdo ještě týden předtím, než Arca na Slovensku požádala o covidovou ochranu před věřiteli, tlačil na prodej směnek s využitím kontaktů na klienty M&M reality.

„K detailům spolupráce se už nechci vracet, ale mohu vás ujistit, že všechno probíhalo v souladu se smluvními pravidly a na základě informací a pokynů předsedy představenstva a majoritního akcionáře Arca Investments pana Rastislava Veliče a jeho partnerů,“ odpověděl Dvořák na otázku, zda k prodeji směnek firma Deluvis používala data od M&M reality.

Arca záležitost ohledně využívání dat M&M reality nekomentovala.

Pád společnosti Arca Investments je největším krachem za posledních dvacet let. Investiční firma rozkročená mezi Česko a Slovensko si půjčovala od lidí prostřednictvím směnek za vyšší úrok. Cílem bylo peníze dále investovat. Když Arca loni zkrachovala, nechala za sebou bezmála 19 miliard dluhů a téměř 1 900 věřitelů.

Reklama

Doporučované