Hlavní obsah

Video: 1200 dní za mřížemi. Takto Lukašenkův režim zachází s novináři

Svět bez obalu: Běloruský režim stále vězní 11 novinářů.Video: RFE/RL

 

Reklama

Běloruská novinářská asociace, která dokumentuje represe vůči novinářům v zemi, uvedla, že během protirežimních masových protestů v roce 2020 zatýkala policie žurnalisty ve 477 případech.

Článek

Dvě běloruské novinářky z polského televizního kanálu Belsat, které v loňském roce informovaly o protestech proti Alexandru Lukašenkovi v Bělorusku, stanuly 9. února před soudem v Minsku. Hrozí jim tři roky vězení za organizování porušování veřejného pořádku.

Kacjaryna Andrejevová a Darja Čulcovová byly podle informačního serveru televize Belsat zatčeny 15. listopadu v reakci na přímý přenos, v němž ukázaly tvrdý policejní zásah proti účastníkům pietní akce za aktivistu Romana Bondarenka (jeho příběh si můžete přečíst zde).

„Tohle je – omluvte moje vyjadřování – cirkus. Soudem nebylo uvedeno nic, co by prokazovalo, že jsou naše redaktorky vinny,“ říká ředitel televize Belsat Aljaksej Dzikavitski.

Ihar Iljaš, manžel jedné z žen, popsal, co se odehrálo, když si pro novinářku domů přišla policie. „Policisté se chovali velmi agresivně. Násilím do Kacjaryny strkali a řekli jí, že už podobné živé vysílání nikdy dělat nebude. Tohle bylo naposledy, řekl jí jeden policista. Půjdeš do vězení na 10 let a budeš tam šít policejní uniformy,“ vypověděl.

Podporu novinářkám vyjádřila například Běloruská asociace novinářů, běloruský PEN klub nebo Evropská federace novinářů. Britská lidskoprávní organizace Article 19 v prohlášení napsala, že obvinění, na jehož základě jsou ženy souzeny, odporuje mezinárodním standardům v oblasti lidských práv a jejich soudní stíhání porušuje právo na svobodu projevu.

Novinářská asociace uvádí, že je v tuto chvíli v Bělorusku ve vězení 11 novinářů.

Uvězněni byli i blogeři jako například spolupracovník Rádia Svobodná Evropa Ihar Losik, který držel ve vězení 6 týdnů hladovku. I on teď čeká na soud ohledně stejného obvinění jako novinářky z TV Belsat.

Novinářská asociace dále uvádí, že žurnalisté jen za minulý rok strávili v běloruských vězeních celkem už 1200 dní.

„Posledních šest měsíců se v Bělorusku pořádá hon na novináře,“ míní Barys Hareski z asociace. „K ničemu takovém doposud v historii Běloruska nedošlo. Dá se říct, že se jedná o válku proti nestátním médiím. Možná může slovo válka znít jako nadsázka, ale kamery zpravodajského webu Naša Niva zaznamenaly okamžik, kdy policista záměrně a zblízka postřelil novinářku.“

Běloruská novinářská asociace dále uvádí, že v minulém roce bylo v zemi policií brutálně napadeno 62 novinářů.

„Tohle šílenství nemůže trvat příliš dlouho. Už tak to trvá dlouho, ale nemůže to trvat donekonečna. Nemají na to dost zdrojů. K těmto věcem nemůže docházet uprostřed Evropy v 21. století,“ domnívá se reportérka nezávislého běloruského portálu Tut.by Maryna Zolatajava.

To je celkem optimistická předpověď po šesti měsících protestů proti Lukašenkovi, které v Bělorusku pokračují i v tomto roce. Během pokojných demonstrací už bylo zabito pět lidí a stovky byly zraněny.

Více v úvodním videu z produkce Rádia Svobodná Evropa; další reportáže RFE/RL najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované