Hlavní obsah

Video: Čína na tři minuty utichla, uctila památku obětí koronaviru

Čína držela tři minuty ticha za oběti, které zemřely na nákazu covid-19. V miliardové zemi se zastavil veškerý provoz.Video: AP

 

Reklama

Tři minuty ticha za oběti koronaviru v Číně příhodně připadly na druhý nejdůležitější svátek v zemi Ching Ming, vzpomínku na zesnulé.

Článek

Po celé Číně se 4. dubna v 10:00 tamního času rozezněly sirény, zastavila se veškerá doprava a vlajky byly staženy na půl žerdi. Země tak vzdala hold více než 3 300 lidí, kteří podle oficiálních statistik podlehli nákaze covid-19. Obětí ovšem mohlo být násobně víc, než tvrdí úřady.

Uplynulý víkend nebyl pro hromadnou pietu vybrán náhodně. Připadla na něj oslava svátku Ching Ming. Jde o svátek čistoty a jasu, který je věnován vzpomínkám na zesnulé. Slaví se 5. 4. dle tradičního čínského kalendáře a je druhým nejdůležitějším svátkem v Číně. Tato tradice se udržuje již od dob dynastie Ming. Číňané společně tráví čas venku v parcích nebo jiných veřejných místech a navštěvují hroby svých předků. Mnoho Číňanů, kteří žijí mimo Čínu, se vydává zpět do své domoviny, aby se poklonili všem předešlým generacím.

I přes stále platná nouzová opatření se Peking rozhodl oslavy letos povolit. A spojil je s připomínkou obětí koronaviru včetně tzv. „mučedníků“, což je označení 14 zdravotnických pracovníků, kteří zemřeli poté, co se nakazili covid-19.

V čínském Wu-chanu, který je považován za epicentrum světové nákazy, se přesně v 10:00 zastavil na tři minuty veškerý provoz. Na všech semaforech svítila červená a lidé se klaněli obětem. Podrobnosti v úvodním videu.

Reklama

Doporučované