Hlavní obsah

Video: U Mauricia uvázla čínská loď, převáží 130 tun nafty

Bez komentáře: Na korálových útesech u Mauricia uvázla čínská rybářská loď. Plavidlo převáželo 130 tun nafty a pět tun oleje. Úřady se obávají, že náklad unikne do moře a poškodí vzácný ekosystém.Video: @maistry.ramalingum.7

 

Reklama

Rybářská loď se zachytila na korálových útesech. Čínské plavidlo nepřeváží ryby, ale 130 tun nafty a pět tun oleje, oznámil v pondělí mauricijský ministr rybolovu Sudheer Maudhoo.

Článek

Loď se nachází asi deset kilometrů od přístavu a hlavního města Port Louis. Čínské plavidlo Lurongyuanyu 588 se mělo v Port Louis dozásobit a přečerpat pohonné hmoty.

Ministr rybolovu Maudhoo řekl, že loď je zatím neporušená a neunikají z ní ropné látky. „V Port Louis se připravuje plán záchranných akcí pro případ, že by nafta začala unikat,“ citovala ministra stanice BBC.

Na palubě rybářské lodi byla 16členná posádka, jež byla tvořena 14 Číňany, Indonésanem a Filipíncem. Všichni už byli z plavidla evakuováni.

Mauricijská pobřežní stráž oznámila, že vzedmuté moře komplikuje záchrannou operaci, na pomoc byl přivolán policejní vrtulník. Námořníci jsou zatím na policii a budou umístěni do karantény, jak vyžadují protikoronavirová opatření.

Nehoda čínské lodi se odehrála jen osm měsíců poté, co na korálový útes u ostrovního státu v Indickém oceánu najela japonská nákladní loď. Tehdy ovšem náraz poškodil nádrže a z plavidla začalo unikat palivo, celkově asi 1 000 tun. Palivo zasáhlo rozlehlou oblast, kterou obývají ohrožené druhy korálů, ryb a dalších živočichů a rostlin. V srpnu se vrak lodi rozlomil vedví.

Reklama

Doporučované