Hlavní obsah

Víkendové počasí otestuje řidiče. Raději nevyjíždějte, vzkazují meteorologové

Pokud možno o víkendu nevyjíždějte, radí meteorolog Petr Dvořák.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

První lednový víkend musí být řidiči připraveni na vrtochy počasí. Může se objevovat ledovka i námraza, stejně tak sníh i déšť.

Článek

Počasí během nadcházejícího víkendu otestuje řidiče snad ze všech nepříjemných situací. Meteorolog Petr Dvořák proto radí pokud možno s autem nevyjíždět.

„Z hlediska počasí se dá očekávat dost problémů. Z pátku na sobotu budou vydatné srážky. Zpočátku sněhové, ty později budou od západu přecházet v dešťové. Déšť a tající sníh začne na silnicích mrznout a lze očekávat námrazu, což představuje velké riziko,“ varuje Dvořák.

Vydatně sněžit má podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu zejména v Jizerských horách, na Šumavě, na Českomoravské vrchovině, v Jeseníkách a Beskydech. V Moravskoslezském a Zlínském kraji se sníh objeví i v polohách nad 400 metrů nad mořem, kde napadne 7 až 12 centimetrů. Na horách se sněhová nadílka může zvýšit až o dvacet centimetrů.

Aktuální výstraha ČHMÚ platí od dnešních 21:00 do sobotního poledne. Týká se části Středočeského, Jihočeského, Plzeňského, Libereckého, Pardubického, Jihomoravského a Olomouckého kraje, celého území Kraje Vysočina, Zlínského a Moravskoslezského kraje.

„Vzhledem k předpovědi počasí je třeba dávat pozor na celé silniční i dálniční síti,“ říká Jan Rýdl, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic. Doporučuje proto všem řidičům, kteří mají pochyby před cestou nebo i během ní kontaktovat bezplatnou infolinku 800 280 281.

„Nonstop tam zastihnou dispečery, kteří jim řeknou jak to aktuálně vypadá a kdyby někde byla kolona, tak jim navrhnou další postup,“ dodává Rýdl.

Sníh může způsobit problémy řidičům i chodcům, v energetice i zásobování, upozornili meteorologové. Mokrý sníh může lámat stromy a větve. Lidé by na cestách měli jezdit velmi opatrně, neměli by zapomínat na zimní výbavu a při cestách do hor i na sněhové řetězy. Nutností jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku. Na horách je třeba dodržovat pokyny horské služby. V Krkonoších a Jeseníkách platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové mezinárodní stupnice.

V neděli se očekává částečné oteplení, ale hned vzápětí se od severovýchodu na české území bude vracet vlna ochlazení. Teploty proto budou kolísat kolem nuly. V rozmezí od –5 stupňů až po pět stupňů Celsia.

Jde o výkyvy, které zejména při delších trasách například z Polabí na Vysočinu nebo po dálnici z východu země na západ mohou řidiče nepříjemně překvapit a komplikovat tak dopravu. Silničáři se proto shodují, pokud to není nutné, nechte raději auta v garáži, vzkazují řidičům.

Na předpověď počasí nejbližších dnů se podívejte ve videu.

Předpověď počasí pro nadcházející dny.Video: Petr Dvořák, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované