Hlavní obsah

Víme jen o každém sedmém. Vědci propočítali, že nakažených je přes milion

Foto: Profimedia.cz

Až šest lidí ze sedmi vůbec neví, že je nakaženo, odhadují vědci. (Ilustrační snímek)

Reklama

Čísla nakažených novým typem koronaviru narůstají a vědci si kladou otázku, zda jsou oficiální potvrzené počty vypovídající o skutečném rozsahu nákazy. Podle studií je nadmíru obtížné všechny případy spolehlivě odhalit.

Článek

Až 86 procent nakažených uniká oficiálním statistikám. Znamená to, že úřady vědí jen o zhruba každém sedmém nakaženém. Vyplývá to ze studie publikované v magazínu Science, která se zabývá šířením koronaviru v Číně během počátků epidemie.

Vědci studovali pohyb cestovatelů mezi 375 čínskými městy a pomocí matematických modelů zjistili, že v době před zavedením omezení cestování ve Wu-chanu (10. až 23. ledna) bylo 86 % případů neidentifikovaných. Podle matematických modelů tito lidé, o kterých statistiky nevěděly, byli méně nakažlivými. Nebo spíše neroznášeli virus tak moc jako lidé, o jejichž nakažení lékaři vědí. Nakažlivost nezdokumentovaných případů dopočítal tým čínských vědců na 55 procent nakažlivosti zdokumentovaných lidí.

Jenže vzhledem k tomu, že právě „nepoznaných“ případů bylo v Číně na začátku epidemie tak velké množství, mohly za velkou část šíření nákazy. Neboli až 79 procent případů, o kterých lékaři věděli, mělo zdroj nákazy u neznámého člověka. Tedy nezdokumentovaní nemocní nakazili v Číně více než tři čtvrtiny všech potvrzených případů i přes poloviční míru přenosu, protože jich jednoduše bylo hodně. Velká část těchto případů také nejspíš probíhá s velice mírnými příznaky, nebo úplně asymptomaticky.

Podle studie tato čísla vysvětlují rychlé rozšíření viru po celém světě. Autoři také odhadují, že natolik rapidní a nezdokumentovaný přenos by mohl znamenat, že současný celosvětový počet nakažených by už mohl přesahovat milion.

„Šest ze sedmi případů jsou nezdokumentované. Většina z nich je mírná nebo úplně bez symptomů, takže si hodně lidí vůbec nemusí uvědomit, že jsou nemocní. Pokud je potvrzeno 150 tisíc případů, pak je možné odhadovat, že v tuto chvíli se ve skutečnosti blížíme milionu případů celosvětově,“ cituje autora studie, Jeffreyho Shamana, zdravotnický web Medscape. Toto číslo ale platilo v době vydání studie, kdy byl celosvětový počet potvrzených případů teprve zmíněných 150 tisíc. Aktuálně ale už počet potvrzených případů překročil hranici 300 tisíc a rychle stoupá. Tedy aktuálně by mohlo jít i o dva miliony lidí, kteří nový koronavirus chytili.

Množí se i výpovědi nemocných v ČR, kteří přišli do kontaktu s nakaženým, ale nebyli nikdy testováni. Některé i s příznaky COVID-19 praktičtí lékaři neposlali na testy. Server iROZHLAS popsal zkušenosti dvou žen. Jedné z nich se vůbec nepodařilo nechat se otestovat, přestože byla v Brightonu, kde byla nákaza potvrzená, a měla i se synem příznaky. Jinde na sociálních sítích lidé píší, že se sami izolovali v karanténě, protože má příznaky celá rodina. Všichni jednotně hovoří o tom, že i když sami nespadají do rizikových skupin, tak se mohli setkat s poměrně velkým množstvím lidí. Vzhledem k tomu, že číslo R (kolik je člověk schopen v průměru nakazit dalších lidí) je momentálně na hodnotě 2,3, tak je možný až exponenciální nárůst u neodhalených případů. Někteří dle vlastních slov i celé dny chodili normálně do práce a stýkali se s dalšími lidmi.

Studie naopak zdůrazňuje, že kvůli nezdokumentovaným případům jsou ke kontrole šíření viru nutné radikální kroky v testování, identifikování a izolaci nemocných. V pozdějších fázích epidemie v Číně (po 23. lednu, kdy byla studie prováděna) se ale počet testovaných navýšil a i podle WHO se v čínských provinciích dařilo případy trasovat.

Vědci také uvádí, že nový typ koronaviru následuje podobný vývoj jako virus H1N1, který způsoboval onemocnění prasečí chřipky. Ten se také relativně rychle rozšířil po světě a následně se stal endemickým (udržuje se jen v určité oblasti). Pokud by tento vývoj následovala i současná pandemie, pak by se koronavirus SARS-CoV-2 stal pátým endemickým koronavirem.

Reklama

Související témata:

Doporučované