Hlavní obsah

Podmínky a pokuta 63 tisíc. Padly nové tresty pro Ztohoven za červené trenýrky na Hradě

Rozsudek nad umělci ze Ztohoven za vyvěšení červených trenýrek na Hradě.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Obvodní soud pro Prahu 1 vynesl další verdikt ve sledovaném případu umělců protestujících proti prezidentovi.

Článek

Podmíněný trest šesti měsíců s odkladem na jeden rok a celková pokuta ve výši 63 tisíc a čtyřista korun.

To jsou tresty, které nově vynesl Obvodní soud pro Prahu 1 pro trojici umělců ze skupiny Ztohoven za to, že v roce 2015 vyměnili na střeše Pražského hradu prezidentskou standartu za červené trenýrky. 

Obvodní soud rozhodoval o sledovaném případu už potřetí, dvakrát před tím umělce osvobodil, protože jejich čin posoudil jako recesi. Nyní však soudkyně musela rozhodnout jinak, protože ji k tomu zavázal odvolací Městský soud. A kdyby rozhodla jinak, vystavovala by se riziku kárné žaloby.

Filip Crhák, Matěj Hájek a David Hons, kterým hrozilo až tříleté vězení, k jednání soudu ve středu nepřišli. Dříve však uvedli, že výměnou standarty za trenýrky protestovali proti politice prezidenta Miloše Zemana.

Žalobce tvrdí, že chozením po střeše a přestřihnutím lanka na stožáru způsobili umělci škodu 55 000 korun. Jako náhradu nemajetkové újmy žádal dalších 310 000 korun. Umělci už dříve uvedli, že jsou připraveni škodu zaplatit, nesouhlasí ale s výší, jakou požaduje stát.

Prezidentskou standartu, která se po akci umělců z Hradu ztratila (skupina Ztohoven oznámila, že ji rozstříhala a rozdala lidem), ohodnotil u soudu znalec na 8 400 korun, tedy na 75 procent z pořizovací ceny.

Stát za ni však požaduje 33 tisíc a státní zástupkyně připomněla, že výše škody se podle zákona určuje podle ceny, za kterou se věc prodává.

Rozsudek ještě není pravomocný, žalobci i obžalovaní si ponechali lhůtu pro odvolání a budou nejspíš čekat, až dostanou písemné vyhotovení rozsudku.

Večerní zprávy: Zlom v případu Ztohoven, soud chce pro trenýrkové aktéry trest.

Reklama

Související témata:

Doporučované