Hlavní obsah

Virus prověřil loajalitu lidí, říká prezidentka asociace podnikatelek

Prezidentka asociace podnikatelek Kateřina Haring popisuje, co ženy v byznysu trápí nejvíc a jak hodnotí pomoc vlády.Video: Anita Plasová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Českomoravská asociace podnikatelek a manažerek se zajímala, jak dopadá pandemie covid-19 a související opatření na podnikání jejích 150 členek. Seznam Zprávy přinášejí výsledky průzkumu.

Článek

České podnikatelky momentálně nejvíc tíží ztráta tržeb. Od března do 30. září jejich pokles pocítilo 70 procent dotázaných. Čtrnáct procent z nich dokonce o fatálně – o 90 procent. Necelé polovině, 46,6 procenta, tržby klesly o 20 až 40 procent.

Průzkum ČMAPM

70 % podnikatelek pocítilo pokles tržeb od března do 30. září.

14 % pokles o 90 %,

46,6 % o 20–40 %,

20 % firem pokles nepocítilo.

Zdroj: Českomoravská asociace podnikatelek a manažerek

Problém ale je, že pokles tržeb pokračuje i nadále a skoro polovina (46 procent) respondentek nenašla novou příležitost, jak ztráty vykrýt.

„Neznamená to, že by skončily s podnikáním. Sáhnete do úspor, přestěhujete se do prostor, které nejsou tak finančně náročné. Jak je vidět na počtu firem a OSVČ, které požádaly o odklad splátek u finančních institucí, není pravda, že by podnikatelé a živnostnici čekali s nataženou rukou a čekali pomoc od státu, ale snaží se vše financovat sami ze svých rezerv,“ komentuje situaci Kateřina Haring, prezidentka Českomoravské asociace podnikatelek a manažerek.

Záchranné kroky podnikatelek v krizi v Evropě

Výzkum FCEM (nadnárodní asociace pro podnikatelky a manažerky Femmes Chefs d'Entreprises Mondiales) v zemích: Francie, Německo, Itálie, Maďarsko, Polsko, Španělsko, Česko.

Co ženy dělaly pro záchranu svého ohroženého podnikání:

29 % – rozvíjelo online prodej.

21 % – snížilo počty pracovních hodin zaměstnanců.

11 % – věnovalo čas zaučování a výuce nových kompetencí a dovedností.

Zdroj: ČMAPM

„Snažíte se hlavně nepropouštět lidi. Dnešní doba prověřuje i loajalitu zaměstnanců, nakolik jsou ochotni být s vámi i v těch horších časech. Právě loajální zaměstnanci dávají firmě šanci se v té krizi udržet a přežít ji,“ dodává Kateřina Haring.

Pozitivní je, že většina z oslovených si zaměstnance udržela. Celých 80 procent v průzkumu uvedlo, že jim pomáhá program Antivirus. Osm procent podnikajících žen ale muselo propustit desetinu zaměstnanců.

Českomoravská asociace podnikatelek a manažerek

Asociace má 150 členek, které celkem zaměstnávají přes 20 tisíc lidí.

Jejich obrat v roce 2019 dohromady přesáhl 2 mld. Kč.

40 % členek jsou mikro firmy s obratem do 5 mil. Kč.

46 % jsou členky s malými firmami – obrat do 200 mil. Kč.

14 % firem jsou střední firmy – obrat mezi 250–500 mil. Kč.

Zdroj: ČMAPM

Přestože vládní programy podnikatelům pomáhají, má šéfka asociace, která průzkum zadala, výhrady: „Pomoc měla být určitě rychlejší. Na jaře nebylo hned úplně jasné, jak ty záchranné balíčky budou vypadat. Máme srovnání z okolních zemí, kde fungují rychle, známe to z Německa nebo ze Švýcarska,“ uvádí Haring.

Víc než rychlost je podle ní problém adresnost pomoci. „Měla být primárně rozdána do nejvíc postižených oblastí. Tady se rozdala velká spousta peněz, mnohdy i těm, kteří je nepotřebovali. Když firmy řeší pokles tržeb, jsou ochotny přeorientovat se i na nové obory, nové segmenty. Pokud ale rozpustí všechny své rezervy a zásoby, nebudou mít volný kapitál. Vláda by proto měla jasně deklarovat, že chce zabránit bankrotům, protože následné řešení těch bankrotů bude drahé a zdlouhavé pro věřitele.“

Navrhuje, aby garanční programy byly podmíněny vyhrazením na nákup nových technologií, na zlepšení digitalizace firem a tím pádem zlepšení konkurenceschopnosti.

Zajímavé také je, jak v průzkumu vyhlížejí ženy v byznysu rok 2021. Stejné tržby jako letos očekává 26 procent z nich. 74 procent je naopak připraveno na meziroční pokles. Celkově tyto firmy přijdou za letošní rok podle zastřešující asociace až o polovinu příjmů.

Reklama

Doporučované