Hlavní obsah

Vítejte mezi čtenáři zpravodaje Sherlock Senior

Foto: Barbora Togel

Zpravodaj o řetězových e-mailech pro seniory.

Reklama

Milí čtenáři, přihlásili jste se k odběru našeho zpravodaje Sherlock Senior, který pomáhá českým seniorům orientovat se v informacích na českém internetu. Každý měsíc Vám pošleme náš pravidelný přehled hromadných zpráv a dezinformací, které se objevují v řetězových e-mailech a které možná dostáváte i Vy.

Článek

Řetězové e-maily podle loňského průzkumu chodí 90 procentům českých seniorů, kteří využívají internet. Možná Vám je pravidelně posílají Vaši přátelé nebo rodina, je ovšem dobré přistupovat k nim obezřetně – často mohou obsahovat informace, které jsou manipulativní nebo přímo lživé. Mohou měnit Vaše názory a hodnoty, ovlivnit, koho budete volit, vyděsit Vás a záměrně vzbuzovat strach, ale také radikalizovat Vaše názory a podněcovat konflikty ve Vaší rodině.

Právě proto připravujeme tento zpravodaj. Chceme Vám pomoci orientovat se v informacích, které se Vám objevují v e-mailu. Chceme psát o dezinformacích, které právě kolují na českém internetu, i o těch, které se teprve objeví. Chceme společně s Vámi odhalovat postupy, které používají manipulátoři a autoři těchto e-mailů. Chceme být Vaším detektivem ve světě informací a dezinformací.

Zpravodaj připravuje redakce Seznam Zpráv, která v rámci programu Sherlock Senior pořádá také mediální vzdělávací kurzy pro seniory v Praze a po republice. Pokud se chcete zúčastnit nebo se dozvědět více podrobností, přečtěte si více v tomto článku:

Sherlockův slovníček

  • Řetězový e-mail - Hromadně přeposílaná zpráva, která vyzývá k dalšímu sdílení. Řetězové e-maily mohou obsahovat užitečné rady nebo vtipné obrázky, ale často jsou to i hoaxy a dezinformace.
  • Dezinformace - Úmyslně zavádějící, manipulativní či nepravdivá informace s cílem čtenáře a diváky obelhat.
  • Hoax - Poplašná zpráva, která má za cíl vyvolat paniku a vyzývá ke sdílení.
  • Fact-checking - Ověření pravdivosti a správnosti faktického tvrzení.

O nás

Zpravodaj pro Vás připravují Barbora Sedláčková, organizátorka vzdělávacího programu o médiích Sherlock Senior, a analytik a expert na dezinformace Jiří Burýšek, jehož práci pro Seznam můžete sledovat třeba tady. Na přípravě se významně podílí i tým stážistů redakce Seznam Zpráv Sherlock Hoax a skupina Elfové, která mapuje český internet a řetězové e-maily.

Děkujeme za důvěru a těšíme se v příštím čísle. Vaši Sherloci

Reklama

Doporučované