Hlavní obsah

Vítr ve Zlínském kraji se ztišil, stovky domácností bez proudu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Silný vítr, který zasáhl Zlínský kraj, se v neděli nad ránem již ztišil. Hasiči absolvovali stovku výjezdů, popadané stromy vyrážejí dnes odklízet pouze v jednotlivých případech.

Článek

Nejvíce výjezdů měli na Vsetínsku, kde byly více než čtyři desítky událostí. Na Vsetínsku zaznamenali hasiči jedno zranění, cyklista najel do spadlého stromu. Následky větru dál odklízejí energetici, bez proudu je zhruba 700 odběratelů, řekl mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

„Situace se už uklidnila. Z rána máme šest událostí, jsou to případy, kdy lidé narazili na příjezdových cestách na spadlé stromy, douklízejí se jednotlivé případy,“ uvedl mluvčí hasičů Roman Žemlička.

Během soboty měli hasiči 94 výjezdů kvůli počasí. Většina se týkala popadaných stromů a větví na silnice a cyklostezky. „V deseti případech stromy poškodily nebo byly zavěšeny na nadzemním vedení kabelů. V deseti případech šlo o poškození střechy anebo jejich částí,“ popsal Žemlička. Hasiči řešili i poškození zateplení bytového domu v Rožnově pod Radhoštěm a poškození komínu v Hvozdné na Zlínsku. Ve dvou případech větve a uvolněná část střechy poškodily zaparkované osobní automobily.

Mezi Ústím a Vsetínem najel cyklista na cyklostezce do spadlého stromu. „Hasiči cyklistovi poskytli předlékařskou pomoc a předali ho do péče zdravotníků. Současně strom odstranili s pomocí motorové pily,“ dodal Žemlička s tím, že nikdo další kvůli silnému větru zraněn nebyl. „I tak bychom rádi upozornili řidiče, cyklisty a chodce, že v případě, kdy je oznámena výstraha před silným větrem, aby jezdili opatrně a nejlépe aby co nejméně projížděli či procházeli zalesněnými úseky,“ dodal mluvčí hasičů.

„Ve Zlínském kraji evidujeme tři poruchy na vedení vysokého napětí a zhruba 50 poruch na vedení nízkého napětí. Ke 12:00 je omezena dodávka proudu u zhruba 700 odběratelů,“ uvedl mluvčí ČEZ Sobol. Upřesnil, že jde hlavně o okolí Liptálu, Rožnova a Loučky. „Předpokládáme, že by všechny poruchy měly být odstraněny během dneška,“ dodal Sobol.

Reklama

Doporučované