Hlavní obsah

Vláda chce těsně před volbami opět hýbat s úředníky

Foto: ČTK

Bývalý náměstek Ministerstva financí Ondřej Závodský (na snímku z loňské volební kampaně) nedávno uspěl se žalobou u soudu. Podle ní přišel o místo neprávem.

Reklama

Někteří vysocí úředníci, kteří museli skončit po velké čistce na konci roku 2017, se dodnes soudí se státem.

Článek

Díky služebnímu zákonu má vláda jen omezené možnosti, jak manipulovat s úředníky. Když chce kabinet zasáhnout do obsazení ministerstev a dalších státních institucí, musí kvůli tomu změnit tzv. systemizaci neboli stávající rozložení zaměstnaneckých pozic.

Právě tímto způsobem se vládní politici mohou zbavit nepohodlných úředníků. Například na konci roku 2017 první vláda Andreje Babiše zrušila místa několika náměstků spojených s KDU-ČSL. Někteří se kvůli tomu stále soudí se státem.

Naopak mohou vznikat nové pracovní pozice.

Podle zjištění Seznam Zpráv se ve vedeních úřadů začaly chystat návrhy na poslední změny v úřadech v nynějším volebním období. Mají začít platit od začátku října, tedy krátce před volbami do Poslanecké sněmovny.

„Ministerstvo vnitra, sekce pro státní službu, plánuje připravovat změnu systemizace s účinností od 1. 10. 2021,“ uvedla na dotaz redakce Hana Malá z tiskového oddělení Ministerstva vnitra. Právě tam se návrhy jednotlivých úřadů shromažďují. Spolu s Ministerstvem financí je pak vnitro předloží na jednání vlády.

Konkrétní plány jednotlivých změn v úřednických místech prý zatím Ministerstvo vnitra nemá. Počítá se s tím, že budou přicházet během srpna. „Návrhy předkládají služební úřady nejméně 30 dnů před navrhovaným datem účinnosti,“ doplnila Malá.

Poslední změnu systemizace vláda schválila na konci loňského roku.

Během loňska vláda měnila pozice ve státní správě hned devětkrát. Částečně to souviselo s bojem proti šíření nového koronaviru – na krajských hygienických stanicích kvůli tomu vznikly nové pozice. Podobně se zřídila nová místa pro lidi, kteří budou zajišťovat předsednictví Česka v Evropské unii ve druhé polovině roku 2022.

Někteří vysocí úředníci, kteří v minulosti přišli o místo, se snažili u soudu dokázat, že změna byla v jejich případě účelová.

Například bývalý Babišův náměstek na ministerstvu financí Ondřej Závodský v červnu uspěl u pražského městského soudu, který se usnesl, že ho státní tajemník ministerstva odvolal v prosinci 2017 předčasně – ještě před účinností schválené změny systemizace.

Jiní odvolaní náměstci naopak neuspěli, jako například minulý týden bývalý náměstek ministerstva práce a sociálních věcí Martin Kučera, který musel odejít také na přelomu let 2017 a 2018. Jeho žalobu zamítl Městský soud v Praze a minulý týden i Nejvyšší správní soud.

Reklama

Doporučované