Hlavní obsah

Vláda nestojí o solidaritu Čechů. Britové shání ventilátory i od vysavačů

Češi jsou solidární i bez vlády. Velká Británie o ventilátory prosí i výrobce vysavačů.Video: Jan Marek, AP, Youtube.com

 

Reklama

Britové se obávají, že mají zhruba čtvrtinu kapacit umělé plicní podpory, kterou by mohli potřebovat. Vláda o pomoc prosí i firmu, která vyrábí vysavače. Český kabinet zdejší firmy opomíjí, a tak vyrábějí i pro Slovensko.

Článek

Velká Británie změnila přístup k boji s koronavirem. Experiment s kolektivní imunitou vyměnila za zákaz vycházení.

Přes osm tisíc nakažených a více než 400 obětí ke 24. březnu britskou vládu také motivuje shánět pomoc, kde se dá. Národní zdravotní služba (NHS) se obává, že stát nebude mít dostatek plicních ventilátorů pro krizové případy, a nová studie Oxfordské univerzity navíc upozorňuje, že nakažena může být i polovina tamní populace. Píše o tom list Financial Times.

Plicní ventilátory ve Velké Británii.

Přidávají se i automobilky

Jedním z oslovených byl i výrobce vysavačů a zahradního náčiní Gtech. Firma za týden vytvořila prototyp plicního ventilátoru a v rozhovoru pro agenturu AP zakladatel a šéf společnosti Nick Grey uvedl, že zvládne zkonstruovat i tisícovku denně.

Británie má v nemocnicích celkem 8 175 ventilátorů (kabinet říká, že má dispozici 12 tisíc), potřeba jich ale podle NHS bude okolo 30 000 kusů. Vláda proto chce průmyslovou výrobu zahájit 30. března a připojily se už třeba i automobilky Nissan nebo McLaren. Své 3D tiskárny nabízí také Airbus, uvádí deník The Guardian.

Ministr zdravotnictví Matt Hancock v pondělí pro rádio BBC doplnil, že země „má nyní přístup k 12 000 plicních ventilátorů poté, co jich skoupila víc od stávajících poskytovatelů a jejich výrobci navýšili produkci.“

„Začínali jsme na 5000 kusech, ale nakupovali jsme víc a také jsme začali spolupracovat s firmami, které svoji výrobu změnily právě na ventilátory,“ dodal šéf britského restortu podle agentury Reuters.

Plicní ventilátory v ČR.

Černý scénář pro koronavirus v Česku

Česká republika, která má oproti Velké Británii asi šestinu obyvatel, má ventilátorů bezmála 3 600 – z toho 1 899 kusů už u vybavených lůžek. Dalších 400 zařízení za 240 milionů korun vláda objednala.

Černý scénář počítá s 15 000 nakaženými v půlce dubna, řekl šéf ústředního krizového štábu Roman Prymula ve speciálním pořadu České televize Země v nouzi, aneb Jak teď a kudy dál. Z toho by desetina vyžadovala intenzivní péči.

Vztah Česka a Číny: tam zdarma, zpět za 1,5 miliardy

Český kabinet tak teď draze dohání, co podle zdravotníků zameškal. Ministerstvo vnitra sice zajistilo miliony respirátorů z Číny. Ta si ale za ně, rychlotesty, roušky a další zdravotnický materiál naúčtovala 1,5 miliardy korun, uvedl na svém twitterovém účtu v pátek šéf resortu Jan Hamáček. Česko jí přitom ještě 1. března posílalo humanitární pomoc zdarma.

Česko-čínská výměna.

Zadarmo nebo levněji už ale vláda mohla nakupovat i dříve – u českých firem. Solidarita se projevuje napříč celým národem. Slovensko toho také využilo a objednalo si miliony roušek u vlastních i českých textilek. Tuzemská vláda u nich ale pomoc nehledá, přitom má z čeho vybírat.

Sami sobě dobrovolně, jinak i pro Slovensko

Pražský Pietro Filipi, rovněž ve službách Slovenska, vyrábí od pondělí na pět tisíc roušek denně. „Nás trochu překvapilo, že nás zatím nikdo nekontaktoval,“ řekl Štěpán Pára z Pietra Filipi v pořadu České televize 168 hodin. Potvrdil také, že Slovensko a jiné státy u firmy objednávky už mají.

Šije i mnoho dalších, bez regulace se ale s cenami roztrhl pytel.

Nanovlákenné antivirové roušky od Respilonu a nanoSPACE stojí necelých padesát korun. Spodní prádlo Foltýn nabízí jednu bavlněnou za 139 korun.

Dobročinné firmy a lidé ale šijí zdarma – textilka Evona pro Chrudim, kostymérky z Národního divadla, studenti i obyčejní občané a pracující pro seniory nebo sobě navzájem.

„To já nevím, kde šijí. Pane Prymula, vy jste o tom slyšel? Já o tom nevím,“ odpověděl český premiér minulé úterý na tiskové konferenci, když se ho redaktorka Seznam Zpráv ptala, zda je vhodné, aby si zdravotní sestry šily roušky samy a zda by takto zásobil svoji firmu.

Česko šije.

Nanofiltry do domácích roušek

Podomácku vyrobené roušky by teď navíc mohly mít i nanofiltry. Nabízí je Technická univerzita v Liberci, která až dosud vyráběla i samotné roušky. Bez nich ale může výrobu ztrojnásobit na 20 000 kusů denně, pokud sežene potřebné ultrazvukové vrtačky, o které už prosí další tuzemské firmy a instituce, píše server iRozhlas.cz.

Nanofiltry do domácích roušek.

Domácí roušky s nanofiltry od liberecké univerzity by uměly podle vědců zachytit 70 až 90 procent částic velikosti koronaviru. Stačí k nim přidat kapsu 15×20 centimetrů podle návodu.

Se zatím vůbec největším průlomem přišla pražská ČVUT, která vyvinula respirátor o vyšší ochraně než FFP3. Jeho speciální filtr má vydržet zhruba týden a je navržený pro 3D tisk po celém světě. V Česku chce 500 kusů za den sériově vyrábět už od příštího týdne. Už v tomto týdnu ale první stovky poputují do fakultních nemocnic.

Nový respirátor od ČVUT.

Reklama

Doporučované