Hlavní obsah

Vláda před volbami nehodlá utrácet, řekl maďarský premiér Orbán. Pak slíbil příspěvky pro důchodce a rodiny

Maďarský premiér Viktor Orbán slíbil finanční pomoc rodinám a důchodcům.Video: Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Maďarský premiér Viktor Orbán slíbil rodinám státní příspěvek na topení a důchodcům poukázku na nákup potravin. Řekl to jen den poté, co prohlásil, že vláda nehodlá před blížícími se parlamentními volbami utrácet.

Článek

Státní příspěvek na topení pro rodiny a poukázku na nákup potravin pro důchodce slíbil prostřednictvím svého facebookového profilu maďarský premiér Viktor Orbán. Ke slibu se ubral jen den poté, co prohlásil, že vláda před volbami žádné vleklé utrácení nechystá a deficit rozpočtu udrží pod třemi procenty výkonu ekonomiky.

Orbán na Facebooku uvedl, že vláda kvůli mimořádným mrazům pomůže rodinám s náklady na topení. Domácnosti používající plyn nebo dálkové topení dostanou příspěvek 12 tisíc forintů (980 korun). Lidé s kotli na dřevo či uhlí budou moci využít program pro přechod na jiné zdroje topení. Vláda na program vyčlení miliardu forintů (81,5 milionu korun).

Všichni maďarští důchodci pak obdrží jednorázovou poukázku na 10 tisíc forintů (815 korun), kterou budou moci využít na nákup potravin.

Maďaři budou o novém složení parlamentu hlasovat 8. dubna. Orbánova strana Fidesz, která vládne Maďarsku nepřetržitě od roku 2010, patří podle průzkumů mezi favority na vítězství.

Dosud Orbán a jeho kolegové předvolební strategii stavěli zejména na vyvolávání strachu z migrace. Nedávná porážka kandidáta Fidesz ve volbě starosty města Hódmezövásárhely ale strategii uštědřila ránu, a strana se rozhodla zaměřit i na další témata.

Pokud Viktor Orbán volby vyhraje, může se do premiérského křesla posadit už počtvrté. Maďarsko poprvé vedl mezi lety 1998 a 2002. Na post ministerského předsedy se vrátil v roce 2010 a o čtyři roky později mandát ve volbách obhájil.

Reklama

Související témata:

Doporučované