Hlavní obsah

Vláda projedná návrh na dar 40 milionů Kč na rozvoj Afghánistánu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Česko pravděpodobně daruje Afghánistánu 40 milionů korun na podporu tamních bezpečnostních složek a na rozvoj zemědělství jako zdroje obživy obyvatel.

Článek

Návrh Ministerstva zahraničí v pondělí projedná vláda a očekává se, že ho podpoří. Rozhodnutí o pomoci vychází z usnesení vlády z roku 2016, podle něhož by Česko mělo dávat Afghánistánu v letech 2018 až 2020 každoročně 40 milionů korun. Vyplacení peněz však musí kabinet každoročně znovu schvalovat.

Polovina darované částky půjde do Afghánského rekonstrukčního svěřenského fondu, který je pod přímou správou Světové banky. Peníze budou využity v programech na podporu zemědělství, na rozvoj venkova a na vzdělávání. Projekty fondu jsou zaměřené na posilování soběstačnosti afghánské společnosti a na tvorbu pracovních míst. Mají snižovat motivaci Afghánců k emigraci a naopak vytvářet příznivé prostředí pro návrat migrantů do země.

Zbývajících 20 milionů korun poslouží k podpoře afghánských bezpečnostních sil. Patnáct milionů Česko daruje Svěřenskému fondu pro afghánskou národní armádu, který spravuje NATO, a pět milionů Svěřenskému fondu pro zákon a pořádek, jenž je pod kontrolou Rozvojového programu OSN. Ministerstvo zahraničí v podkladovém materiálu pro jednání vlády připomíná, že rozvoj afghánských bezpečnostních sil je jednou z priorit působení Severoatlantické aliance v zemi.

Česko peníze neposílá přímo afghánským úřadům, ale svěřenským fondům spravovaným mezinárodními institucemi, které s afghánskými ministerstvy spolupracují. Tuto formu darů Česko volí i kvůli tomu, aby bylo možné lépe kontrolovat nakládání s použitými prostředky.

Reklama

Související témata:

Doporučované