Hlavní obsah

Bitva ve vládě o testy pro školáky u konce. Vnitro je nakoupí u vybrané firmy

Foto: vláda.cz

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že vláda zakázku na testy pro školy nezrušila.

Reklama

aktualizováno •

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka vláda nezměnila usnesení vlády o výběru dodavatele antigenních testů. Zakázka, kterou provázely nejasnosti i politický spor mezi předsedou ČSSD a premiérem Andrejem Babišem, tak zrušena nebyla.

Článek

Vláda nezrušila zakázku na dodavatele testů pro školáky, sdělil ČTK vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Kabinet podle něj ani nezměnil usnesení, kterým vnitru nákup uložil. Na nejasnosti kolem zakázky upozornily v pátek Seznam Zprávy.

„Vláda nijak nezměnila příslušné usnesení ani zakázku nezrušila,“ napsal místopředseda vlády Hamáček.

Zrušení zakázky přitom ještě o víkendu požadoval premiér Andrej Babiš (ANO).

„Chci, aby ta soutěž byla okamžitě zrušena. Chci, aby antigenní testy nakupovaly státní hmotné rezervy,“ řekl v sobotu Seznam Zprávám předseda vlády.

Ministerstvo vnitra v pátek jako vítěze zakázky na dodávku 3,6 milionu testů do škol vybralo firmu Tardigrad International Consulting. Jenže Seznam Zprávy zjistily, že firma nesplnila podmínky soutěže. Rezort vnitra požadoval, aby vítězná společnost dodala do 25. února do ministerského skladu ve středočeských Svojšicích 914 680 kusů testovacích sad. Tardigrad se ale zaručil, že dodá pouze 800 tisíc testů a navíc až do 28. února.

Jednatelka společnosti Monika Jírovcová později upřesnila, že firma zvládne dodat ještě o 200 tisíc testovacích sad více. Dříve než 28. února to ale nebude. Firma navíc v rozporu se zákonem nezveřejnila v obchodním rejstříku účetní uzávěrky z minulých let.

Lepší cena v termínu, ale s varováním

O dodávku testovacích sad se přitom ucházela i firma Chironax. Ta nabídla stejné testy, ale za výhodnější cenu a s dodáním v termínu podle zadávací dokumentace. Komise ministerstva ji však ze soutěže vyřadila.

Hamáček její postup hájí. Serveru Aktuálně.cz řekl, že Chironax byl vyřazen kvůli varování Bezpečnostní informační služby, podle které je společnost napojena na stíhané lidi. Jak Seznam Zprávy také v sobotu napsaly, v minulosti tuto firmu kontrola nařízená exministrem Adamem Vojtěchem spojovala s obchody obviněného lobbisty Tomáše Horáčka.

Chironax přitom posledního půl roku dodává ochranné pomůcky do Správy státních hmotných rezerv a ta ji jako rizikovou nehodnotí, potvrdil její šéf Pavel Švagr.

Pravidelné testování a výběr dodavatele testovacích sad byl přitom nepodkročitelnou podmínkou, bez které se žáci nemohli začít vracet do škol. Ministerstvo školství původně počítalo s přesnějšími PCR testy pro maturanty a antigenními testy pro děti na základních školách. Ministerstvo zdravotnictví ale doporučilo pro všechny antigenní testování neinvazivní metodou stěrem z přední části nosu.

Zakázka na testy se tak sice neruší, jestli se ale první žáci budou smět 1. března vrátit do školy, zatím jasné není. Premiér Babiš měl k tomu totiž výhrady, protože se mezitím zhoršila epidemická situace v Česku. Podle původního a stále platného plánu ale mají jako první zasednout znovu do lavic první březnové pondělí žáci závěrečných ročníků středních škol. O týden později se má obnovit i praktická výuka na SŠ. V pondělí 15. března se pak očekává návrat devátých ročníků základních škol.

Termín obnovení prezenční výuky pro další ročníky zatím stanoven nebyl. V provozu tak zatím zůstávají stále jen mateřské a speciální školy, přípravné ročníky a první a druhé třídy základních škol.

Reklama

Související témata:

Doporučované