Hlavní obsah

Babiš řešil se Sobotkou svého nástupce, premiér chce mluvit s Schillerovou

Jak vypadá aktuální vývoj ve vládní krizi? Rozhovor moderátorky Zuzany Hodkové a reportérky Lucie Stuchlíkové.

 

Reklama

Vládní krize pokračuje desátým dnem.

Článek

Po čtvrtku, devátém dni vládní krize, není o mnoho jasněji v základních otázkách: Zda padne Sobotkova vláda, nebo zda z ní odejde vicepremiér Andrej Babiš, nebo zda prezident Miloš Zeman prosadí některý ze svých scénářů.

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) požádal premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) o co nejrychlejší svolání koaliční rady. Hnutí ANO navrhne nového kandidáta na ministra financí. Předpokládá se, že to bude Babišova náměstkyně Alena Schillerová. Babiš ale neřekl, zda se funkce vzdá. Předsedové vládních stran se nakonec večer sešli, k rychlému výsledku ale nedospěli. Jednání budou pokračovat příští týden. Sobotka řekl, že se chce se Schillerovou sejít.

Prezident Miloš Zeman zatím Sobotkovu návrhu na odvolání Babiše nevyhověl. Řekl, že se obrátí na Ústavní soud s otázkou, zda to musí udělat.

Dění kolem vládní krize jsme sledovali v online přenosu:

21:40 - Sobotka se sešel s Babišem

Jednání o obsazení čela resortu financí po odchodu Andreje Babiše z ministerského postu budou pokračovat příští týden. ČTK to sdělili premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i vicepremiér Babiš (ANO), kteří se setkali ve Strakově akademii dnes večer, schůzka trvala zhruba třicet minut. ANO nominovalo na ministryni financí dosavadní náměstkyni Alenu Schillerovou a na vicepremiéra ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). Z ČSSD zazněly k nominaci výhrady.

Babiš na dotaz ČTK, jak premiér přijal jeho návrh a zda se domluvili na Schillerové, v SMS zprávě pouze odpověděl: „Budeme pokračovat příští týden." První příležitost budou mít v pondělí ráno na pravidelném předsednictvu vlády před jednáním kabinetu. Sobotka řekl, že se chce se Schillerovou sejít. Příští týden by se měla vládní krizí znovu zabývat koaliční rada.

Podívejte se, jak probíhala vládní krize.Video: Oliver Sálus

18:22 - Nástupce Valachové bude znám do konce měsíce

Návrh na jmenování nástupce Kateřiny Valachové (ČSSD) v čele Ministerstva školství chce mít premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) připraven do konce května. Dnes ministryni, která podala rezignaci kvůli vyšetřování kauzy dotací ve sportu, poděkoval na jednání širšího vedení strany. Chce s ní jednat o dalších prioritách resortu a předání agendy. Rezignaci Valachová podala k 31. květnu.

15:35 - Opozici se Schillerová nelíbí

Pravicová opozice kritizuje nominaci náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové do ministerské pozice. Návrh dnes představil dosavadní ministr a vicepremiér Andrej Babiš (ANO), považuje ho za nejvhodnější cestu k řešení vládní krize. Podle ODS a TOP 09 by ale jmenování Schillerové neznamenalo žádnou změnu proti současnosti, kdy úřad vede Babiš.

15:23 - Změna programu v Lidovém domě

Předsednictvo ČSSD vyslechne odpoledne zprávu o tom, jak užší vedení strany v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou řeší vládní krizi. Schvalování zbývajících lídrů kandidátek pro podzimní sněmovní volby odsunulo o týden. Novinářům to krátce před začátkem jednání v Lidovém domě řekl místopředseda strany Jan Birke. Sobotka podle něj nikdy neměl uvnitř strany silnější podporu, než jakou má nyní.

14:14 - Babiš se sejde na soukromé schůzce s premiérem

Babiš požádal premiéra, aby se spolu sešli mezi čtyřma očima. Datum prozradit nechtěl: „Nechci vám kazit víkend, doufal jsem, že to bude dřív." Pokud ČSSD Schillerovou nepřijme, znamená to podle Babiše, že ČSSD chce pokračovat v atmosféře konfliktu.

14:07 - Stát jsem n......l

„Není důvod na mé odvolání, ale smířil jsme se s tím. Neodejdu, samozřejmě počítám s tím, že mě prezident odvolá," dodal Babiš. Babiš doufá, že krize skončí příští týden, až se prezident vrátí z Číny. Požádal také Sobotku, aby o něm přestal veřejně tvrdit, že o....l stát. Ohradil se i proti vyjádřením ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, že Finanční správa nekontroluje Agrofert. „Ve firmě se netrhnou dveře, probíhají tam tři kontroly najednou. Lže úplně stejně, jako když říkal, že jsem mu vyhrožoval, že proti němu použiju svoje média," dodal Babiš.

14:00 - Babiš: Řešení krize je jednoduché

„Řešení je jednoduché, my navrhujeme na pozici ministra financí paní náměstkyni Schillerovou. Za místopředsedu vlády pana ministra Brabce," potvrdil Andrej Babiš na tiskové konferenci. Pokud bude návrh premiér akceptovat, měl by ho urychleně předložit prezidentovi, aby krize skončila.

13:30 - Babiš prosazuje Schillerovou

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) nevidí důvod k tomu, aby odešel z Ministerstva financí. Během své účasti na sjezdu Rady seniorů ČR ale novinářům řekl, že bude odvolán na návrh premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). ANO už navrhlo jako jeho nástupkyni koaličním partnerům dosavadní náměstkyni Alenu Schillerovou. Babiš nevidí důvod k tomu, aby její jméno Sobotka neakceptoval.

13:11 - Valachová k fotbalistům

Fotbalová asociace musí předložit Národní radě pro sport detailní zprávu o svém vnitřním financování. „Do té doby nebudeme postupovat dál z hlediska toho, jak bude FAČR financován,“ uvedla ministryně školství Kateřina Valachová po jednání rady. Platí prý její rozhodnutí, že celý investiční program do sportu bude zrušen.

Komise, které dotace rozdělují, byly zrušeny a ministerstvo jmenuje nové experty. Další peníze na investice už budou možné jen podle nových pravidel. „Stojím si za tím, že zajistí transparentní financování. Programy budou vyhlášeny co nejdříve a bude k dispozici jedna miliarda,“ dodala Valachová.

Národní rada pro sport se také dohodla, že část dotací dostanou sportovní svazy už v červnu zálohově. Podle ministryně je situace kritická a svazy nedostaly zatím na činnost ani korunu. Každým dnem také ministerstvo začne rozesílat peníze pro kluby na sport dětí a mládeže a zajistí i finance na přípravu olympioniků nebo některé významné sportovní akce.

11:30 - Šéf ČOV vyzývá ministryni, aby zůstala

Předseda Českého olympijského svazu Jiří Kejval vyzval Kateřinu Valachovou, aby demisi nepodávala. Ocenil ji za to, že se snažila ve sportu nastavit průhlednější pravidla. Valachová nicméně potvrdila, že demisi má připravenou a podá ji premiérovi.

10:56 - Vicepremiérem Brabec

ANO poprvé připouští, že Andrej Babiš může ve vládě skončit. Vicepremiérem by se pak stal ministr životního prostředí Richard Brabec, uvedla agentura ČTK s odvoláním na šéfa lidovců Pavla Bělobrádka. Už dříve se ukázalo, že na místo ministra financí by ANO nominovalo Alenu Schillerovou, dosavadní náměstkyni, která byla u startu projektu EET.

10:49 - Sobotka zvažuje za Valachovou více jmen

„Premiér má více variant. Paní ministryně končí až ke konci měsíce," odpověděl první místopředseda strany Milan Chovanec na otázku, zda grémium řešilo náhradníka za končící Valachovou. Odmítl spekulace, že ministryně rezignaci pouze nabídne a nemusí to znamenat její definitivní konec. Favoritem na nového ministra školství je podle zákulisních zdrojů politický náměstek Valachové Stanislav Štech.

10:40 - Špičky ČSSD se na nominaci Schillerové neshodly

Grémium sociálních demokratů se zatím nevyjádřilo k tomu, zda je pro ně Alena Schillerová přijatelná jako nová ministryně financí. „Jednání jsou teprve na začátku," řekl první místopředseda strany Milan Chovanec. Na jednání zazněla výtka směrem k náměstkyni: „Je tady ta otázka dluhopisů. Jak to bylo s postupem Generálního finančního ředitelství a jakou roli v tom paní Schillerová hrála." Předseda lidovců Pavel Bělobrádek pro Seznam Zprávy řekl, že nominace je pouze věcí hnutí ANO.

9:35 - Sobotka neskončí, jméno Schillerové nechce komentovat

Premiér Bohuslav Sobotka už opustil jednání grémia ČSSD. Potvrdil, že sociální demokraté trvají na odstoupení Andreje Babiše a nepřistoupí na návrh prezidenta Miloše Zemana, aby z vlády kromě ministra financí odešel i premiér. Návrh hnutí ANO, aby se ministryní financí stala Alena Schillerová, nekomentoval. Nejdřív chce o věci jednat přímo s Babišem.

9:15 - Babiš chce co nejdříve svolat koaliční radu

Ministr financí chce situaci co nejdřív řešit se svými koaličními partnery. Podle sociálních demokratů je ale svolání koaliční rady už v pátek spíše nepravděpodobné. Strana má odpoledne naplánované předsednictvo, kde bude schvalovat kandidátky pro podzimní volby.

8:50 - Babiš navrhnul Sobotkovi jako ministryni financí Schillerovou

V dopise, který Andrej Babiš zaslal premiérovi, skutečně navrhuje jako svoji náhradnici náměstkyni Alenu Schillerovou. Reportérce Seznam Zprávy to potvrdily dva zdroje z hnutí ANO. Návrh právě probírají sociální demokraté na grémiu. Už na koaliční radě tuto středu ale dali hnutí ANO najevo, že s tímto jménem nejsou spokojeni. „To, že je to zrovna náměstkyně, která je spojena s tím, že blokovala řádný postup finančního úřadu v případě Andreje Babiše a Agrofertu, mi žádnou radost nedělá," řekl před jednáním grémia ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Reportérka Lucie Stuchlíková referuje o výsledku ranního grémia ČSSD.

8:00 - Sociální demokraté zřejmě nepodpoří odchod Babiše i Sobotky z vlády

ČSSD pravděpodobně nepřistoupí na návrh prezidenta Miloše Zemana, aby z vlády odešli ministr financí Andrej Babiš i premiér Bohuslav Sobotka. Řekl to ještě před jednáním grémia ministr vnitra a první místopředseda ČSSD Milan Chovanec. Ministr zahraničí a místopředseda strany Lubomír Zaorálek se zase vyjádřil skepticky k návrhu hnutí ANO, aby se novou ministryní financí stala dosavadní Babišova náměstkyně Alena Schillerová.

Babiš čelí kritice kvůli tomu, že v minulosti nakoupil jednokorunové dluhopisy společnosti Agrofert, kterou tehdy vlastnil. Tento nákup obligací, které nepodléhají zdanění, někteří politici i odborníci kritizují a označují za možný daňový únik.

7:30 - Začíná jednání grémia ČSSD

Ráno se schází špičky sociální demokracie.

Reklama

Doporučované