Hlavní obsah

Vlajka a čestná stráž kolegů. Takto se stát v Národním divadle rozloučí s Vlastou Chramostovou

Foto: Profimedia.cz

Česká herecká ikona Vlasta Chramostová.

Reklama

Příští pondělí proběhne v Národním divadle pohřeb se státními poctami signatářky Charty 77 a herečky Vlasty Chramostové.

Článek

„Národní divadlo je státní instituce, takže je to organizace státu a já říkám, že pohřeb se státními poctami znamená, že stát se staví jako někdo, kdo zaštiťuje tento pohřeb, a to za přítomnosti představitelů státu, se státní vlajkou,” řekl pro Seznam ministr kultury Lubomír Zaorálek. Ten v neděli avizoval, že jako zesnulý zpěvák Karel Gott i Chramostová si pohřeb se státními poctami zaslouží.

Pohřeb bude mít v režii Národní divalo. Ministr kultury uvedl, že pro pohřeb se státními poctami nejsou žádná striktní pravidla. „Za pohřeb se státními poctami pokládám všechny pohřby, které se konají v Národním divadle, je to státní instituce a pohřeb platí stát,“ uvedl Zaorálek.

V Národním divadle se v minulosti konala řada pohřbů ikon české herecké scény. „Budova bude otevřena pro veřejnost o půl hodiny dříve a bude možné položit květiny na forbínu a poklonit se rakvi,” řekl Seznamu Tomáš Staněk, mluvčí Národního divadla. „Čestnou stráž u rakve paní Chramostové budou stát její kolegyně a kolegové a osobnosti z veřejného života, zájemců je ale hodně,“ řekl Staněk. Obřad na jevišti podle něj vyvrcholí vynášením rakve ven z divadla za potlesku všech přítomných.

V den pohřbu bude v Národním divadle umístěna i kondolenční kniha, kam bude mít veřejnost možnost napsat zesnulé herečce své vzkazy.

Kromě Vlasty Chramostové bude mít pohřeb se státními poctami i Karel Gott. Odcházející ikony 20. století si podle Zaorálka zaslouží důstojný obřad se státními poctami. „Každý tento pohřeb je jedinečný a za odlišností pohřbu nestojí politici ani stát,” uvedl ministr kultury. V případě Karla Gotta je to podle Zaorálka hlavně věcí rodiny, která je organizátorem.

„Na základě spolupráce s církví je tady i stát, který může nabídnout svou záštitu a náležité pocty, pokud o ně bude zájem,” uvedl Zaorálek. „A myslím si, že v obou případech bude podpory státu využito,” doplnil.

Jako první byl pro pohřeb se státními poctami pro Vlastu Chramostovou Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu. „Pokud si někdo zaslouží pohřeb se státními poctami, tak to je právě především Vlasta Chramostová.“ A na dotaz Seznamu upřesnil: „Myslel jsem to ve srovnání s tím, čím žila média a veřejnost v této zemi v posledních deseti dnech."

Řád bílého lva pro Chramostovou?

Jeho slova vyvolala silnou odezvu z Hradu. Podle prezidenta Miloše Zemana se Rychetský plete v poslední době až příliš do politiky, aniž by k tomu byl kompetentní, a na druhé straně zanedbává práci na Ústavním soudu. „Mohu to doložit tím, že u soudu leží již tři roky ústavní stížnost prezidenta a dosud nebyla vyřízena,“ řekl rádiu Frekvence 1 Miloš Zeman.

Prezident pak v další části rozhovoru Chramostovou ocenil. „Já si uvědomuji čím dál více, že odcházejí lidé, kteří byli opravdu opozicí proti komunistickému režimu. A tyto lidi nahrazují jiní, kteří, abych uvedl konkrétní případy, dvakrát za sebou signovali antichartu, nebo jednou a odsoudili Palachův týden, nebo jednou vstoupili v září 1989 do komunistické strany. Prostě tahle vrstva, obávám se, dříve nebo později naprosto převrství ty, kdo se o listopadovou revoluci opravdu zasloužili,“ řekl.

Prezident Zeman v neděli také uvedl, že hodlá zesnulému Karlu Gottovi udělit Řád bílého lva první třídy. Vlastě Chramostové ale letos takové vyznamenání neudělí. „Neuvažuje o tom,“ napsal Seznamu Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta.

Reklama

Doporučované