Hlavní obsah

Vlastivědné muzeum chystá výstavu Muchy, Suchého i meteoritu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Výběr z díla secesního malíře Alfonse Muchy, výstava o scenáristovi a výtvarníkovi Jiřím Brdečkovi či expozice k letošním 90. narozeninám divadelníka a hudebníka Jiřího Suchého.

Článek

Toto vše čeká letos návštěvníky Vlastivědného muzea v Olomouci. Do Olomouce se muzeum chystá za asistence policie dovézt také železný meteorit nalezený na opavském Kylešovickém kopci. Muzeum je nyní kvůli pandemii uzavřeno, návštěvnost se loni ze stejného důvodu snížila až o 20 procent, řekl ČTK jeho ředitel Břetislav Holásek.

Výběr z Muchova díla muzeum plánuje ve svých prostorách od začátku června až do září, od května až do srpna chystá výstavu o životě a díle Jiřího Brdečky, rodáka z Hranic na Přerovsku. „Z původně plánované menší výstavy se stává dost rozsáhlý projekt. Jde o scenáristu, který psal scénáře k řadě slavných filmů, jako je Adéla ještě nevečeřela, Císařův pekař – Pekařův císař, je také autorem Limonádového Joea. Myslím, že výstava bude velice zajímavá,“ uvedl ředitel muzea.

Na začátku září se chystá muzeum otevřít výstavu k 90. narozeninám Jiřího Suchého, projekt k výročí umělce plánuje ve spolupráci s Moravským divadlem v Olomouci. V polovině září má v plánu ve svých prostorách představit historickou osobnost Rudolfa II. Vrcholem sezony bude dovezení světového unikátu – železného meteoritu, který byl nalezen v roce 1925 v Opavě-Kylešovicích a je součástí sbírkového fondu Slezského zemského muzea. „Po Věstonické venuši a keltské hlavě, které jsme u nás představili loni, je to třetí největší rarita v českých muzeích a galeriích. Bude vystaven v trezorové vitríně a dovezeme jej opět pod policejní ochranou,“ uvedl Holásek.

Vlastivědné muzeum je kvůli vládním opatřením po jarní vlně opět od 18. prosince uzavřeno. Od Štědrého dne muzeum svým návštěvníkům zpřístupnilo své stěžejní výstavy včetně expozice Českých korunovačních klenotů prostřednictvím muzejní 3D virtuální prohlídky. Podle Holáska je o virtuální návštěvu obrovský zájem – přihlásilo se na ni dosud 35 000 lidí. Výstavu klenotů muzeum prodloužilo až do 28. března, prodloužit se chystá i další aktuální výstavy, které jsou již několik týdnů návštěvníkům běžně nepřístupné.

Muzeum loni prošlo rozsáhlou rekonstrukcí fasády a střechy, která byla na konci loňského roku dokončena. Předchozí rok navštívilo muzeum včetně jeho poboček podle jeho ředitele téměř 180 000 návštěvníků, za loňský rok jen v muzeu očekávají pokles návštěvnosti kvůli uzavření v první a druhé vlně pandemie koronaviru o 15 až 20 procent.

Reklama

Doporučované