Hlavní obsah

Vodárenský gigant Veolia chce spolknout svého konkurenta

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Francouzská vodárenská a energetická firma Veolia nabízí 2,9 miliardy eur (75,7 miliardy Kč) za koupi podílu 29,9 procenta v menší konkurenční firmě Suez od plynárenské a elektrárenské firmy Engie.

Článek

Veolia a Suez jsou dvě největší vodárenské firmy ve Francii a jejich případné spojení by vytvořilo evropského vodárenského giganta. Tedy pokud k němu dojde.

Veolia uvedla, že nabízí společnosti Engie za jednu její akcii v Suezu v hotovosti 15,5 eura. To představuje zisk 50 procent ve srovnání s cenou z 30. července, kdy Engie uvedla, že uvažuje o dalším osudu svého podílu. Engie oznámila, že návrh od Veolie prostuduje v příštích týdnech a že dává přednost nejatraktivnějšímu řešení pro akcionáře.

Pokud s nabídkou uspěje, podá Veolia formální nabídku na zbytek společnosti, řekl novinářům generální ředitel Antoine Frérot. Hodnota firmy Suez, včetně dluhu, je podle něj kolem 20 miliard eur. Veolia dodala, že jejím cílem je vytvořit světového šampiona v ekologické transformaci.

Suez uvedl, že zájem Veolie je nevyžádaný a společnosti o něm nejednaly. Správní rada se sejde co nejdříve to bude možné, aby vše prostudovala, napsala agentura Reuters.

Reklama

Doporučované