Hlavní obsah

Volba ombudsmana: Favoritem je Křeček, hlasy však nabírá i nečekaný soupeř

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Stanislav Křeček.

Reklama

Tři kandidáti se utkají ve volbě příštího veřejného ochránce práv. Není jisté, že se o něm rozhodne už ve středu.

Článek

Poslanci budou ve středu rozhodovat, kdo bude příštích šest let hájit jako veřejný ochránce práva občanů.

Ve volbě o post ombudsmana zůstali tři muži. Advokát Jan Matys, vládní zmocněnec u Evropského soudu pro lidská práva Vít Alexander Schorm a někdejší zástupce právě končící ombusmanky Anny Šabatové Stanislav Křeček.

Ten se do hry dostal poté, co byla kvůli pošramocené minulosti stažena kandidatura původní nominantky prezidenta republiky Heleny Válkové. Miloš Zeman si místo ní vybral právě jeho.

Podle posledních zpráv před volbou je právě Stanislav Křeček favoritem hlasování, avšak situace se mu komplikuje. Zdroje Seznam Zpráv den před volbou říkají, že se mezi poslanci zvyšuje podpora pro původního outsidera Jana Matyse.

Na jeho podporu vystoupil na tiskové konferenci před úterním jednáním Sněmovny klub ODS. „Jako advokát naplňuje nejlépe v obecné rovině představu, jakou ODS na pozici ombudsmana má – pojetí hájit zájmy občanů proti úřednické zvůli,“ řekl novinářům šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Dalšího kandidáta Víta Alexandra Schorma v očích občanských demokratů diskvalifikuje jeho dlouholetá služba státu, to, že stál na jeho straně, a je tedy s ním příliš těsně propojen. Stanislav Křeček je pak pro ODS nepřijatelný, minimálně kvůli jeho někdejšímu členství v sociální demokracii.

Nové hlasy advokátu Matysovi přihrál i sám Vít Alexandr Schorm tím, jak se prezentoval před poslaneckými kluby. Z různých stran Seznam Zprávy zaznamenaly výtky, že byl nepřesvědčivý a v projevu příliš slabý. „Naši senátoři byli pro Schorma, na poslaneckém klubu ale přesvědčil část členů Matys, proto máme volné hlasování,“ líčil motivace svých kolegů jeden z lidoveckých poslanců.

Obdobný scénář se odehrál podle různých zdrojů i v klubu Starostů a nezávislých. I zde váhali mezi Schormem a Matysem a pak rozhodl drobný detail – Matys má zkušenost jako předseda přestupkové komise (komise, která řeší přestupky na městech a obcích, pozn.red.), a tak se pro první kolo volby kloní poslanci STAN spíše k němu.

Demonstrace proti Křečkovi

Hnutí Milion chvilek pro Demokracii na sociálních sítích oznámilo, že pokud se ombudsmanem stane Stanislav Křeček, svolá novou demonstraci. Křečka zástupci hnutí označili za ochránce práv premiéra Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana. „Nebaví nás přihlížet postupující agrofertizaci státu a veřejných institucí. Stane-li se pan Křeček ombudsmanem, oznámíme termín, kdy vyjdeme do ulic,“ uvedli.

Mezi Piráty a liberálnější částí klubu sociální demokracie naopak spíš advokát Matys propadl. A to proto, že se snažil poslance oslovit tím, že v minulosti spolupracoval s legendárním prvním ombudsmanem Otakarem Motejlem. Zmíněnou část poslanců tím ale neohromil, spíš vyvolal rozpaky.

„Jeho dlouholetá profesní praxe nás nepřesvědčila, že by se zabýval ochranou slabších, což je jeden z důležitých předpokladů pro danou pozici,“ komentoval Matysovo vystoupení na pirátském klubu jeho poslanec Ondřej Profant. Nadstavba chyběla i části ČSSD. „Je to běžný advokát, nic víc, nic míň. Nevím, proč on by měl být ombudsman,“ připodotkl zákonodárce z ČSSD.

Sociální demokraté, kteří nebudou při volbě vázáni jednotným postojem klubu, se tak v podpoře dělí mezi Schorma a Křečka – pro něj jsou především poslanci naklonění prezidentovi.

Stanislav Křeček pak ještě může počítat s hlasy poslanců za SPD, kteří se k tomu veřejně přihlásili.

Otázkou nakonec je, jak se zachová hnutí ANO a komunisté.

Sněmovní frakce Babišova hnutí v úterý na klubu zkusmo hlasovala, koho podpořit. „Asi dvě třetiny přítomných se vyslovily pro Křečka, zbytek nehlasoval,“ líčil dění na klubu poslanec ANO.

K podpoře Zemanova náhradního kandidáta za Válkovou prý přispěla nepřipravenost obou protikandidátů. Na druhou stranu se v hnutí ANO najdou i poslanci, kteří k volbě Křečka mají výhrady – kvůli věku ( Křečkovi bude letos 82 let a mandát je šestiletý) i minulosti. A je otázkou, jak se tato „mlčící menšina“ v tajné volbě zachová.

Hlasování mají členové klubu také volné. „Myslím, že kolegové budou volit všechny kandidáty,“ říká k tomu šéfposlanec ANO Jaroslav Faltýnek.

Balík „volných hlasů“ pak ještě ve Sněmovně drží komunisté. Ti zatím razí strategii, že je nechají propadnout s cílem jít do další volby s jinými kandidáty.

To se ale může pružně přizpůsobit aktuální situaci ve Sněmovně, kde se stále vyjednává.

Seznam Zprávy ve sněmovních kuloárech například zaznamenaly informaci, že se ODS snažila přesvědčit pro hlasování ve prospěch Jana Matyse TOP 09 (ta je zatím pro Schorma), nicméně dosud neúspěšně. Zároveň podle některých informací Jaroslav Faltýnek zvolnil v úsilí prosadit Stanislava Křečka.

Zdroj blízký Hradu pak Seznam Zprávám řekl, že vysokou šanci na zvolení má advokát Matys.

Reklama

Související témata:

Doporučované