Hlavní obsah

„Destrukce demokracie,“ říká po Pellegriniho vítězství slovenský novinář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Budoucí prezident Peter Pellegrini slaví vítězství.

Reklama

Novou hlavou Slovenska se stane Peter Pellegrini. Slovenský novinář Jakub Filo v rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje aktuální náladu v zemi a nastiňuje, co od budoucího prezidenta můžeme čekat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Slovensko si zvolilo prezidenta. Peter Pellegrini nakonec v sobotních volbách zvítězil s výraznějším náskokem, než se čekalo. Získal 53,12 procenta, zatímco poražený diplomat Ivan Korčok 46,88 procenta. Přesto šlo o nejtěsnější prezidentský souboj v dějinách nezávislého Slovenska.

Pellegrinimu se podařilo významným způsobem mobilizovat voliče. Zatímco v prvním kole pro něj hlasovalo 830 tisíc občanů, ve druhém kole jich bylo o 600 tisíc víc. „To je enormní počet, v minulosti se něco takového nikomu nepodařilo,“ hodnotí v rozhovoru pro Seznam Zprávy Jakub Filo, novinář a zástupce šéfredaktorky slovenského deníku SME.

Kampaň podle něj ale nebyla férová. „Tým Petera Pellegriniho absolutně devalvoval pravdu. Používali v kampani manipulaci, lži, šíření strachu a nenávisti. Zavedli novou metodu do politického života na Slovensku,“ říká.

V rozhovoru komentuje, jak podle něj bude vypadat slovenská politika v budoucnu, zda a jak se změní česko-slovenské vztahy i jestli má nový prezident šanci sjednocovat rozdělenou společnost.

Pellegriniho volební billboardy hlásaly, že „Slovensko už potřebuje klid“. Má podle vás šanci se ho dočkat?

Já si vůbec nemyslím, že Slovensko se dočká nějakého klidu. Tím, že Peter Pellegrini nastoupí v červnu do prezidentského paláce, Robert Fico konsolidoval moc. Vládní koalice, která je definovaná populistickým autokratismem po vzoru Viktora Orbána, bude chtít dokončit ovládnutí státu, destrukci právního státu a liberální demokracie.

Zatím díkybohu jen v mantinelech ústavních pravidel – nemají ústavní většinu, nemohou tedy měnit ústavu. Ale už teď vidíme, že když mohou, pravidla překračují. Příkladem může být jmenovaní šéfa SIS (civilní tajné služby, pozn. red.).

Klid nás tedy nečeká. Samozřejmě se tak budou pro polovinu společnosti tvářit. Ale tohle už není demokracie. Jakmile většina jde proti menšině, porušuje principy demokracie.

Slovensko si zvolilo nového prezidenta

Peter Pellegrini se 15. června stane šestým prezidentem Slovenské republiky. Připomeňte si jeho politickou kariéru a podívejte se, jak se v noci slavilo v jeho bratislavském volebním štábu.

Krátce po svém zvolení Pellegrini slíbil loajalitu vůči Ficově vládě, zároveň však tvrdí, že se neshodnou na všem. Jaké jsou vztahy těchto dvou mužů, kteří stanou v čele Slovenska?

Jejich vztah je poznamenaný tím, že Robert Fico v minulosti neúspěšně kandidoval na prezidenta. Zároveň cítil určitou zradu, protože Pellegrini po prohraných volbách v roce 2020 odešel ze Směru. Z této strany zůstávaly silné negativní emoce.

Zdá se ale, že zmizely.

Během volební noci jsme mohli vidět objímání a vřelá slova. Oni dnes totiž chápou, že spolu jsou silnější, tvoří tandem.

Objevily se názory, jestli Pellegrini nemůže být pro Roberta Fica něco podobného jako Michal Kováč pro Vladimíra Mečiara - Kováč se tehdy s Mečiarem dostal do sporu a brzdil jeho autokratickou vládu. Ale já si nemyslím, že se to stane. Peter Pellegrini je v zásadě klon Roberta Fica.

Výsledky voleb byly podle očekávání těsné. Co nakonec rozhodlo o vítězi?

I když výsledky byly nejtěsnější v historii prezidentských voleb na Slovensku, jsou mnohem méně těsné, než předpokládaly průzkumy během druhého kola. Rozdíl je nakonec víc než šest procent.

Rozhodla mimořádně silná mobilizace voličů Pellegriniho. Oproti prvnímu kolu, kdy získal 830 tisíc hlasů, získal o 600 tisíc hlasů víc. To je enormní počet, v minulosti se něco takového nikomu nepodařilo.

Jak to dokázal?

Přesnou analýzu budeme mít až na základě detailních dat. Pellegrini nicméně mobilizoval voliče v mnoha regionech kromě Bratislavy - v okresech s maďarskou menšinou nebo třeba v konzervativnějších okresech.

Na mobilizaci v podstatě využil celý vládní aparát. Ministři rozdělovali v uplynulém týdnu mimořádné odměny svým zaměstnancům. Využil konspirační média a extremistické kanály. Během moratoria využil maďarskou státní televizi, která vysílala stále dokola rozhovor s Pellegrinim. Miloš Zeman byl během moratoria v relaci s Robertem Ficem a vyjádřil podporu Pellegrinimu. Kampaň a její metody byly nefér.

A co je nejdůležitější, tým Pellegriniho absolutně devalvoval pravdu. Používali v kampani manipulaci, lži, šíření strachu a nenávisti. Zavedli novou metodu do politického života na Slovensku.

Diskutuje se také o budoucím přístupu Slovenska k Rusku a Ukrajině. Igor Matovič Pellegriniho vítězství označil jako nakročení směrem k Vladimiru Putinovi. Co můžeme očekávat v tomto ohledu?

Doteď jsme vůči vládnímu postoji měli opozici v podobě prezidentky. Ta veřejně i v zahraniční politice deklarovala slovenský proukrajinský postoj, který mimochodem trval dva roky – Slovensko bylo z počátku lídrem pomoci Ukrajině, na to se velmi rychle zapomnělo.

Ale ano, máme teď prostě vládu, která je proruská, máme prezidenta, který se v podstatě v uplynulých týdnech vykreslil jako proruský. Nic nenasvědčuje tomu, že by dostál svého proevropského postoje, kterým se chlubil v minulosti. V tomto směru bude pozice Slovenska mnohem proruštější.

Už jsme zmiňovali, že výsledky byly těsné. Slovenská společnost je podobně jako ta česká rozdělená na dva velké tábory. V kampani proto zaznívala slova o jejich spojování. Má nový prezident šanci v tomto úkolu uspět?

Nemá šanci, ani nechce. Z prostředí jeho týmu úplně jasně zaznívalo, že hrají na tu část společnosti, která je proruská. Hlasy z prostředí Pellegriniho mluvily o tom, že středový volič na Slovensku neexistuje, a oni si vybrali svoji stranu.

Peter Pellegrini několik týdnů lhal, šířil strach a nenávist. Že by se stal najednou všeobjímajícím prezidentem, který spojuje, se prostě nedá očekávat.

Polarizace na Slovensku je brutální. Je napříč rodinami, vztahy. A je obrovský problém, že Robert Fico i Peter Pellegrini s ní aktivně pracují a aktivně ji posilují.

V této zemi ale stále žije 47 procent lidí, kteří volili úplně jiný hodnotový typ politiky. To je důležité zdůrazňovat i v hodnocení situace na Slovensku. Není to jednolitá masa, která by tleskala vládě Roberta Fica.

Co znamená Pellegriniho výhra pro Česko?

Česko-slovenské vztahy jsou mnohovrstevnaté. Rodiny, vesnice, lidé jsou smíchaní. Tyto vztahy určitě přetrvají, na nich se nic nezmění.

Na druhou stranu v politické rovině, minimálně během vlády Petra Fialy a úřadu Petra Pavla, bude rozkol mezi slovenskou a českou reprezentací. Slovensko bude mít blíž k Maďarsku než k Česku, minimálně do doby, než se reprezentace sjednotí.

Ale příští rok máte volby a průzkumy dnes favorizují Andreje Babiše, který má úplně stejný slovník jako Robert Fico. Stejně to začínalo u nás – Fico se hned nepostavil a neřekl, že směruje k východu. Byl to neviditelný proces.

Reklama

Doporučované