Hlavní obsah

V Brně padl i Babišův primátor, porazil ho šéf hvězdárny

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Staronový senátor Jiří Dušek byl původně v ANO, ale odešel, protože Andrej Babiš straší lidi.

Reklama

Také ve dvou brněnských senátních obvodech, v nichž se letos volilo, uspěli kandidáti stran vládní pětikoalice. Kromě Jiřího Duška také herec Tomáš Töpfer, který porazil lékaře za ANO Bořka Semráda.

Článek

Měl to být jeden z nejtěsnějších soubojů. Duel dvou populárních „manažerů“ Jiřího Duška (ODS, ČSSD, Fakt Brno) proti Petru Vokřálovi (za ANO) v brněnském obvodě číslo 58  však nakonec jasně ovládl ředitel hvězdárny Dušek.

Politik obhajující senátorský post získal 63 procent hlasů, nad bývalým primátorem Petrem Vokřálem zvítězil o více než 4 tisíce hlasů.

„Nečekal jsem to. Skutečně jsem z toho hodně překvapený. Možná to bylo tím, že jsem nedělal měsíční kampaň před volbami. Celých šest let spolupracuji se starosty městských částí a byl jsem s nimi v kontaktu. Možná se to vyplatilo,“ řekl pro Seznam Zprávy.

Dušek přitom před šesti lety kandidoval za hnutí ANO. S vedením se však na další spolupráci nedomluvil a přešel pod hlavičku hlavních rivalů. „Jeden z důvodů, proč jsem se rozešel s hnutím ANO? Nelíbila se mi jejich komunikace s občany, to, jak zvyšují depresi mezi lidmi. A zdá se, že se jim to vrátilo. Lidé nechtějí být strašeni,“ doplnil.

Až do poloviny sečtených hlasů sledoval průběžné výsledky doma s rodinou. „Nervy jsou to veliké. I když tak možná nevypadám, cloumají mnou velké emoce,“ sdělil.

V Senátu se chce dál věnovat energetice, kosmickému průmyslu a vzdělávání dětí i dospělých, včetně science center.

Také v obvodě číslo 55 zvítězil kandidát vládní pětikoalice. Herec Tomáš Töpfer (Spolu) získal 52,8 procenta hlasů a porazil ředitele tišnovské nemocnice Bořka Semráda (ANO). Nakonec měl náskok asi 1300 hlasů.

„Musím poděkovat lidem, kteří mi dali hlas. Dali tím najevo, že se nenechali zmást opozičních rétorikou, dokonce ve většině senátních obvodů. Senát zůstane takový, jaký je. Proevropsky a euroatlanticky orientován, předsedou dál bude Miloš Vystrčil, což v této době považuji za nejdůležitější,“ sdělil Töpfer krátce po zvolení.

Duel provázela vyhrocená kampaň. Kritici Töpferovi vyčítali, že letos Česká televize vysílala Četnické humoresky. „To je velký problém. Kdybych kandidoval loni, šel v televizi Život na zámku. Nevím, co budou dávat příští rok. To bych asi nemohl kandidovat vůbec. A lékaři by v době kampaně museli přestat ordinovat,“ glosoval to herec pro Seznam Zprávy.

Zopakoval, že se mu v Senátu podařilo prosadit, aby část peněz z reklam ve veřejnoprávních médiích šla na Stání fond kinematografie. „To je zdroj peněz pro festivaly, pěvecké sbory. To je strašně důležitá věc.“

Přiklonil by se i ke zvýšení koncesionářského poplatku. „Ano, je to nepopulární krok. Veřejnoprávní média ale nemůžeme týrat podfinancováním,“ dodal.

Nevadí mu, že se v tomto názoru liší od některých vládních politiků. „Pamatuji si doby, kdy jsme volili kandidáty Národní fronty a všichni měli stejný názor. Demokracii máme kvůli jiným názorům,“ řekl.

Reklama

Doporučované