Hlavní obsah

Von der Leyenová během předvolební kampaně navštíví i Prahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Německá křesťanská demokratka Ursula von der Leyenová se po červnových volbách do europarlamentu chce znovu stát předsedkyní Evropské komise.

Reklama

Šéfka Evropské komise přicestuje 30. dubna do Prahy. V rámci kampaně se setká se zástupci českých stran.

Článek

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v rámci předvolební kampaně Evropské lidové strany (EPP) v úterý 30. dubna do Prahy. Setká se se zástupci českých stran, zejména s politiky z TOP 09 a KDU-ČSL. Program se stále ještě upřesňuje, uvedla ČTK s odvoláním na nejmenovaný zdroj z EPP.

Šéfka EK na začátku března získala oficiální nominaci Evropské lidové strany pro kandidaturu na druhý mandát. Německou političku na stranickém kongresu v Rumunsku podpořilo 400 delegátů evropských lidovců, proti jich bylo 89. Její priority pro další období jsou válka na Ukrajině, krize v Pásmu Gazy, nestabilita na Blízkém východě a vzestup Číny.

EPP je v současné době největší politickou skupinou v Evropském parlamentu, z českých subjektů jsou členy KDU-ČSL a TOP 09 a hnutí STAN. Podle předvolebních průzkumů zatím EPP jasně vede. Na místo šéfa Evropské komise je zpravidla navrhován kandidát z frakce, která ve volbách získá nejvíce hlasů, podle expertů tak von der Leyenová bude moci ve funkci zůstat.

Reklama

Doporučované