Hlavní obsah

Rozruch v Evropské komisi. Von der Leyenová čelí kritice za post pro spolustraníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.com

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se kvůli jmenování spolustraníka do vlivné pozice dostala do problémů.

Reklama

Eurokomisaři chtějí řešit sporné rozhodnutí Ursuly von der Leyenové jmenovat Markuse Piepera zmocněncem EU pro malé a střední podniky. Z výběrového řízení přitom vyšla jako nejvhodnější kandidátka Češka Martina Dlabajová.

Článek

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová jmenovala na post zmocněnce EU pro malé a střední podniky svého spolustraníka, německého lidovce Markuse Piepera (CDU). Vyvolalo to rozruch uvnitř Evropské komise, když se proti rozhodnutí obrátili eurokomisaři za Francii, Itálii, Španělsko a Lucembursko. Sepsali dopis, ve kterém se von der Leyenové ptají na důvody zvolení Piepera, informuje server Aktuálně.cz.

Z výběrového řízení vzešla po hodnocení dvou odborných porot jako nejlepší kandidátka česká europoslankyně Martina Dlabajová. Navzdory tomu von der Leyenová v lednu oznámila, že vítězem se stal Pieper, který však získal ze tří finalistů nejnižší hodnocení. Italský a francouzský zpravodaj z Bruselu, kteří na kauzu upozornili, sdělili, že Pieper kontrakt podepsal již o velikonoční neděli a do funkce má nastoupit 16. dubna.

Dlabajová podala oficiální stížnost na netransparentní proceduru, od vedení Evropské komise na ni ale ještě nedostala odpověď. „Pokud je pravda, že Komise podepsala s někým pracovní smlouvu ještě předtím, než vyřídí podané námitky, je to v přímém rozporu se základními hodnotami EU,“ komentovala vzniklou situaci europoslankyně.

Vzniklá kauza, která je zahraničními médii označována jako „Piepergate“, vyvstala na povrch po postupném odhalování detailů o postupu Komise. Spekuluje se, že jmenování Piepera má von der Leyenové pojistit spojení německých lidovců a podpořit ji v obhajobě svého postu předsedkyně Evropské komise. Ursula von der Leyenová se zatím ke kauze nijak nevyjádřila.

Reklama

Doporučované