Hlavní obsah

Dělají to dvacet let, jsou organizovaní, říká aktivista o kupčení s hlasy

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Kupčení s hlasy se letos mělo odehrávat zejména v Ústeckém kraji (ilustrační snímek).

Reklama

Podle aktivisty, který ohlásil podezření na kupčení s hlasy v Ústeckém kraji, se jedná o organizovaný zločin a kritizuje, že policisté jsou aktivní jen v okolí volebních místností. Mluvčí ústecké policie to odmítl komentovat.

Článek

Podezření z kupčení s hlasy čelí 59letý muž, který měl na Děčínsku slíbit nejméně dvěma osobám finanční hotovost – až pět set korun za konkrétní volbu do zastupitelstva obce. Během soboty to oznámilo krajské policejní ředitelství Ústeckého kraje.

Podle Miroslava Brože ze sdružení Konexe se jedná o sehraný organizovaný zločin, který má svoji hierarchii. „Dělají to dvacet let bez toho, aby byli odhaleni,“ uvedl.

Už během pátečního dne sdružení veřejně upozorňovalo na podezřelé aktivity spojené s letošními komunálními volbami v Ústeckém kraji.

„Myslíme si, že výše postavený člověk sežene organizátory přímo v lokalitách, kteří zaškrtávají lístky, vyplácí peníze a tak dále. Víme, že to například probíhá v panelákových lokalitách ve vchodech, vůbec tak nejsou viditelní na ulici,“ popisuje Brož.

Aktivista zároveň popisuje, že informace o možném kupčení mělo sdružení už zhruba týden. „Sešli se u nás aktuální informace z Teplic, z Krupky a náznaky z Mojžíře (čtvrť v Ústí nad Labem, pozn. red.). Před týdnem jsme to předali policii a potom jsme mlčeli a nic jsme nezveřejňovali, abychom nevyplašili pachatele,“ tvrdí Miroslav Brož, který zároveň kritizuje práci policistů.

„Policisté tam pošlou hlídku, nebo se tam projdou policisté v civilu. Myslím si, že je to nedostatečné. Přijde mi, že to neberou tak vážně, jak by mohli brát,“ říká aktivista s tím, že by se podle jeho představ měli zaměřit na přípravy kupčení a například zapojit i odposlechy.

Mluvčí ústeckého krajského ředitelství Policie Daniel Vítek to odmítl komentovat.

Výsledky komunálních voleb 2022

Šest podnětů před volbami, další během

Ústečtí policisté prošetřovali šest podnětů, které přijali během září, a dalších 11 od pátečního otevření volebních místností.

„Oznámení se týkala například podezření z umělého navyšování občanů v některých obcích, konkrétně se mělo jednat o Moldavu na Teplicku a Loučnou pod Klínovcem na Chomutovsku, údajného kupčení s hlasy, ke kterému mělo docházet v Teplicích a v Krupce, nebo výskytu falešného předvolebního letáku v Bílině,“ stojí v tiskové zprávě ústecké policie.

Během voleb prověřovali podezření na kupčení s hlasy v Ústí nad Labem, v Lovosicích, Krupce a Bílině či Teplicích.

Oslovení mluvčí krajského policejního ředitelství v Karlovarském a Moravskoslezském kraji pro redakci Seznam Zpráv uvedli, že žádné incidenty v souvislosti volbami nemuseli prověřovat.

Klid v Moravskoslezském kraji potvrzuje i Vladimír Leško, prezident Asociace romských podnikatelů a spolků v ČR, který v minulých dnech poslal otevřený dopis ministru vnitra Vítu Rakušanovi (STAN) s žádostí, aby se policisté zaměřili na kupčení s hlasy.

„Myslím si, že se nic nedělo. Úplně stoprocentně to ale nikdo nemůže říct,“ řekl redakci Seznam Zpráv a zároveň v reakci na ústeckého aktivistu Miroslava Brože uvedl, že čekal viditelnější účast policistů.

„Nevím, jakou metodu používají, nechci mluvit do jejich práce. Ale abych byl upřímný, neviděl jsem je,“ říká Vladimír Leško.

Reklama

Doporučované