Hlavní obsah

Ať si to tu projde. Stánkaři ho sežerou, znělo v Ústí. Premiér šel raději bokem

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala vyjel za voliči do Ústeckého kraje.

Reklama

Premiér Petr Fiala zakončil kampaň Spolu ke komunálním a senátním volbám. Jako poslední zastávku si zvolil Ústí nad Labem.

Článek

Na náměstíčku před rektorátem ústecké univerzity v úterý v poledne lehce poprchává a v sacích postává skupinka místních členů ODS – kandidát na senátora a rektor Martin Balej, kandidát na starostu Michal Šidák a dva místní poslanci.

Čekání na příjezd stranického šéfa, premiéra Petra Fialy si krátí rozhovorem s novináři. A tipováním volebního výsledku ve městě, kterému momentálně vládne primátor z hnutí ANO. „V Ústí je to trochu nevděčné. Kdybychom si polepšili ze čtyř zastupitelů na pět, bylo by to dobré,“ není příliš optimistický poslanec Karel Krejza.

Pak se ale řeč stočí na dnešní kontaktní kampaň, ve které má místní jména podpořit premiér. Jenže ODS není jediná, kdo se rozhodl vyrazit do ulic na lov voličů. „Na náměstí má akci SPD. A prý i anonisti,“ vysvětluje lídr Šidák s lehce zachmuřeným výrazem. Než se ale situace stihne vyřešit, přijíždí vládní limuzína s Petrem Fialou, který zmizí v útrobách rektorátu i s rektorem Balejem.

Není divu, že premiér začíná akci na bezpečné univerzitní půdě. Ústí nad Labem není místo, kde by mohl šéf občanských demokratů očekávat zrovna vřelé přivítání. ODS se tu po letech skandálů potácí v problémech a daleko zaostává za celostátními výsledky. V minulých komunálních volbách tu zvítězilo ANO s více než 20 procenty hlasů, ODS nezískala ani 9 procent.

Čtyři zastupitelé se tu dali do koalice právě s ANO, jako malá strana ale neměli na chod města tak velký vliv a navíc se v průběhu volebního období rozhádali mezi sebou a dva zastupitelé odešli. V loňských sněmovních volbách tu Spolu sice dosáhlo na 20 procent, hnutí ANO ho ale přeskočilo o celých 15 procent.

+3

Po setkání na univerzitě se premiér přesouvá na návštěvu krajského úřadu. Suita občanských demokratů se tu ocitá doslova v sevření konkurenčních stran. Nad úřadem rozbilo stánek hnutí ANO, kde kromě komunálních politiků rozdává tašky s nápisem „za Babiše bylo líp“ i bývalý ministr Richard Brabec.

Umístění stánku je víc než strategické – v kulturním domě se zrovna koná Den seniorů a kolem proudí davy důchodců, kteří si ochotně berou propagační předměty. „Že je tu premiér? A který? Bývalý, nebo současný?“ ptá se jedna z žen. Když se dozví, že současný, jen pokrčí rameny: „Tak tomu bych se vyhnula obloukem.“

O kus dál na Mírovém náměstí zase zaplnili lavičky příznivci SPD, kteří přišli na předvolební pouť. Zatímco z pódia zní text skupiny Kabát „až tu malou zemi celou rozkradem“, davem prochází poslanec SPD a bývalý sociální demokrat Jaroslav Foldyna.

Čeká na příjezd šéfa strany Tomia Okamury a je zvědavý i na Fialovu návštěvu. Prý by rád věděl, jestli premiér na náměstí skutečně přijde. „Ať si to tu projde a poslechne si lidi. Stánkaři ho sežerou,“ odhaduje Foldyna.

Mám začít krást?

Seznam Zprávy mapují mítinky politických stran. Co například zní na poutích SPD? „Už teď platíme dvojnásob za elektřinu, nájem a nevím, kde brát. Mám začít krást?“ říká volič SPD Zdeněk.

K tomu ale nakonec nedojde – premiérovo okolí usoudí, že bude lepší změnit trasu a raději projít ulice v okolí náměstí. Formát je stejný jako na jiných premiérových tour – nepostává se na místě a nepronáší se projevy, Fiala naopak chodí ulicemi a rozdává letáky.

Doprovází ho u toho houf místních občanských demokratů a podporovatelů. Ti se hodí, pokud na premiéra začne pokřikovat někdo z odpůrců. Když byl například premiér před dvěma týdny na kampani v Pardubicích, ke kritikům vždy zamířil některý z mladých mužů či žen z týmu a pokoušel se s ním dát do diskuse.

Můžu vás pozvat k volbám?

I v Ústí se několik takových najde. „Můžu vás pozvat k volbám?“ ptá se premiér. „No vy určitě ne,“ odsekne naštvaně muž v uniformě dopravního podniku. Kolemjdoucí žena zase na premiéra zakřičí vulgární nadávku a dostane se jí napomenutí, aby se před přítomnými dětmi chovala slušně.

Jinak se ale Fiala s vyloženě negativními reakcemi nesetkává. Několik voličů slibuje, že bude jeho stranu volit. „Já mu hrozně fandím. Je to vzdělaný člověk, za kterým je vidět práce. Na rozdíl od řady politiků, kteří nikdy nic pořádného nedělali,“ pochvaluje si senior Jiří Salvatore.

Představitel ODS tu ale nutně naráží na dvě věci – lidé jsou nervózní ze současného zdražování a také si pamatují minulé skandály pravicové strany v regionu. „Já volit nepůjdu. Jedna zkušenost s ODS mi stačila,“ říká třicetiletý muž, který se představí jako Vláďa.

Mladá žena Zdeňka si sice ochotně vezme leták a s premiérem prohodí pár slov, slíbit hlas ale nemůže. „Ještě nevím, koho budu volit. Dřív jsem volila ODS, ale teď jsem rozčarovaná ze situace kolem energií,“ svěřuje se reportérce.

Zatímco největší konkurent, šéf opozičního ANO Andrej Babiš, objíždí se svým obytňákem zásadně setkání s voliči a žádná vesnice mu není dost malá, premiér na svých tour přímo s občany tráví jen velmi omezené množství času. V úterý například kromě Ústí navštívil i Liberec, když se ale sečte čas skutečně věnovaný kampani, vydá to zhruba na hodinu.

Neměl by setkáním s občany věnovat větší množství času, zvlášť v současné nejisté době? „Trávím tím každou volnou chvilku,“ namítá předseda vlády. „Je pravda, že času tolik není, ale lidé vědí, co vláda dělá,“ je přesvědčený Fiala.

To už ale nasedá do přistaveného auta a chvátá zpět do Prahy, kde ho čeká slavnostní zakončení kampaně spolu s dalšími šéfy Spolu – Markétou Pekarovou Adamovou a Marianem Jurečkou.

V pražské centrále ODS před televizními kamerami a novináři premiér vypadá znovu ve svém živlu. Nové informace se ale občan nedozví – trojice jen zopakuje vládní hesla a vyzve voliče, aby dorazili k volbám a volili demokratické kandidáty.

Reklama

Doporučované