Hlavní obsah

„Vláda kálí na svůj národ. Ukrajina je mi ukradená,“ znělo na mítinku SPD

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předseda SPD Tomio Okamura na předvolební akci v Liberci.

Reklama

Seznam Zprávy se vydaly do Liberce na předvolební akci SPD, kam dorazil i šéf hnutí Tomio Okamura. Ptali jsme se voličů hnutí, čím je Okamura oslovuje. Ten pro ně připravil pivo i nákupy za zvýhodněnou cenu.

Článek

I když ve středu v Liberci pršelo, řadu lidí počasí od příchodu na předvolební akci SPD s názvem Tradiční pouť neodradilo. Kolotoč s koňmi byl vypnutý kvůli dešti, ale stánky fungovaly. A výběr byl široký, lidé si mohli koupit celého králíka s cenovkou 159 korun za jeden kilogram, celé kuře za 59 korun za kilogram a nechybělo ani pivo SPD speciál za 25 korun, které lidé dostávali v plastovém kelímku s logem hnutí a modrým nápisem Espéďácký speciál.

Jedno točené si koupila paní Iva, která bydlí v Liberci a vždy volí SPD, pracuje jako dělnice.

„Mám je ráda proto, že něco dělají pro Českou republiku, pro lidi tady a nemyslí na jiné státy. Říkají hlavně pravdu. Zdražování mě hrozně trápí, mám čtyři děti a pět vnoučat,“ popisuje paní Iva, proč je voličkou Tomia Okamury.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Paní Iva žije v Liberci a pracuje jako dělnice.

Sama od sebe mi paní Iva taky začne vysvětlovat, proč nemá ráda vládu Petra Fialy.

Na poznámku, že vláda zastropovala ceny energií nebo že je možné čerpat pětitisícový příspěvek na dítě, mi odpověděla takto: „Příspěvek jsem nežádala. Jsme stejně na hranici (abychom se uživili), toto není dobrý,“ dodává paní Iva.

SPD postavilo vlastního prezidentského kandidáta

Kandidátem hnutí SPD na prezidenta bude bývalý velvyslanec v Rusku a na Ukrajině a nynější poslanec Jaroslav Bašta. Podpořilo ho 20 poslanců SPD.

Zdražování trápí také pana Zdeňka, který pracuje v automobilovém průmyslu. Na předvolební akci přišel s rodinou.

„Vláda na všechno hrozně pomalu reaguje. Pro mě navíc nejsou vlastenci, jsou prozápadní. Zajímá je, co bude na Západě, a podle toho řídí věci tady. Mám normální plat a ženu, která je na mateřské. Už teď platíme dvojnásob za elektřinu, nájem a nevím, kde brát. Mám začít krást? To zastropování na 6 korunách? My jsme byli loni na 2 korunách na elektřině. To je stejně zničující,“ říká naštvaně pan Zdeněk.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Pan Zdeněk pracuje v automobilovém průmyslu, volit bude opět SPD.

Od vstupu do politiky volí Tomia Okamuru také paní Jitka, která je v důchodu a předtím pracovala jako prodavačka nebo v hospodě.

„Nemění názor, chce zachovat korunu, vystoupit z Evropské unie, neožebračovat lidi. Zdražování mě trápí, to je katastrofa. Vláda Petra Fialy je tragédie, kálí na svůj národ, nějaká Ukrajina je mi ukradená. To je jako kdybych kašlala na vlastní rodinu a starala se o cizí lidi, nejdřív zabezpečím rodinu a když mi zbydou prostředky a síly, tak se postarám o jiné,“ uvedla svoje důvody, proč volí SPD, seniorka.

Podívejte se, jak vypadala akce SPD:

+3

Kromě stánků bylo v centru Liberce i pódium, kde po 15. hodině vystoupil s projevem Tomio Okamura. Většinu času věnoval kritice vlády Petra Fialy. Podle Okamury neřeší ceny energií dostatečně, zastropování cen přišlo pozdě a pro lidi jsou energie stále drahé. Projev se ale neobešel bez incidentů.

Urážky během projevu

V jeden okamžik k pódiu přišel muž a velice vulgárně na Okamuru zakřičel. Poté hned odešel. Okamura na to rychle za potlesku lidí reagoval. „Vidíte, tady máme voliče paní Pekarové z pětikoalice, vemte si dva svetry, pane. Tady vidíme, jaký slovník používají příznivci pětikoalice,“ využil situace Okamura.

Seznam Zprávy se ho na místě zeptaly, jak vnímá napjatou atmosféru ve společnosti a zda i svými projevy a vyjádřeními nezvyšuje rozpolcenost. Šéf SPD si to nemyslí.

„Obávám se, že to může přerůst v obrovské nepokoje. Ten, kdo přikládá do kotle, je vláda Petra Fialy, která naslibovala lži a nesmysly v loňských volbách. Exekutivní pravomoce má vláda. Ona má pracovat pro lidi. Nejvíce do kotle přiložila předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová, když řekla, že vláda tady není pro lidi, a následně řekla, že řešením vlády je, aby si lidé vzali svetry,“ řekl Okamura.

Pekarová nedávno uvedla, že i jako jednotlivec může člověk pomoci s nedostatkem energií – „zbytečně neklimatizovat, zbytečně nevytápět a holt si vzít další svetr“.

Kandidát na prezidenta Bašta

SPD usiluje o místa nejen v městských a obecních zastupitelstvech, ale i v Senátu. Do boje vyslalo 17 kandidátů. Okamura má ale střízlivá očekávání: „Bude úspěch, pokud se někdo z nich do horní komory dostane,“ uvedl.

Čerstvě také hnutí SPD oznámilo svého kandidáta na prezidenta, je jím bývalý velvyslanec v Rusku a na Ukrajině a nynější poslanec Jaroslav Bašta. Podpořilo ho 20 poslanců SPD. Volby se budou konat v lednu, přihlášku k nim musí kandidáti podat nejpozději počátkem listopadu.

SPD podle šéfa hnutí zvolilo za kandidáta člověka s obrovskou životní zkušeností v boji za svobodu a demokracii.

Bašta byl v letech 1998 až 2000 ministrem bez portfeje ve vládě Miloše Zemana zodpovědným za koordinaci tajných služeb. Byl také náměstkem ministra zahraničí. Ve Sněmovně byl už před více než 20 lety za ČSSD. Před rokem 1989 se účastnil disidentských aktivit, jako signatář Charty 77 byl perzekvován.

Reklama

Doporučované