Hlavní obsah

„Rozpojené“ síly pro Prahu. Starostové lanaří lídra od TOP 09

Favoritem pražských voleb bude koalice Spolu. Dle průzkumu by na slušný výsledek mělo dosáhnout i hnutí STAN.

Reklama

Favorité nadcházejících voleb v Praze obtížně shánějí kandidáty na šéfa pražské radnice. Hnutí STAN by mohl vést současný 1. náměstek primátora Petr Hlaváček, který v současnosti reprezentuje na magistrátu TOP 09.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Spojme naše síly! My, starostové, profesionálové a politici TOP 09 a Starostů a nezávislých, už jsme síly spojili,“ notovali si ve společném manifestu politici TOP 09 a STAN před komunálními volbami v Praze v roce 2018, když vytvořili společný projekt Spojené síly pro Prahu.

Tato síla se ale před letošními volbami do pražského magistrátu rozpojila. TOP 09 a KDU-ČSL si plácly s ODS a obnoví spolupráci na půdorysu loni úspěšné koalice Spolu, Starostové plánují samostatnou kandidátku. Tu by však dle zjištění Seznam Zpráv mohl vést muž, který je v současnosti nejvýše postaveným politikem v Praze za TOP 09.

Je jím 1. náměstek primátora Petr Hlaváček, který je nestraníkem zvoleným za TOP 09. Původní profesí architekt připustil, že kandidatura za STAN je jednou z variant, která leží na stole.

„Uvažuji, jak dál pokračovat. Baví mě to. Máme spoustu rozdělané práce, je to zodpovědnost,“ řekl Hlaváček Seznam Zprávám. Na dotaz, co říká na to, že by vedl v Praze kandidátku STAN, odpověděl: „Kdybych měl odpovědět bonmotem, přijde mi, že obecně je nedostatek lídrů.“

Předseda pražské organizace hnutí STAN a náměstek primátora Petr Hlubuček na dotazy redakce ohledně přípravy kandidátky neodpověděl.

Emoce v Praze

Za normálních okolností by Petr Hlaváček kandidoval z vysokého místa listiny TOP 09, jenže na kandidátce Spolu bude v první desítce přetlak. Navíc nepatří mezi zastupitele, kteří by se těšili oblibě hlavního pražského vyjednavače TOP 09 a europoslance Jiřího Pospíšila. Loni v květnu právě zastupitelé Pospíšila odvolali z čela magistrátního klubu Spojených sil.

Vyjednavači STAN zvažovali i možnost kandidatury opět pod názvem Spojených sil pro Prahu. S tím, že na kandidátce by vedle Starostů byli i politici nespokojení s postavením na kandidátce Spolu. To se ale příliš nezdá některým členům pražského STAN, kteří logicky chtějí co nejvíce zastupitelských míst pro vlastní hnutí.

Náměstek Hlaváček potvrdil, že filozofie projektu Spojených sil pro Prahu byla správná. „Jsem v radě za Spojené síly a v tomto smyslu dále přemýšlím. Nejsem primadona, chtěl bych mít jasno mezi únorem a březnem,“ dodal.

Dalším politikem TOP 09, o němž se hovořilo v souvislosti s kandidaturou na listině STAN, byl současný šéf zastupitelského klubu Pavel Richter. Ten však na dotaz Seznam Zpráv uvedl, že nic takového neplánuje, protože se chystá v politice skončit.

Různé síly

V letošních podzimních volbách proti sobě stojí uskupení, která v současnosti spolupracují buď v rámci Rady hlavního města, nebo na celostátní úrovni ve vládě.

Šéf pražského STAN Petr Hlubuček od počátku usiloval o to, aby STAN v hlavním městě kandidoval znovu s TOP 09. Což byla varianta, které se před časem vyloženě nebránila ani šéfka strany Markéta Pekarová Adamová.

Dle prosincového průzkumu, který Seznam Zprávy získaly koncem ledna, by TOP 09 a STAN společně získaly 25,7 procenta hlasů, zatímco ODS a lidovci ve společné koalici by obdrželi dle průzkumu 19,8 procenta hlasů. Následovalo by hnutí ANO se 17,7 procenta a Piráti s necelými 12 procenty.

Naopak v případě kandidatury koalice Spolu by Starostové dle průzkumu zaostali. Volební model z prosince 2021 přiřkl Spolu v Praze 35,2 procenta, druhé by skončilo ANO s necelými 17 procenty, následované hnutím STAN s 15,6 procenta.

Starostovi Lysolají Hlubučkovi se TOP 09 nepovedlo k předvolební spolupráci přimět, což na konci ledna glosoval slovy: „STAN půjde do komunálních voleb samostatně. Jiří Pospíšil se rozhodl obětovat čtyři roky koaliční spolupráce a snahu o skutečnou změnu v Praze. Možná proto, že se pan Pospíšil nikdy pořádně nezapojil do práce pro město, nyní upřednostnil spojení s opoziční ODS.“

Jak STAN, tak koalice Spolu nyní shání lídra a kandidáta na primátora. Koalici Spolu v uplynulých měsících odmítli bankéři Miroslav Singer a Mojmír Hampl, kteří v minulosti působili ve vedení České národní banky.

Reklama

Doporučované