Hlavní obsah

Kaufland zatrhl SPD agitaci před vchodem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předseda SPD Tomio Okamura na předvolebním mítinku v Liberci.

Reklama

Petiční právo na rozdíl od volební kampaně nevyžaduje svolení vlastníka pozemku. Využít se toho snažili zástupci SPD v Kroměříži, kteří agitovali u vstupu do obchodního domu. Jeho vedení je spolu s policií vyvedlo.

Článek

Členové hnutí SPD v Kroměříži si rozbalili stánek s peticí proti zdražování přímo u vstupu do obchodního domu Kaufland.

Argumentovali petičním zákonem a tím, že prostor před vstupem je veřejným prostranstvím, jehož využití jim zákon zaručuje.

Vedení hypermarketu bylo jiného názoru a sběrače podpisů ve spolupráci s policií požádalo o opuštění místa.

„Vaše centrála musí respektovat zákony. Jsme v České republice, ne v Německu,“ říká jeden z lidí kolem stánku SPD ředitelce kroměřížského Kauflandu na videu, které se objevilo na sociálních sítích, když se jim snažila vysvětlit, že jsou na pozemku firmy a že tam chodí lidé nakupovat.

„My je nějak obtěžujeme? Já myslím, že ne,“ podotýká další muž zachycený na videu. Přivolaný policista jim říká, že by postavení stánku mělo být odsouhlaseno majitelem pozemku.

Zástupce hnutí Tomia Okamury ředitelce Kauflandu argumentoval petičním zákonem, který měl otevřený na mobilu a předčítal jí z něj.

V zákoně stojí, že shromažďovat podpisy pod petici lze na veřejných místech a není k tomu potřeba povolení státního orgánu. „Toto je místo přístupné veřejnosti,“ nechal se slyšet.

Pro petici – na rozdíl od klasické předvolební agitace – není nutné mít zábor místa odsouhlasený. „V tomto případě je dle našeho názoru zřejmé, že se jednalo o výkon předvolební kampaně (a propagaci jedné z politických stran), který byl účelově skrýván pod výkon petičního práva,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí společnosti Kaufland Renata Maierl.

Dodala, že společnost je apolitická a v případě, že na jejích pozemcích dojde v rámci kampaně k umístění stánku jakékoliv politické strany, snaží se vedení obchodního domu řešit danou věc vždy domluvou a požádá dotyčné u stánku, aby pozemek opustili.

Proč lidé nechodí ke komunálním volbám?

V komunálních volbách čekají odborníci volební účast mezi 40 a 50 procenty. Proč lidé ke komunálním volbám nechodí, zjišťoval redaktor Daniel Palát.

Mluvčí SPD Barbora Šťastná k případu z Kroměříže uvedla, že několik místních členů hnutí sbíralo podpisy na petici proti zdražování energií a potravin.

„Poté, co byli upozornění, že si mají petiční stánek posunout, tak ho přesunuli na jiné místo. SPD vždy nabádá k tomu, aby petiční stánky probíhaly přesně v souladu se zákonem a ke spokojenosti všech,“ napsala Seznam Zprávám.

Petiční právo pro vlastní propagaci loni významně využíval Volný blok exposlance Lubomíra Volného. Zatímco ostatní strany, které loni kandidovaly ve sněmovních volbách, přání supermarketů, aby jejich pozemky zůstaly apolitické, respektovaly, Volný jejich parkoviště využíval k politické agitaci opakovaně.

Svolával setkání na parkoviště supermarketů po celé zemi a odvolával se právě na petiční právo. Součástí jeho akcí totiž bylo podepisování petice za obnovení školní výuky bez roušek.

Reklama

Doporučované