Hlavní obsah

Babišův sok podpořil v kampani Tomáše Zimu. Kdo jsou další sponzoři?

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Tomáš Zima.

Reklama

Na transparentních účtech prezidentských kandidátů se začínají scházet první částky. Kromě stokorun od příznivců z řad veřejnosti na účtech přistávají i statisíce od firem a podnikatelů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Prezidentští kandidáti už musí mít ze zákona zřízené transparentní účty, na nichž bude možné kontrolovat, kdo a jakými částkami jim přispívá na kampaň. Zatímco někteří na účtech hospodaří jen s několika tisícovkami, většinou z vlastní kapsy, čtyřem kandidátům se už podařilo získat sponzory, kteří na jejich kampaň přispívají částkami ve výši desítek až stovek tisíc korun.

Zajímavého sponzora získal bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Půl milionu mu na kampaň poslal podnikatel Jiří Malúš.

Jeho veřejná podpora Zimy, kterého označuje za svého přítele, je vystoupením z ústraní, v němž se drží od chvíle, co prodal společnost Agropol svému úhlavnímu nepříteli – nynějšímu šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi a jeho Agrofertu.

Vztahy mezi šéfy Agrofertu a Agropolu by se daly bez nadsázky nazvat válkou. Nechyběly ani tahanice po soudech či snahy o kriminalizaci. Až v roce 2009 Malúš podlehl a svoji firmu Agrofertu, který po ní toužil, prodal. Tehdy se stáhl do ústraní.

Seznam Zprávám řekl, že Zimu zná více než 27 let a jsou přátelé. Bývalého rektora označil za v současné době nejlepšího kandidáta. „Znám ho jako profesionála, který ve svém oboru dosáhl těch největších možných úspěchů, ale taky jako člověka, na kterého se lze spolehnout,“ řekl. Že by jeho podpora Tomáše Zimy nějak souvisela s případnou kandidaturou Babiše, jasně odmítl.

Velké dary na svém účtu postupně sbírá i Danuše Nerudová, bývalá rektorka Mendelovy univerzity, jež se v předvolebních průzkumech objevuje na předních místech.

Zatím největší dar jí poslala manažerka Deloitte a 53. nejvlivnější žena Česka dle žebříčku Forbes Diana Rádl Rogerová, a to rovný milion korun.

Rádl Rogerová do letošního června vedla českou pobočku mezinárodní auditorské firmy. Kam její kroky povedou nyní a zda se třeba nebude chtít víc zapojit do kampaně Nerudové, je podle jejích kolegů teď „v řešení“ a není možné to nijak komentovat. Sama Rédl Rogerová je až do konce července na dovolené, a na e-mailem zaslané dotazy Seznam Zpráv proto nereagovala.

Anketa

Kdo je vaším favoritem v prezidentské volbě?
Andrej Babiš
27,4 %
Hynek Blaško
1 %
Tomáš Březina
1,3 %
Karel Diviš
0,6 %
Marek Hilšer
1,4 %
Karel Janeček
0,7 %
Jiří Kotáb
0,8 %
Ivo Mareš
0,7 %
Danuše Nerudová
16,1 %
Petr Pavel
41,8 %
Josef Skála
1,2 %
Josef Středula
1,9 %
Alena Vitásková
2,4 %
Tomáš Zima
2,7 %
Celkem hlasovalo 4957 čtenářů.

Po půl milionu korun Nerudové zatím přispěli podnikatelé Jiří Hlavenka a Petr Borkovec. Borkovec je zakladatelem poradenské společnosti Partners a s Nerudovou se zná z akademické půdy, studoval stejnou univerzitu jako ona.

„Bylo by dobré, kdybychom měli na Hradě prezidentku místo chlapa. Danuše má výborné předpoklady i vzhledem k tomu, že je učitelka, takže se umí veřejně prezentovat, a rozumí také ekonomice, což se bude hodit,“ řekl nedávno pro web E15.

Druhý zmíněný Jiří Hlavenka je jeden z nejúspěšnějších porevolučních investorů. Spoluzakladatel společnosti Kiwi.com a také za Piráty zvolený krajský radní na jihu Moravy.

Politickému sponzoringu se věnuje už od roku 2014. Podle veřejných zdrojů finančně podporoval Stranu Zelených, Piráty či STAN. Nejvíc poslal Pirátům v loňském roce, kdy je podle Hlídače státu zasponzoroval více než 850 tisíci korun. Dary politickým stranám však v jeho případě vyplývají z jeho politických funkcí, za které pobírá plat.

Příspěvek 100 tisíc korun pak Nerudová podle transparentního účtu dostala i od podnikatele ze šlechtického rodu Maximiliána Kolowrat-Krakowského.

Zatím největší plejádu úspěšných se na transparentním účtu podařilo nasbírat bývalému českému zástupci v NATO, generálovi ve výslužbě Petru Pavlovi. Ten na svém webu uvádí, že žádá o podporu především občany, neboť chce být kandidátem občanů, nikoliv skupiny podnikatelů. S těmi se dohodl na tom, že jejich pomoc bude jen omezená.

To přiznal třeba i Václav Muchna, zakladatel společnosti Y Soft, který dlouhodobě podporuje politické projekty, jimž věří. „Generál jasně deklaroval maximální příspěvek ve výši tří milionů korun od jednoho sponzora, chce svoji kampaň opírat výrazně o dary běžných voličů. Díky tomu je zřejmé, že v jeho kampani nemůže existovat člověk, kterému by měl, i když například nevyžádaně, být vděčný,“ vysvětlil brněnský podnikatel, který Pavla podpořil půl milionem korun.

Pavel není jediným politikem, kterého kdy Muchna podpořil. Kromě podpory Rekonstrukce státu, Nadace Via či Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky v minulosti poslal nemalé peníze třeba aktivistovi Mikuláši Minářovi, který se snažil prosadit s nakonec neúspěšným projektem Lidé PRO. V minulosti podpořil také Svobodné, Zelené či hnutí Hlas bývalého europoslance Pavla Teličky.

„Pro mě je to určitá forma daně, která má velmi efektivní přerozdělování. Tento způsob navíc umožňuje podnikatelům věnovat se věcem, které jsou jim blízké a které je naplňují,“ vysvětlil Seznam Zprávám.

Transparentní účty prezidentských kandidátů

Andrej Babiš – transparentní účet zatím nemá, zřídí si ho až ve chvíli, kdy se rozhodne, že bude opravdu kandidovat, Hynek Blaško, Tomáš Březina, Karel Diviš, Marek Hilšer, Karel Janeček, Jiří Kotáb, Ivo Mareš, Danuše Nerudová, Petr Pavel, Josef Skála, Josef Středula, Alena Vitásková, Tomáš Zima.

Minářovo Lidé PRO v minulosti podporoval i další sponzor kampaně Petra Pavla, ústecký podnikatel a politik Martin Hausenblas. Ten Pavlovi poslal čtvrt milionu přes svoji firmu Etera. „Staňte se prezidentem, na kterého budu moci být hrdý,“ napsal mu do vzkazu. Na dotazy Seznam Zpráv, proč si jako svého kandidáta vybral zrovna Pavla, neodpověděl.

Po půl milionu pak poslali zakladatelé portálu ePojisteni Jan Barta a Dušan Šenkypl.

Čtvrtmilionem mu přispěli spoluzakladatel sázkové společnosti Tipsport Jaroslav Beran a investor a filantrop Martin Ducháček. Dvě stě tisíc přidal na účet obchodník Petr Hykel.

Reklama

Doporučované