Hlavní obsah

„Chcete pivo zdarma? Doneste lístek Babiše.“ Jak fanoušci sledovali volby

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Hořický bar dával za volební lístek s Andrejem Babišem pivo zadarmo.

Reklama

Místo sportu běžely na promítacím plátně volební výsledky. V baru v Hořicích lidé bouřlivě fandili Petru Pavlovi. Seznam Zprávy byly u toho.

Článek

„Lístečky máte?“ vítá servírka dvojici, která si zrovna sedla ve Stress Baru v Hořicích na Jičínsku. „Jo jo, hned,“ vytahují příchozí z kapsy žluté papírky velikosti A5.

Místní bar vyhlásil na volební sobotu speciální akci: každý donesený volební lístek kandidáta Andreje Babiše promění za jedno pivo.

„Chtěli jsme něco udělat pro to, abychom s výsledkem hnuli,“ říká provozní Jakub Mojžíš zpoza baru, kde se stará o sklo a rozlévá alkohol. Odkazuje na to, že první kolo prezidentských voleb bylo ve zhruba osmitisícovém městě velmi těsné. O třicet hlasů vyhrál Andrej Babiš nad Petrem Pavlem.

Chvíli po uzavření volebních místností se hořický bar zaplnil. Přišli mladí i lidé středního věku.

„Bojíme se,“ přiznává Hana Hošková kolem druhé hodiny odpoledne reportérovi. Na obřím plátně uprostřed místnosti v té chvíli grafika hlásila, že není sečten žádný volební okrsek.

Jak postupovalo sčítání, tak pozitivní nálada v prostorném baru přímo v hořickém pivovaru rostla. „Odhaduji to na vítězství 57 procent pro Pavla,“ říká Martin, který s partou kamarádů sedí v jednom z boxů.

Neděláme to kvůli pivu

Parta studentů kolem Martina vysvětluje, že rozhodně nešli volit Petra Pavla jen kvůli tomu, aby dostali v baru zdarma pivo.

„Máme kamaráda, dělá si ze všeho srandu, a ten nám zase nabízel, že nám dá pivo za lístek Petra Pavla,“ vysvětluje tmavovláska Monika ve středu hloučku.

„Já jsem přinesl tři lístky. Ale nedělám to kvůli pivu. Kdybych chtěl, tak bych jich mohl přinést klidně i sedm, celá rodina volila Pavla. Pro nás neexistuje volit estébáka,“ říká na ježka ostříhaný čtyřicátník, který se představuje jako Patrik Jeřábek.

V baru ale nesedí jen fanoušci Petra Pavla. Například dvacátník, který se představuje jako Jirka, vypráví, že se mu nelíbí jeho politika. „Je to probruselský politik. Za mě by se měl rozvoj země směřovat na V4. Západ nás má za lopaty,“ vysvětluje.

Volit proto nešel. „To bych si raději nechal zlámat ruce než volit Babiše,“ říká.

Dofoukla jsem gumy u auta, pojedu slavit

Jisté vítězství generála ve výslužbě a jeho příchod před kamery v baru vzbudí rozruch: nejdřív potlesk a pak ustane typický hospodský hukot. Všichni poslouchají první slova vítěze v živém přenosu.

„Dopiju pivo a jdu to oslavit, jdeme se s chlapy vykoupat,“ hlásí Patrik Jeřábek s tím, že míří do vedlejší obce do požární nádrže, přestože jsou teploty pod nulou.

„Ale my se tam chodíme koupat tak třikrát do týdne,“ ještě dodává na vysvětlenou.

Hana Hošková zase říká, že je připravená jet slavit až do hlavního města. „Dofoukla jsem si gumy u auta. Tak doufám, že tam bude nějaká oslava!“ hlásí s tím, že výsledek voleb je super.

„Důležité také je, že ani na chvíli Andrej Babiš průběžně nevyhrával. Už od prvních vesnic vyhrával Pavel,“ vypichuje Hana.

Její známý, který s ní sedí u stolu, je kritičtější. Do baru si přinesl tablet, na kterém sleduje fotbalový zápas. „Já bych ještě neskákal. Ale aspoň vypadá,“ komentuje budoucího prezidenta.

Parta studentů je z výsledků také nadšená. „Pocit? Nádherný! Cítím hrdost po dlouhé době…,“ říká Monika.

„A taky je důležité, že nechceme někoho, kdo by nám lhal. A v zahraničí nás bude reprezentovat,“ pokračuje Nikola.

Po čtvrté hodině napočítal provozní 34 žlutých lístků, které mu zákazníci přinesli a on jim za to natočil pivo. „To není tak hrozné a splnilo to účel! Konečně můžeme být hrdí na prezidenta,“ usmívá se Jakub Mojžíš.

Reklama

Doporučované