Hlavní obsah

„StBák,“ volali jedni. „Zelená guma,“ reagovali druzí. Jak vypadal mítink v Děčíně

Foto: Seznam Zprávy

Andrej Babiš v obklopení fanoušků a bodyguardů.

Reklama

Kampaň Andreje Babiše měla v pátek večer podobu fotbalového utkání. Odpůrci a fanoušci kandidáta na prezidenta se vzájemně překřikovali s hesly.

Článek

Na Masarykově náměstí v Děčíně čekalo na prezidentského kandidáta několik stovek příznivců i odpůrců – Babiš dorazil s více než hodinovým zpožděním, a tak si lidé krátili dlouhou chvíli skandováním.

Tábor fanoušků expremiéra obsadil prostor kolem pódia, jejich rivalové zaujmuli pozice na vyvýšených stupních kolem kašny asi patnáct metrů od pódia. Babišovi odpůrci si přinesli píšťalky a transparenty. Skandovali hesla jako: „Babiše do koše!“, „Hanba“, „StBák“ nebo„Pavel na Hrad!“. Babišovi fanoušci jim spíš sporadicky odpovídali skandováním „Ať žije Babiš!“.

Mnoho lidí dorazilo na náměstí takzvaně „na čumendu“. „Přišli jsme se prostě podívat, co se tady děje a co bude říkat. Budeme volit Pavla,“ řekla nám paní středního věku v doprovodu manžela.

Mírnou početní převahu ale i tak měli Babišovi příznivci. „Přišli jsme podpořit pana Babiše, protože nechceme, aby ta zelená guma nahnala mladý do války,“ říká důchodce během dlouhého čekání na příjezd Babiše. Že Pavel nažene mladé do války, se dočetl v e-mailu. V prvním kole chtěl volit Středulu, který ale těsně před volbami od kandidatury odstoupil.

V půl šesté se příznivci a odpůrci konečně dočkali. Babiš přijíždí, prodírá se davem příznivců na pódium a bere do ruky mikrofon. Jenže ho kvůli špatné aparatuře a skandování odpůrců není slyšet. Po chvíli bere do ruky megafon a nakonec mluví do mikrofonu i megafonu zároveň.

„Nikdy jsem si nemyslel, že třicet let po revoluci se lidé budou bát vyjádřit svůj názor,“ říká uprostřed menšího davu svých fanoušků. Vláda Petra Fialy podle něj nastolila novou totalitu a lidé se teď bojí říct, že volí Babiše.

Po půl hodině Babiš končí svůj projev a trpělivě se fotí s lidmi.

„Pane Babiš, vy jste frajer! Já vám fandím! Nedejte se! Já vás teda volit nebudu, já nebudu volit nikoho, ale fandím vám!“ říká spokojeně mladý muž, který si právě pořídil selfie s expremiérem. Lidé se pak z Masarykova náměstí pomalu rozcházejí do svých domovů.

Reklama

Související témata:

Doporučované