Hlavní obsah

Janeček zahájil kampaň ve virtuální realitě. Novináře nechal venku

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Kandidát na prezidenta Karel Janeček se svým virtuálním já.

Reklama

Nezvyklý způsob zahájení kampaně zvolil ve středu dopoledne prezidentský kandidát Karel Janeček. Odstartoval ji ve virtuální realitě.

Článek

„Moderní technologie z nás nesmí udělat otroky a sebrat nám naši svobodu,“ pravil Karel Janeček a předstoupil před novináře, oděn do speciálního obleku a brýlí pro virtuální realitu. Tu zvolil pro představení další části své prezidentské kampaně.

Zástupce médií si kvůli tomu svolal do pražského centra virtuální reality. Při našem příchodu se na obrazovce za pódiem promítá zatím jen fotka Karla Janečka v nadživotní velikosti, vedle níž stojí kandidátovo virtuální já. To se neustále ošívá, rozhlíží a občas zamává směrem k fotografii. Připomíná při tom postavičky z oblíbené počítačové hry simulující běžný život. I ty se při nečinnosti ošívají podobně.

Tisková konference začala v 10.21. Právě číslo 21 Janeček považuje za magické a rád ho využívá. Díky již zmíněné kombinéze prý ucítí třeba i kapky deště, pokud v metaverzu zaprší. Tentokrát naštěstí nezmokne, v metaverzu je ale jasno a slunečno.

Na hlavu si nasazuje helmu, která ho s virtuálním světem propojí, a do rukou bere speciální joysticky. Vše může začít.

Přítomní novináři bohužel helmy nedostanou, a tak se musí spokojit s pohledem na Karla Janečka z masa a kostí, kterak chvílemi dělá zvláštní pohyby. A také jak se šťastně směje něčemu, co se mu promítá do brýlí.

+3

Na závěr konference také ukáže, že v jeho virtuálním světě se dá létat. Tedy, vznáší se jen virtuální Karel Janeček, ten pravý stojí na pódiu s roztaženýma rukama, pohybuje se a do toho spokojeně mručí. Pak vyzve přítomné novináře, že po tiskovce si to mohou také vyzkoušet.

Po konci programu sestoupí pod pódium a novinářům přizná, že chápe, že virtuální realita není pro každého. „Je to jen část mojí kampaně, jinak budu určitě objíždět regiony, protože moje kampaň je kontaktní,“ uvedl.

Na virtuální realitě se mu prý líbí, že je to originální. „A to je můj styl. Určitě si všimnete, že v mnoha věcech jsem velmi originální,“ pokračuje s tím, že pokud by se stal prezidentem, pro mladší lidi a technologické nadšence by ve virtuální realitě i částečně úřadoval.

Netradiční kampaň Karla Janečka

O tom, že je Karel Janeček originální kandidát, svědčí i jeho kampaň. Výstupu na Říp se s ním účastnil reportér Václav Dolejší. Co s Janečkem za den prožil, si můžete pustit v jeho reportáži.

Podpisy po komunálu

Do sběru podpisů se hodlá intenzivně pustit po komunálních volbách. Kolik jich nasbíral doposud, neví. „Já to nesleduju. V první části jsem se na podpisy nesoustředil. První fáze byla strategie šoku, překvapení, podivnosti a zvýšení pozornosti, byť třeba mírně negativní,“ nechal se slyšet.

Janečka přišel na pódium podpořit i americký podnikatel Isaac Gindi, zakladatel firmy ISG, která je virtuálním developerem v metaverzu.

Na rozdíl od Janečka, který je i v metaverzu oblečený v černé kombinéze, zvolil Gindi pro své virtuální já podobu superhrdiny v modrém futuristickém obleku s růžovým pláštěm.

„Budoucnost je v metaverzu, je to nevyhnutelné. Je to příští říše pro socializaci lidské rasy. Je to místo, kde můžou dělat, co chtějí, tvořit, dělat svět lepším místem, kde je nesleduje vláda a do ničeho jim nemluví,“ prohlásil Gindi.

Janeček plánuje pobývat v metaverzu v rámci své kampaně pravidelně. Otevřeno ale prý bude i v době jeho nepřítomnosti.

První kolo prezidentských voleb se uskuteční 13. a 14. ledna 2023.

Reklama

Doporučované