Hlavní obsah

„Občan ČR.“ Babiš vzbudil pochybnosti o svém budoucím směřování

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Předseda hnutí ANO a poražený prezidentský kandidát Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Předsednictvo ANO bude začátkem února řešit, proč Andrej Babiš prohrál v prezidentských volbách s Petrem Pavlem. Objasnit by měl také své další kroky v politice, mimo jiné zda zůstane poslancem.

Článek

Občan ČR. Tak se nyní Andrej Babiš prezentuje na sociálních sítích. Žádné funkce, jako předseda hnutí ANO nebo poslanec, neuvádí. A po prohraných prezidentských volbách zatím není jasné, zda o tyto funkce vůbec nadále stojí.

I když on sám i vedení hnutí tvrdí, že výsledek ve druhém kole je famózní, stále platí, že prohrál. Hnutí ANO je v opozici a další řádné sněmovní volby jsou až v roce 2025.

„My budeme mít předsednictvo, kde vyhodnotíme celkově kampaň a sdělíme našim občanům další strategii. Budu tady dál pro lidi,“ sdělil Babiš na sobotní tiskové konferenci.

Na otázky Seznam Zpráv, zda zůstane poslancem a co bude řešit předsednictvo ANO začátkem února, dnes neodpověděl.

Při sobotním rozhovoru s moderátorem televize Prima však na oslovení „pane poslanče“ reagoval, že se jmenuje Babiš.

Téma pro předsednictvo

Předsednictvo hnutí ANO, které má 14 členů, se sejde 8. února. Poslanec a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák, který volil v prvním i druhém kole Petra Pavla, zatím pozvánku neobdržel. Je však připraven na jednání otevřít ožehavé téma.

„O předsednictvu jsem se dozvěděl včera z tiskové konference Andreje Babiše. Půjdu tam s tím, že je nezbytně nutné svolat programovou konferenci, kdy si řekneme, kudy se ANO bude ubírat. Když se podíváte na realitu dnešního dne, tak o liberálně-pravicové nebo catch-all party (strana oslovující co největší spektrum voličů, pozn. red.) už nemůžeme hovořit. Stali jsme se čistě levicovou stranou,“ řekl Seznam Zprávám Vondrák.

Pavel o dnešním telefonátu se Zelenským: Na podpoře Ukrajiny se nic nemění

Nově zvolený prezident Petr Pavel chce nadále podporovat Ukrajinu. Plánuje také cestu do Kyjeva, společně se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Řekl to v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Nemyslí si však, že by se měla na předsednictvu řešit budoucnost předsedy ANO.

„Nevím, proč by o tom mělo rozhodovat předsednictvo. Byl zvolen s vysokým počtem hlasů a je to na něm, zda chce setrvat ve funkci poslance či nikoliv. O tom přeci předsednictvo nemůže rozhodovat,“ uvedl hejtman a místopředseda ANO.

Člen předsednictva, exhejtman Olomouckého kraje a poslanec ANO Ladislav Okleštěk však potvrdil, že se politická budoucnost Babiše bude řešit. „To je na něm a jednání předsednictva. Myslím si, že to bude zásadní téma,“ uvedl Okleštěk.

Šéfka poslaneckého klubu ANO a exministryně financí Alena Schillerová v rozhovoru pro Seznam Zprávy nechtěla říct, zda se budou na předsednictvu řešit i případné personální změny v hnutí nebo marketingovém týmu. Nechce to řešit přes média.

„Máme za rok a půl sněm, takže do té doby určitě ne, a pokud to přijde na pořad dne, jakože to neočekávám, tak já toho 8. února na předsednictvu určitě budu prosazovat, aby Andrej Babiš zůstal naším předsedou,“ řekla Schillerová.

Je to na něm, ale potřebujeme ho

Jestli Babiš zůstane poslancem, neví. „Je to na něm. Já ho k tomu určitě vyzývat nebudu. On se musí sám rozhodnout, jestli chce, nebo nechce zůstat, ale mohu zodpovědně říct, že pokud zůstane, tak tam (do Poslanecké sněmovny, pozn. red.) chodit bude.“

Pokud by Babiš chtěl svou budoucnost opřít o hlasování předsednictva, výsledek je předem jasný. Oslovení členové se totiž jednoznačně shodují na tom, že Andreje Babiše ve Sněmovně a v čele hnutí potřebují.

„Pan předseda patří do Sněmovny,“ uvedl poslanec a člen užšího vedení strany Roman Kubíček. „Za prvé předseda strany má přednostní právo. A za druhé jde i o level, že se na něj můžete v Poslanecké sněmovně spolehnout,“ míní.

„Přináší hnutí velké množství hlasů,“ uvedl pak první místopředseda Karel Havlíček.

„Byl bych pro to, aby (Babiš) ho (poslanecký mandát) měl,“ dodal dnes Havlíček pro CNN Prima News. „Měl by si ho nechat, ale musí se rozhodnout definitivně on,“ prohlásil. Podle místopředsedy Sněmovny je lepší i v rámci Parlamentu bojovat o vítězství v dalších volbách.

Pokud jde o Babišovu pozici v čele hnutí, podle Havlíčka „není co řešit“. Prezidentské volby podle něj ukázaly, že hnutí posiluje a že „jde za námi skoro třetina obyvatel“, dodal místopředseda ANO. Komentoval tak skutečnost, že Babiš sice prohrál prezidentské volby s Petrem Pavlem, ale získal 2,4 milionu hlasů, Bylo to o 942 000 hlasů více, než kolik dostalo ANO v předloňských sněmovních volbách.

Nacher: Mám vizi

Během nedělního odpoledne pak na sociálních sítích komentoval situaci ANO a nepřímo i Andreje Babiše poslanec za ANO Patrik Nacher. Uvedl, že podle něj hlavním úkolem pro hnutí na parlamentní úrovni je zvýšit svůj koaliční potenciál.

„Na detaily je ještě brzy. Je to můj plán, moje vize,“ řekl následně Seznam Zprávám na otázku, zda to znamená, že on by si dovedl představit ANO bez Andreje Babiše. Následně uvedl, že součástí jeho myšlenek ohledně budoucnosti hnutí je i to, že by vstoupil do hnutí. Nacher sice patří k hlavním tvářím hnutí, nicméně po letech stále není jeho členem. „Intenzivně o tom uvažuji, je to součást toho plánu, toho celku,“ dodal.

Faktem totiž je, že zejména Nacher a pražské ANO mají s tím, že Andrej Babiš je překážka pro složení koalice, čerstvou zkušenost. Stejně jako na parlamentní úrovni, i na pražském magistrátu se stali politici hnutí ANO nechtěnými partnery a jediným důvodem je postava Andreje Babiše. Pokud by on nestál v čele ANO, pražské Spolu by se s pražským ANO snáz domluvilo.

Kdo naopak o podporu vedení může definitivně přijít, je již zmíněný Ivo Vondrák. I jeho totiž členové předsednictva hodlají řešit.

„Jsem demokrat, chci vést diskuzi,“ říká k tomu například Kubíček. Provedení Vondrákovy rebelie v podobě volby Petra Pavla a prezentace tohoto postoje do médií se mu nelíbilo. Jak by měla jeho budoucnost v hnutí nadále vypadat, však sám natvrdo říci nechtěl.

Ivo Vondrák sám v minulosti uvedl, že výzvy z hnutí ANO, aby odstoupil z jeho vedení, zaznamenal. Úplně odejít z hnutí ANO však nechce.

Poslechněte si Babišův projev po prohře v prezidentských volbách:

Projev Andreje Babiše.Video: ČTK

AKTUALIZACE: Doplnili jsme postoj Patrika Nachera.

Reklama

Doporučované