Hlavní obsah

Označit mě za válečného štváče je absurdní, reaguje Pavel na Babiše

Foto: Česká televize

Prezidentský kandidát Petr Pavel vystoupil v neděli v Otázkách Václava Moravce.

Reklama

aktualizováno •

Generál ve výslužbě Petr Pavel uvedl, že na rozdíl od Andreje Babiše má na kontě reálné kroky v jednání s Rusy.

Článek

„Myslím si, že označit mě za válečného štváče je naprosto absurdní,“ uvedl v neděli v Otázkách Václava Moravce prezidentský kandidát Petr Pavel.

Vymezil se tak vůči slovům Andreje Babiše, který během sobotního projevu uvedl, že nesouhlasí s Pavlem, když říká, že dlouhodobý mír je iluze. „Já jsem zásadně proti. My nechceme válku, my chceme mír. Evropa od 2. světové války má mír a za to musíme bojovat,“ prohlásil Babiš s tím, že proto by se snažil upořádat mírový summit.

Pavel oponoval: „Já bych rozhodně nechtěl zlehčovat jednání o míru, ale usmívám se z toho důvodu, že Andrej Babiš o tom mluví, zatímco já jsem v minulosti konal,“ prohlásil.

A připomněl, že v době po anexi Krymu – kdy byl Andrej Babiš premiérem – tak žádný mírový summit v Praze neuspořádal ani se o to nepokusil.

„Já jsem v té době z pozice předsedy vojenského výboru, i přes výhrady některých členů Aliance, pokračoval v jednání s ruskou stranou. A nakonec se mi podařilo přesvědčit generála Gerasimova (náčelník generálního štábu ozbrojených sil Ruské federace, pozn. red.) k jednání na nejvyšší vojenské úrovni, což byl tehdy opravdu průlom. A přestože to nevedlo k dlouhodobému míru, byl to významný krok,“ připomněl své zásluhy Pavel.

Takové kroky chce podle svých slov dělat i dál. „Ale naprosto racionálně – tam, kde jsou k tomu předpoklady. Vytvářet naději, že Česká republika je dnes v pozici, kdy může uspořádat globální mírový summit, je opravdu jen marketingový tah Andreje Babiše,“ dodal Pavel.

Babiš tvrdí, že by k tomu využil svých kontaktů – spojence v rámci Visegrádské čtyřky, francouzského prezidenta Emmanuela Macrona či německého prezidenta Frank-Waltera Steinmeiera.

„Ano, pomáhali jsme Ukrajincům a pomáháme – to je dobře – ale je potřeba, aby někdo začal mluvit o míru,“ tvrdí Babiš.

Lidé na sociálních sítích upozornili, že se po Česku již objevují nové Babišovy billboardy, na kterých se snaží vůči Pavlovi vymezit v kontextu války na Ukrajině. „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat, ne voják,“ píše se na billboardech.

„Vládu kritizuji“

Petr Pavel se také v rozhovoru pro Českou televizi ohradil vůči nařčení Miloše Zemana, že je vládním kandidátem, když ho trojkoalice – podobně jako Danuši Nerudovou a Pavla Fischera – podpořila.

„Já rozhodně nejsem vládním kandidátem, nikdy jsem jím nebyl. Vždycky jsem zdůrazňoval, že moje stanoviska budou nezávislá,“ uvedl a nic na tom podle něj nemění ani fakt, že trojkoalici Spolu volil. „To neznamená, že jsem jí čímkoli zavázán nebo s ní spojen,“ řekl.

Vyjmenoval, že vládu v mnoha ohledech kritizuje. A to konkrétně „neschopnost komunikovat, co dělá, jasně vysvětlovat opatření, která přijímá, plošnost opatření a tím pádem nízkou efektivitu, a zpoždění, se kterými některá opatření vláda přijímala“.

Navíc podle něj vláda neřeší dlouhodobé problémy. „Daňovou reformu, reformu vzdělávání, penzí. A i přes složitost situace, ve které jsme dnes, toto vláda musí řešit.“

Za vládního kandidáta označuje Pavla i Babiš, který se snaží voliče nalákat na to, že bude protiváhou vlády Petra Fialy. „Když bude na Hradě pan Pavel, samozřejmě je to nominant vlády a určitě to nebude dobře pro naše občany. Protože si myslím, že tam bude vykonávat jenom vůli své vlády,“ opakuje Babiš.

Jeho opoziční hnutí ANO požádalo na nadcházející týden o svolání sněmovní schůze k vyslovení nedůvěry koaliční vládě Petra Fialy (ODS). ANO to zdůvodnilo tím, že koalice zamezila sněmovní debatě o opozičních tématech, která se podle ní týkala „skutečných problémů lidí“.

Aktualizace: Doplnili jsme informaci o nových billboardech Andreje Babiše.

Reklama

Doporučované