Hlavní obsah

Prezidentské volby jako Australian Open. Češi na ně prosázejí desítky milionů

Foto: islavicek, Shutterstock.com

Letos nejvyšší sázka na prezidentské volby přesáhla milion korun. Ilustrační foto.

Reklama

Češi zatím „osázeli“ kandidáty na prezidenta více než 150 miliony korun. Jak sázkaři, tak bookmakeři tipují, že do druhého kola postoupí Andrej Babiš a Petr Pavel. Celkové vítězství bookmakeři přisuzují spíše druhému jmenovanému.

Článek

„O volby je mimořádný zájem. Odhadujeme, že lidé u nás prosází až čtvrt miliardy korun,“ přibližuje pro Seznam Zprávy mluvčí sázkové kanceláře Tipsport Jiří Hadrava.

Zájem je podle něj srovnatelný třeba se sázkami na tenisový Australian Open. „Zrovna předevčírem (ve středu, pozn. red.) jsme zaznamenali velkou sázku. Muž z menšího města na jižní Moravě vsadil 1,1 milionu korun na to, že se Andrej Babiš nestane prezidentem. Kurz byl 1,3 : 1,“ uvádí čerstvý příklad.

Nejvyšší částka nicméně padla už 1. prosince, kdy sázkař z menšího města v jižních Čechách dal na celkové vítězství Andreje Babiše 1,168 milionu korun. Pokud mu tip při tehdejším kurzu 3,1 : 1 vyjde, vydělá přes tři miliony korun.

Lidé mají u Tipsportu na prezidentské kandidáty „natipováno“ za zhruba 75 milionů korun – 32 milionů vsadili na vítězství Andreje Babiše, 30 milionů na Petra Pavla a 7,4 milionu na Danuši Nerudovou. To jsou však sázky laiků.

A jak to vidí bookmakeři? „V prvním kole favorizujeme na vítěze Andreje Babiše, ale jasným vítězem je Petr Pavel. Jeho šance odhadujeme na nějakých 70 %, že bude zvolen prezidentem,“ predikuje Jiří Hadrava za Tipsport.

Prezidentské volby očima bookmakerů:

Bod zlomu: Čapí hnízdo

U konkurenční sázkové kanceláře Fortuna lidé zatím na volby prosázeli 70 milionů korun a mluvčí Petr Šrain odhaduje, že do konce prvního kola by se mohla částka vyšplhat na 90 až 100 milionů.

Sázející prý mají jasno. „Nejvíce táhnou tři hlavní favorité. Z vkladů na celkového vítěze je podáno 50 % na Petra Pavla, 27 % na Andreje Babiše a 14 % na Danuši Nerudovou,“ popisuje aktuální stav Petr Šrain.

Vývoj sázek byl v čase vcelku dynamický. V půlce prosince to podle Šraina vypadalo na ostrý nástup Danuše Nerudové, která se krátce stala dokonce kurzovou favoritkou. Od té doby ale ve Fortuně kontinuálně ztrácí a nyní to vypadá, že na vedoucí duo nestačí.

„Z pohledu turbulencí posledních dnů mělo určitě vliv odstoupení Josefa Středuly, který sice vyjádřil podporu Danuši Nerudové, ale dle reakce sázkařů spíše pomohl Andreji Babišovi. Zlom pak přinesl osvobozující rozsudek, který Babišovi skokově zvýšil jeho šance,“ vysvětluje Šrain. Jen během pondělí padl kurz na jeho vítězství z 5,4 : 1 na 3,15 : 1 (čím menší kurz, tím větší pravděpodobnost výhry, pozn. red).

Největší vklad na jeden tiket přijala Fortuna ve výši jednoho milionu korun. Dotyčný vsadil při kurzu 1,55 : 1 na celkové vítězství Petra Pavla. Jiný sázkař dal 600 tisíc na vítězství Danuše Nerudové a ten případně vyhraje 1,74 milionu korun.

„Kromě favoritů se sází i na překvapení. Jeden sázkař vsadil 90 tisíc na to, že Jaroslav Bašta postoupí do druhého kola, druhý deset tisíc na to, že to vyhraje. Při kurzu 811 by případná výhra činila 8,11 milionu korun,“ uzavírá Šrain z Fortuny.

Desetikoruny na kandidátský chvost

Podobná je situace u společnosti Synot Tip. „Naši bookmakeři v nadcházejících prezidentských volbách prakticky od počátku favorizují Petra Pavla, na druhém místě Andreje Babiše, kteří se dle vypsaných kurzů stanou soupeři ve druhém kole voleb,“ líčí pro Seznam Zprávy mluvčí Magda Pekařová.

I podle bookmakerů Synot Tipu je jednoznačným favoritem Petr Pavel a na jeho vítězství přijali i od lidí nejvíc sázek. „Naposledy před pár minutami vsadil jeden z našich klientů 80 tisíc korun,“ pokračuje Pekařová.

Co se týče vývoje kurzů, Petr Pavel začínal na kurzu 1,9, nyní je na hodnotě 1,47. Polepšil si i Andrej Babiš, a to když z kurzu 5,5 padl na aktuálních 3,45. Sázková kancelář rovněž zaznamenala, že důležitý zvrat nastal v momentě vyhlášení rozsudku v kauze Čapí hnízdo.

Naopak v případě Danuše Nerudové stoupl kurz ze 4,5 na současných 13.

„Někteří sázející se snaží využít nejvyšších vypsaných kurzů u kandidátů, jejichž jména by v případě postupu do druhého kola prezidentských voleb byla velkým překvapením. Tyto kurzy se pohybují od 750 do 2000. Lidé však do těchto sázek vkládají menší částky – desetikoruny, maximálně stokoruny,“ uzavírá Pekařová.

Reklama

Doporučované