Hlavní obsah

Prezidentští kandidáti už mají transparentní účty. Babiš stále vyčkává

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Kampaň v obytňáku prý zatím Babišův tým účtuje do senátní a komunální kampaně.

Reklama

Všichni ohlášení kandidáti na prezidenta už zveřejnili transparentní účet. Zřízený ho zatím nemá jen Andrej Babiš, který se ještě nerozhodl. Pokud kandidaturu oznámí, měl by mít podle dohledového úřadu účet už nyní.

Článek

Kandidáti na prezidenta měli v polovině tohoto týdne povinnost zřídit a zveřejnit své transparentní účty.

Povinnost splnili všichni, kteří už kandidaturu ohlásili, případně si nějakým způsobem dělají kampaň. Až na jednoho. Transparentní účet si zatím nezřídil opoziční poslanec a předseda hnutí ANO Andrej Babiš (ANO), který přitom už od poloviny května objíždí v obytném voze Česko a „nedělá kampaň“.

„Aktuálně volební účet zřízen nebyl, neboť pan Babiš není rozhodnutý, zda bude kandidovat na prezidenta. Tudíž není kandidátem,“ uvedl jeho mluvčí Vladimír Vořechovský.

Kampaň, kterou expremiér vede, je nyní podle Vořechovského účtována do nákladů před senátními a komunálními volbami. Babiš ale nepropaguje jednotlivé kandidáty, nýbrž sebe. Příznivcům podepisuje knihy, které Babišovým jménem napsal jeho PR tým.

„V případě, že by se pan Babiš rozhodnul, že bude kandidovat na prezidenta, doúčtujeme ji zpětně přesně podle všech zákonných požadavků,“ řekl k tomu Vořechovský.

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí podle Františka Sivery současné Babišovy aktivity a výdaje s nimi spojené monitoruje. A bude sledovat, zda bude kandidátní listina se jménem šéfa nejsilnější opoziční strany podána. „Pokud ano, z pohledu zákona by volební účet měl být založen už nyní,“ upozornil.

Zároveň dodal, že z hlediska transparentnosti a otevřeností ve vztahu k voličům by každý, kdo „svým jednáním naplňuje znaky volební kampaně po vyhlášení voleb směřující k cíli být zvolen“, měl založit transparentní účet. „Způsob vyhlášení kandidatury není podstatný,“ vysvětlil.

Jaká pravidla platí pro transparentní účty prezidentských kandidátů?

Pravidla upravuje zákon č. 275/2012 Sb. o volbě prezidenta republiky, který doslova říká: „Každý kandidát na funkci prezidenta republiky je povinen si pro financování volební kampaně nejpozději do 5 dnů ode dne vyhlášení volby zřídit účet umožňující bezplatný a nepřetržitý přístup třetích osob k zobrazování přehledu platebních transakcí na tomto účtu.“

Neprodleně po založení účtu musí kandidáti zaslat oznámení o založení účtu a internetový odkaz na něj společně s dalšími náležitostmi Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. Úplné informace jsou neprodleně zveřejňovány na webu úřadu a tam také kdykoliv dohledatelné.

Zdroj: František Sivera, člen ÚDHPSH

Kupříkladu Petr Pavel, podle sázkových kanceláří Babišův nejvážnější konkurent, rovněž ještě kandidaturu oficiálně neoznámil. Řekl, že ji oznámí až na konci prázdnin. I přesto zákon, který říká, že kandidát musí vytvořit transparentní účet do 5 pracovních dnů od vyhlášení termínu voleb, splnil. Transparentní účet si založil ve čtvrtek 7. července.

Zatím se mu tam sešlo 1,7 milionu korun. Peníze mu poslala část dárců, jejichž jména Pavel už dříve avizoval. Největší částka – půl milionu korun – mu na účet hned první den dorazila od podnikatele v IT a majitele společnosti Y Soft Václava Muchny.

Politická filantropie

„Generála jsem si vybral proto, že chci mít na Hradě kandidáta, který sdílí stejné základní hodnoty jako já. Zejména se jedná o podporu liberální demokracie, NATO a členství v EU. Takových kandidátů je (naštěstí) víc, ale generál má navíc schopnost spojovat. Viděl jsem, jak se baví s voliči mimo moji socio-ekonomickou bublinu a on to prostě umí,“ napsal Seznam Zprávám Muchna, který se podpoře politických subjektů, které odpovídají jeho filozofii, věnuje už delší dobu.

V minulosti například poslal přes milion korun později neúspěšnému sdružení Lidé Pro aktivisty Mikuláše Mináře. Podporoval také třeba Rekonstrukci státu, Nadaci Via a další. Říká tomu politická filantropie.

„Podle mě by každý podnikatel, který se má dobře, měl mít filantropické aktivity úměrné tomu, jak moc dobře se má. Pro mě je politická filantropie výrazem vděčnosti za listopad 1989 a následný vývoj. Musíme si uvědomovat, že svoboda a demokracie není zadarmo (Ukrajinci by nám mohli vyprávět). Bez polistopadového vývoje by neexistoval ani Y Soft, ani Seznam. A proto cítím vděčnost a potřebu to nebrat za samozřejmost,“ vysvětlil.

Zákon dodržela i bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová. Účet si zřídila 4. července, převedla na něj zbývající peníze z takzvaného předvolebního účtu, který měla zřízený už dříve. Tím v minulosti prošlo zhruba 3,3 milionu korun.

Zatím největší dárkyní byla manažerka ze společnosti Deloitte Diana Rádl Rogerová. Nerudové v červnu poslala milion korun. Po 500 tisících jí zatím věnovali podnikatelé Jiří Hlavenka či Petr Borkovec.

Převážně z vlastních peněz budou kampaň financovat podnikatelé Karel Diviš, Karel Janeček a Tomáš Březina. První dva jmenovaní si na transparentní účty zatím sami poslali přes milion, Březina pak přes půl milionu. Částky od dalších dárců jsou u nich minimální nebo žádné.

Anketa

Kdo je vaším favoritem v prezidentské volbě?
Andrej Babiš
27,4 %
Hynek Blaško
1 %
Tomáš Březina
1,3 %
Karel Diviš
0,6 %
Marek Hilšer
1,4 %
Karel Janeček
0,7 %
Jiří Kotáb
0,8 %
Ivo Mareš
0,7 %
Danuše Nerudová
16,1 %
Petr Pavel
41,8 %
Josef Skála
1,2 %
Josef Středula
1,9 %
Alena Vitásková
2,4 %
Tomáš Zima
2,7 %
Celkem hlasovalo 4957 čtenářů.

„O peníze vypatlaného magora nestojíme“

Transparentní účet má už delší dobu bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. Sama si na něj zatím poslala 300 tisíc korun, dalších 200 tisíc dostala od své bývalé společnosti Gazoprojekt Czech, 50 tisíc poslala společnost Gascontrol, v níž v minulosti byla rovněž společnicí. Přicházejí jí i příspěvky od menších dárců.

Na ty se zatím spoléhá komunistický kandidát Josef Skála, jemuž od března přibývají na účtu částky ve výši stokorun až několika tisícikorun. Několik lidí mu už poslalo haléřový příspěvek s hanlivým vzkazem vůči němu či komunistům.

Zatímco třeba hnutí ANO tyto příspěvky odvádí do státního rozpočtu a jiné strany je vracejí jako „neidentifikovatelnou platbu“, tým Josefa Skály je odesilatelům vrací s ostrým vzkazem: „O peníze vypatlaného magora nestojíme“.

K milionu se šplhají peníze na účtu bývalého rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy. Sám si na účet poslal 150 tisíc korun. Zatím nejvyšší příspěvek, půl milionu, získal od podnikatele Jiřího Malúše. Ten v minulosti podnikal v zemědělství, v roce 2009 však společnost Agropol prodal Agrofertu Andreje Babiše.

„Profesora Zimu znám asi sedmadvacet let, je to můj kamarád. Máme spolu velice dobrý vztah a vzhledem k tomu, že jsme každý z jiného oboru, tak jsou naše společné obědy, na které pravidelně chodíme, velmi příjemné. Pro mě je, tak jak ho znám, ten nejlepší kandidát, a proto jsem investoval tyto prostředky,“ řekl Malúš v červnu Deníku N.

Ostatní kandidáti mají své účty zatím skromné. Senátor a kandidát na prezidenta z roku 2018 Marek Hilšer ho podle zákona zřízený a zveřejněný má, není na něm ale jediná koruna ani žádné příjmy či výdaje.

Josef Středula si zatím na účet sám poslal 560 tisíc a něco málo přes 90 tisíc mu poslal loni založený spolek Společně pro lidi. Ten o sobě na portálu justice uvádí, že jeho základním účelem je „podpora kandidátů na veřejné funkce, propagace a kultivace v oblasti společenského života“. Jeho zakladatelem je bývalý ředitel hradního protokolu Miroslav Sklenář.

Peníze od zatím dvou dárců získal europoslanec Hynek Blaško. Poslali mu dohromady 12 tisíc korun. Zůstatek přes 21 tisíc korun má na svém účtu bývalý mluvčí Diakonie Ivo Mareš. Z toho 20 tisíc korun odešlo z účtu Anny Marešové.

Transparentní účty prezidentských kandidátů

Andrej Babiš – transparentní účet zatím nemá, zřídí si ho až ve chvíli, kdy se rozhodne, že bude opravdu kandidovat, Hynek Blaško, Tomáš Březina, Karel Diviš, Marek Hilšer, Karel Janeček, Jiří Kotáb, Ivo Mareš, Danuše Nerudová, Petr Pavel, Josef Skála, Josef Středula, Alena Vitásková, Tomáš Zima.

Jediným, kdo v době, kdy Seznam Zprávy informace zjišťovaly, transparentní účet neměl veřejný, byl Jiří Kotáb, který o sobě říká, že je prvním tělesně postiženým kandidátem na nejvyšší úřad. Několik minut po e-mailové komunikaci se Seznam Zprávami vše napravil a číslo účtu zveřejnil na své facebookové stránce, která je zatím jediným kanálem, skrze nějž kandidát komunikuje.

„Transparentní účet máme zřízený u Raiffeisenbank bank. Je veden na neziskovou organizaci Život naplno a bez bariér, který patří mé osobě,“ napsal Kotáb. Účtem v minulosti prošly desítky tisíc korun, nyní je jeho stav rovná nula. Poslední transakce se na něm odehrála v lednu loňského roku.

Reklama

Doporučované