Hlavní obsah

Zima oznámil kandidaturu na prezidenta: Chci zemi spokojenou a bez extrémů

Lékař a akademik Tomáš Zima chce být prezidentem.

Reklama

aktualizováno •

Chci nabídnout své služby občanům, odůvodnil emeritní rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima svůj úmysl usednout na Pražském hradě.

Článek

Tomáš Zima oznámil, že se chce utkat v přímé volbě o křeslo prezidenta republiky. Řekl to v rozhovoru pro web Blesk.cz.

Kandidovat by chtěl na základě 50 tisíc podpisů občanů, které se bude snažit posbírat. Pro Seznam Zprávy ale připustil i to, že jedná s politiky. „I poslanci jsou občané české země, senátoři též. Je tam řada slušných lidí, kterých si vážím. Mojí primární snahou je ale obrátit se na občany České republiky, protože volba prezidenta je dána do jejich rukou, nikoliv do rukou politiků,“ uvedl.

Na zahájení kampaně zatím použije vlastní finanční prostředky. V následujících dnech však chce otevřít transparentní účet. „Budu se obracet na spoluobčany, přátele, známé i společnosti, které mě budou chtít podpořit,“ řekl. Jmenovat nikoho nechtěl. S určitými podnikateli prý už komunikuje, avšak konkrétního velkého sponzora zatím nemá.

„Chci, aby to byli lidé, kteří zejména prospívají rozkvětu české země a přinášejí potřebné věci pro to, co je mým hlavním cílem – aby naše země byla spokojená, bezpečná, bez extrémů,“ uvedl.

Jmenovat zatím nechce ani své spolupracovníky. „Jsou to lidé, kteří se pohybují v médiích – redaktoři, reportéři. Lidé, kteří za sebou mají nějakou historii.“

Kandidát „zdravého rozumu“

Zima se chce profilovat jako kandidát „zdravého rozumu“. Opakuje i oblíbenou mantru jiných kandidátů či kandidátek na prezidenta o tom, že prezident by neměl lidi rozdělovat. „Naše země je hodně rozdělovaná politiky, prezident by se je měl naopak snažit spojovat,“ vysvětlil.

Připomněl také, že třetina až čtvrtina společnosti se dostává do obtížné situace. „Nebál bych se otevřít téma snížení DPH na základní potraviny, energie a pohonné hmoty. Stát by si tím sice snížil příjem, ale lidem by umožnil důstojně žít,“ řekl v rozhovoru pro Deník, který rovněž o jeho kandidatuře informoval.

O lékaři a akademikovi Tomáši Zimovi se mluvilo jako o možném kandidátovi na prezidenta zejména loni, když bylo jasné, že končí v čele Karlovy univerzity. Poté se ale zapletl do vysvětlování, jak to největší a nejprestižnější česká univerzita má se spoluprací s totalitní Čínou.

Kontroverzní byl i jeho postoj k pandemii onemocnění covid-19, kdy vydával stanoviska, že se nemá panikařit, a celkově nemoc, na kterou zemřelo až 40 tisíc lidí, ze začátku zlehčoval. Sám nemocí vážně onemocněl a bojoval o život ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze (VFN). Po vyléčení připouštěl, že nemoc „chřipečka“ není.

Zima se narodil 2. července 1966. Vystudoval všeobecné lékařství, posléze se specializoval na lékařskou chemii a biochemii. Od roku 1999 působil jako přednosta Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky 1. lékařské fakulty UK a VFN.

V roce 2005 pak odstartoval svou kariéru jako akademický funkcionář. Nejprve působil jako děkan 1. lékařské fakulty, od roku 2014 pak jako rektor celé Univerzity Karlovy. Jeho funkční období skončilo v roce 2022.

V letech 1983 až 1990 byl členem normalizační Komunistické strany.

Reklama

Doporučované