Hlavní obsah

„Přišli jsme jen na papoušky.“ Obešli jsme akce pro Danuši bez Danuše

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Papírová Danuše a živí papoušci.

Reklama

Po celém Česku fanoušci pořádají akce na podporu Danuše Nerudové a Seznam Zprávy vyrazily na několik z nich. Spojuje je jedno - na všech chybí Danuše Nerudová. A na některých i její fanoušci.

Článek

„Závidím Slovensku jejich prezidentku,“ říká Lucie Salačová, která v neděli dopoledne v pražském parku Parukářka venčí psa Johnnyho. Nejde o obyčejnou víkendovou procházku - Johnny skotačí s dalšími psy v rámci akce „Venčení pro Danuši“.

Procházka je součástí Týdne pro Danuši, kterou pořádají dobrovolníci a fanoušci prezidentské kandidátky. Salačová by na Hradě ráda viděla Nerudovou nejen proto, že je žena - spojují je prý i podobné názory.

Kromě ní jsou na dobrovolnické akci asi dvě desítky lidí, kteří na ni cíleně přišli. Z kolemjdoucích se během procházky nikdo nezapojí - je vidět, že cílem není upoutat nové voliče, ale pouze přátelské setkání příznivců.

Vyjádřit podporu přišel i třicátník Martin. Nikoliv však Danuši Nerudové, ale své kamarádce Tereze, která akci pořádá. On sám se chystá volit Petra Pavla, přestože v minulosti uvažoval i nad ostatními kandidáty včetně Nerudové.

„Nevadí mi, ale nelíbí se mi její přílišný důraz na ženství. Proti ženám samozřejmě nic nemám, ale takové protlačování mi prostě není sympatické,“ vysvětluje. Následně uvádí, že v druhém kole by ji proti Andreji Babišovi bez váhání podpořil.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Venčení pro Danuši v Praze.

Jedna věc na akci ale chybí - stejně jako na dalších zhruba 150 z Týdne pro Danuši - samotná prezidentská kandidátka. „Můj program je teď pár dní před volbami opravdu nabitý, tak se akcí nemůžu už zúčastnit,“ vysvětluje Nerudová pro Seznam Zprávy.

Její tým ale chtěl i na poslední chvíli využít nadšení dobrovolníků. „Zdaleka jsme nestačili zajet všude, kam jsme dostali pozvání. Takže vznikl nápad na akci pro Danuši bez Danuše,“ dodává Nerudová.

Fanoušci prezidentské kandidátky jsou kreativní - kromě již zmíněného venčení se třeba v rámci podpory Nerudové vystupuje na kopce, bruslí, koncertuje, vaří guláš či pizza nebo skáče do ledové vody.

Hned dvě akce naplánovali příznivci Danuše Nerudové v neděli v Trutnově. Centrum města je v devět ráno liduprázdné, jen před kulturním centrem postává osamocená trojice studentů oblečených ve fialových bundách a čepicích s nápisem „Danuše“.

„Když už jsme tady, tak aspoň vyrazíme do města a uděláme kontaktní kampaň, budeme rozdávat letáčky,“ říká jeden z organizátorů Petr Lof, když se žádný zájemce o prohlídku města neukáže. S sebou mají plné plátěnky letáčků a placek.

„Nikdy předtím jsem k politice netíhla,“ říká druhá z organizátorek Anna Likavcová. K Nerudové jí prý přivedla maminka, která se stala její fanynkou a později se také přidala k dobrovolníkům.

Třetí dobrovolník, osmnáctiletý student Jakub Zima, je nadšeným chovatelem papoušků a členem spolku Papouščí letka. Pro svoji prezidentskou favoritku uspořádal odpolední létání s papoušky v trutnovské sokolovně.

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Kartonová kandidátka.

Na opeřence slyší víc lidí než na lednovou procházku studeným městem a pár minut po začátku akce už přicházejí první návštěvníci. „Přišli jsme se podívat na papoušky, ale respektujeme politický názor každého,“ říká starší muž v červené bundě, který přišel s dcerou a vnoučaty. Koho chce volit, prozradit nechce.

S politickými preferencemi se nechtějí konkrétně chlubit ani Jakubovi kolegové - chovatelé. Třicátníci Lukáš s Nelou alespoň naznačí. „Pomáháme Jakubovi s chovatelstvím a rozhodli jsme se mu pomoct i v tomhle. Kdyby ale podporoval toho Slováka, tak sem nepřijdu,“ rozesměje se Lukáš.

Aby kampaň v sokolovně byla dokonalá, dobrovolníci si přinesou Danuši alespoň kartonovou. Jakub se svojí favoritkou hned zapózuje a na pomoc mu přiletí i několik opeřenců. Jeden papoušek se usadí i na hlavu prezidentské kandidátky.

Na papoušky dorazí i další trutnovská dobrovolnice Pavla Milatová, toho času na mateřské dovolené se dvěma dětmi. „Původně jsme plánovali výstup na Sněžku. Měl s námi jít i Robert Neruda. Z bezpečnostních důvodů kvůli počasí jsme to ale neudělali. Nechtěli jsme pak být v médiích, že nás hledala horská služba,“ rozesměje se.

Na Nerudové ji kromě souznění v hodnotách ekologie, udržitelnosti a orientace na budoucnost zaujalo i to, že se kandidátka prezentuje zároveň i jako matka. „To je mi moc sympatické, že to o sobě řekne,“ říká.

Tým Nerudové doufá, že i bez samotné kandidátky, která se především připravuje na předvolební debaty, dokáže na poslední chvíli přitáhnout nerozhodnuté voliče. „Motivujeme celou síť dobrovolníků, aby pořádali podobné drobné akce pro své blízké okolí a mluvili s nimi o nadcházející volbě. Ideální pro to jsou například společná sledování předvolebních debat,“ dodává Nerudová.

O co vám vlastně jde?

Neslavně skončil pokus redaktorky Seznam Zpráv účastnit se sobotního nočního výstupu pro Danuši v Brně. Akce měla odstartovat z ulice Česká, cílem byl zhruba deset kilometrů vzdálený kopec Velká Baba.

Facebooková pozvánka a plánek startu uvedený na stránkách prezidentské kandidátky se lišily - reportérka Seznam Zpráv ale ani na jednom ze startů nepotkala žádného příznivce.

Když se obrátila na profil dobrovolníků, zda se akce skutečně konala, nebo to byl spíš vtip, nejprve dlouho nereagovali. Později přišla zčásti nesrozumitelná odpověď, ze které je pochopitelné jen to, že v ulici mívají stánek, kde s potencionálními voliči debatují. „O co vám vlastně jde?“ reagoval následně dobrovolnický profil. Další otázky se ale vrátily s tím, že nejdou doručit.

S přispěním Martiny Machové, Michaely Rambouskové a Lucie Stuchlíkové.

Reklama

Doporučované