Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět 6. října

Vše, co potřebujete vědět večer 6. října 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

Zemřela Vlasta Chramostová. Herečka a signatářka Charty 77 Vlasta Chramostová je po smrti, bylo jí 92 let. Za své nekonformní postoje po srpnu 1968 měla zákaz se umělecky angažovat. Na divadelní prkna se mohla vrátit až po revoluci. Kdy a kde bude pohřeb a jak její smrt komentovali politici i osobnosti ze světa kultury?

Petřínská rozhledna ve zlatých odstínech. Obarvit by se mohla na počest Karla Gotta. Praha to nabídla rodině zesnulého zpěváka. Nasvítit by se měla pražská dominanta příští týden při Signal Festivalu.

Protesty v Hongkongu znovu sílí. Desetitisícové davy v neděli opět zaplavily ulice v centru Hongkongu. Po vyhlášení kontroverzního zákazu zakrývání tváře tam pokračují několikaměsíční protivládní protesty. Lidé navzdory novému opatření pochodovali s obličejovými maskami a pokojné manifestace opět vyústily ve střety s policií.

Smlouva Prahy s Pekingem. Za zrušení sesterské smlouvy s Pekingem by mohla Praha přijít o čínské turisty. Vládnoucí koalice to ale jako problém nevidí. Podle opozice nemá Praha smlouvu vypovídat, ale nechat ji doběhnout do roku 2021 a ve stejné podobě ji neprodlužovat.

Hnijící ovoce kvůli brexitu. První oběť brexitu? Hnijící ovoce a zelenina, které nemá kdo sbírat. Farmy v Británii přišly o desetinu sběračů. Odrazuje je současná politická situace a riziko odchodu ostrovního království z Evropské unie.

Druhý whistleblower proti Trumpovi. Kauza kolem Donalda Trumpa se rozrůstá. Po prvním špionovi, který upozornil na podezřelý telefonát amerického prezidenta jeho ukrajinskému protějšku, se do případu možná vloží i druhý whistleblower.

Dozvuky kroků Miloše Zemana. Před soud se sice Miloš Zeman kvůli hrubému porušení Ústavy nepostaví, poslanci ale vymýšlejí jiné varianty, jak předejít ústavním patům. Někteří z nich chtějí jen zpřesnit prezidentské pravomoci, poslanci ODS se ale nevzdávají ani myšlenky, že by se mohla vrátit nepřímá volba prezidenta.

Rozhovory mezi KLDR a USA ztroskotaly. Amerika a Severní Korea stále nenašly – ani po několika měsících napětí – společnou řeč. Severokorejci odešli z jednání o jaderném programu. O něm diskutovali zástupci obou zemí ve Stockholmu. Rozhovory o jaderném odzbrojení stagnují od února po summitu, který skončil bez dohody.

Reklama

Související témata:

Doporučované